Suomalaisten Solu-tietokoneiden toimitukset ovat alkaneet ensimmäisille tilaajille – reilusti myöhässä. Solu on pienikokoinen, neliön muotoisella näytöllä varustettu taskuun mahtuva tietokone, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai liittää kiinni suurempaan näyttöön ja näppäimistöön. Tällöin Solu-laite toimii myös hiiren korvikkeena ”kursorin” ohjaimena.
Solun toimitusten piti alkaa jo ennen kesää, mutta jo hyvissä ajoin kerrottiin myöhästymisestä. Nyt Solu on toimittanut aivan ensimmäisiä early edition -versioita lähinnä sovelluskehittäjille. Joukkorahoituspalvelun kautta myytyjen kaikkien tilausten toimittaminen venyy vielä ensi vuoden puolelle asti.
– Myöhästymiset johtuvat ensisijaisesti haasteista laitteiston kehityksessä. Solu muun muassa joutui luopumaan USB-C-liitännästä, koska sen osalta ajureita ei saatu toimimaan vakaasti. Tilalle laitteeseen on tuotu Micro-HDMI- ja Micro-USB-liitännät. Lisäksi mukaan on lisätty tuuletin. Myös näyttötoimittajaa on jouduttu vaihtamaan ja sopivan riittävän tarkan ja neliömallisen näytön löytäminen on ollut vaikeaa, kertoi Solun perustajiin lukeutuva Kristoffer Lawson Teknavin sisältöyhteistyökumppani Mobiili.fi:lle Slushissa.
– Myöhästyminen on aiheuttanut meille paljon ongelmia ja on ollut traumaattinen kokemus, totesi Lawson.
Solulta on tulossa myös täysin uusi avaus: Solu-ohjelmisto on tulossa asennettavaksi Android-käyttöjärjestelmälle.
Solu eroaa perinteisestä käyttöliittymältään ja pilviperustaisuudeltaan. Koko käyttöliittymä jakaantuu soluihin, joista kukin edustaa yhtä projektia käyttäjän elämässä. Kaikki tiedot on tallennettu pilveen, mutta niitä voi muokata myös ilman verkkoyhteyttä.
Androidille Solusta tulee aluksi hyvin varhainen versio, joka on pian ladattavissa Solun sivuilta. Ensimmäistä versiota ei ole vielä tarkoitettu laajalla yleisölle, vaan lähinnä innostuneille kehittäjille.
Aluksi Android-sovellus tulee toimimaan ilmaiseksi, mutta Solun liiketoimintamalli on ennallaan: ohjelmistosta Android-sovellus mukaan lukien maksetaan kuukausimaksua, jolla saa samalla koko palvelun pilvitallennustila mukaan lukien.
Android-sovellusmuotoista Solua voidaan käyttää sellaisenaan Android-laitteessa tai myös liittää suurempaan näyttöön.
Omien laitteiden osalta Solu ei vielä paljasta suunnitelmiaan jo myytyjen laitteiden toimittamista pidemmälle. Tarkoitus ei kuitenkaan ole hylätä niitä.
Solulla on myös mielenkiintoisia patentteja.
Se on esimerkiksi patentoinut kahden näytön yhdistelmän, jossa toista kosketusnäyttöä käytetään ohjaamaan toista näyttöä. Tämä nousee mielenkiintoiseksi, kun myös Apple on lisännyt uuteen MacBook Pro -koneeseensa Touch Barin, jonka toiminnoilla voidaan vaikuttaa päänäytön sisältöön. Apple on patentoinut omalta osaltaan ratkaisunsa Solua myöhemmin.