Kyselyssä 57 prosenttia miehistä uskoi 1,5 miljoonan euron lottovoiton riittävän elämiseen. Naisvastaajista enemmistöraja tuli vastaan vasta kahden miljoonan euron kohdalla.
– Lottovoitto on kollektiivinen suomalainen unelma, johon kaikilla on oikeus ikään kuin ilmaiseen koulutukseen. Minäkin huomaan joskus haaveilevani lottovoitosta, vaikka en edes lottoa. Minulla on silti tunne, että täysosuma saattaa osua kohdalle, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan Henkiyhtiön myyntipäällikkö Tuomo Mikolanniemi.
Suomalaisten näkemykset elämiseen tarvittavasta rahasummasta kuitenkin eroavat suuresti.
Kyselyssä 14 prosenttia oli sitä mieltä, että puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä oleva lottovoitto riittää loppuelämäksi. Sama 14 prosenttia uskoi tarvitsevansa miljoona – 1,5 miljoonaa euroa.
Joka kymmenelle vastaajalle ei riittäisi edes viisi miljoonaa euroa.
Puolentoista miljoonan lottovoitto todennäköisesti riittäisi monille suomalaisista hyvin.
Tilastokeskuksen kuluttajatutkimuksen mukaan yksinelävä suomalainen kuluttaa keskimäärin runsaat 25 500 euroa vuodessa. Yksinelävältä menisi vajaa 60 vuotta lottovoiton kuluttamiseen. Keskimääräisellä kotitaloudella kulutusvuosia kertyisi vajaa 40.
Talouden kunnostaminen lottovoitolla on kuitenkin hyvin harvojen mahdollisuus. Todennäköisyys seitsemälle oikealle numerolle lotossa on vain 0,000005 prosenttia.
Huomattavasti todennäköisempää on korjata taloutta esimerkiksi säästämällä. Se kuitenkin vie aikaa.
Vuoden 2015 väestökyselyn perusteella suomalaiset käyttävät keskimäärin rahapeleihin 11,30 euroa viikossa. Kuukaudessa summa on runsaat 45 euroa. Kymmenessä vuodessa rahapeleihin menee siis yli 5 400 euroa.
Jos rahapeleihin käytetyn summan säästäisi kuukausittain esimerkiksi osakkeisiin, voisi olla mahdollista kasvattaa kuukausittainen säästösumma kymmenessä vuodessa yli 176-kertaiseksi.
Maailman osakkeet ovat tarjonneet keskimäärin 7,92 prosentin tuoton euromääräisesti. Tällä tuotolla laskettuna säästösumma olisi kymmenessä vuodessa kasvanut lähes 8 000 euroon.
Säästäjästä tulisi miljonääri 68 vuoden ja 10 kuukauden kuluttua.
– Sen sijaan, että pyrimme lottoamalla tai säästämällä hankkimaan miljoonavarallisuuden, kannattaa omalle säästämiselle asettaa realistinen ja pitkäjänteinen tavoite.
– Oman säästämisen tueksi on tarjolla paljon oppaita ja laskureita, joiden kautta on helppo laskea ja asettaa tavoite omalle säästämiselle. Kurinalainen säästäminen antaa turvaa omaan talouteen, Mikolanniemi sanoo.
Kantar TNS:n LähiTapiolalle tekemään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 1 052 suomalaista syyskuussa.