"Suomalaisella unelmalla" on kallis hintalappu – ihmiskaupasta Närpiössä epäilty pariskunta muuttui hyväksikäytetystä riistäjäksi

Poliisi epäilee ravintola- ja elintarvikeyrityksiä Närpiössä pitävää vietnamilaista pariskuntaa useita vuosia jatkuneesta törkeästä kiskonnasta. Rikoksista epäilty pariskunta on itsekin ollut ihmiskaupan uhreja. 

Länsi-Suomessa sijaitseva piskuinen ja pääosin ruotsinkielinen kaupunki Närpiö on ollut tänään mediahuomion kohteena.

Närpiö on tunnettu herruudestaan kasviviljelyn saralla, sillä paikkakunnalla kasvatetaan merkittävä osuus kotimaisista tomaateista. 

Nyt mediahuomio ei kuitenkaan kohdistu tomaatteihin. Kaupungin yllä on synkkä varjo, sillä paikallisesti tunnettu pariskunta vangittiin vuosia jatkuneista raskaista rikoksista epäiltynä. 

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pekka Hätösen mukaan kyseessä on laaja kokonaisuus, joka siirtyi osittain viime vuoden puolella Pohjanmaan poliisin virka-apupyynnön myötä myös poliisin valtakunnallisen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmän pöydälle.

– Ensimmäinen rikosilmoitus tuli loppuvuodesta 2019, mutta varsinainen uhrien maassa oleskelu on alkanut vuoden 2017 alkupuolella, Hätönen kertaa tapahtumia laajaa ihmiskauppakokonaisuutta. 

Katso jutun alussa oleva video: Poliisi tutkii laajaa ihmiskauppavyyhtiä Närpiössä – miksi hyväksikäytetystä tuleekin kontrolloiva kiskuri? 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Todisteita kerättiin pitkään ennen kiinniottoja

MTV:n Asian ytimessä -ohjelman saamien tietojen mukaan huhuja kasvihuonetyöntekijöiden oloista oli ehtinyt liikkua pitkään. 

Hätösen mukaan myös poliisi ja muut viranomaiset olivat saaneet vihiä tilan epäilyttävästä toiminnasta jo ennen varsinaisia rikosilmoituksia.  

Ihmiskaupan lisäksi monimutkaiseen kokonaisuuteen liittyy Hätösen mukaan paljon talousrikosliitännäisiä asioita, minkä vuoksi todistusaineiston keräämisessä meni aikaa ennen pariskunnan vangitsemista. 

Epäiltyjä kaikkiaan viisi

Epäiltynä Närpiön ihmiskauppatapauksessa on kaikkiaan viisi ihmistä, jotka linkittyvät toisiinsa rahaliikenteen ja siten epäiltyjen talousrikosten osalta.

Kaksi heistä otetiin kiinni Närpiössä ja kaksi Vaasassa. Yksi epäillyistä oleskelee poliisin tietojen mukaan ulkomailla, eikä häntä ole siksi toistaiseksi tavoitettu. 

– Suoritettiin yhtäaikaisia kiinniottoja ja etsintöjä, takavarikoitiin fyysistä todistusaineistoa – erityisesti talousrikoksiin liittyen. Kuvattiin tapahtumapaikkoja ja tehtiin laajoja laitetakavarikkoja, Hätönen kuvastaa operaatiota, joka käynnistyi, kun aika oli oikea. 

Hyväksikäyttäjät itsekin hyväksikäytön uhreja

Vietnamista kotoisin oleva nuorehko yrittäjäpariskunta on asunut Suomessa pitkään. Heidät tunnetaan Närpiössä ravintola- ja elintarvikeyrityksistään.

Nyt he ovat epäiltyinä vuosia kestäneestä törkeästä kiskonnasta, jonka uhreina epäillään olevan noin 50 ihmistä. Vuosiin on mahtunut rahankiskontaa, uhkailua, manipulointia ja tiukkaa kontrollia. 

Se, mikä pariskuntaan kohdistuvasta ihmiskauppatutkinnasta tekee entistäkin hätkähdyttävämmän, on, että he olivat itsekin ihmiskaupan uhreja vuosia sitten sitten. 

Asia käy ilmi yli vuosikymmenen vanhoista oikeuden asiakirjoista. Silloisissa asiakirjoissa olleiden uhrien nimet täsmäävät vangittuun pariskuntaan. 

– Poliisissa on tunnistettu ilmiö, jossa aiemmat hyväksikäytetyt rupeavat itse hyväksikäyttämään muita.

Yleisellä tasolla Hätösen mukaan hyväksikäytetty voi ikään kuin kostaa pahan, jonka on itse joutunut aiemmin kokemaan, kenties jopa korkojen kera.  

– Vangittu vietnamispariskunta oli itsekin joutunut aikoinaan maksamaan kynnysrahaa Närpiöön tultuaan 8 000 euroa hengeltä. Nyt heidän epäillään perineen Närpiöön töihin värväämiltään työntekijöiltä, Hätönen kertoo. 

Vangitun vietnamilaispariskunnan epäillään vaatineen kymmeniltä vietnamilaisilta 10 000–15 000 euron suuruista kynnysrahaa.

– On uskoteltu ja osittain jälkikäteen myös painostettu, että on jääty velkaa näitä niin kutsuttuja kynnysrahoja ja sitä kautta on suoritettu kiskontaa, Hätönen kertaa.

Närpiön tapauksessa kyse on erittäin merkittävistä rahasummista Vietnamin palkkatason huomioon ottaen. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Suomalainen unelma" maksaa kymmeniä tuhansia

Polisiin mukaan Suomi on yksi maailman kalleimmista maista. Suomalaisesta unelmasta haaveileva ulkomaalainen työntekijä, joka joutuu ihmiskaupan uhriksi, voi joutua maksamaan kynnysrahaa jopa 20 000–25 000 euroa. 

– Jos puhutaan suomalaisesta unelmasta, sille on erilaisia hintalappuja eri kansallisuuksille, kertoo rikoskomisario Sami Isoniemi Pohjanmaan poliisilaitoksesta.

Rahalla ei kuitenkaan saa lentolippuja, majoitusta tai viranomaiskustannuksia Suomessa. Mitä siis tuhansien eurojen maksu kattaa?

Mahdollisesti lupauksen työstä matalapalkka-alalla, jossa on muutenkin huutava työvoimapula. 

Asian ytimessä -ohjelma keskiviikkoiltaisin MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa kello 20 alkaen! 

Lue myös:

    Uusimmat