Suomalaiset eivät halua, että eläkevaroja sijoitetaan riskillä – tuore eläkebarometri yllätti ekonomistit

2:19imgKatso videolta, mikä on suomalaisten yleisin harhakäsitys liittyen eläkkeiden kertymiseen.
Julkaistu 06.07.2022 08:27

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Eläketurvakeskuksen (EKT) tuore eläkebarometri on nyt julkaistu. Barometrissä kartoitettiin millaisia keinoja suomalaiset kannattaisivat, jos eläkejärjestelmää pitäisi rahoituksen turvaamiseksi uudistaa.

Mikäli eläkejärjestelmää päädyttäisiin uudistamaan rahoitussyistä, suomalaisten suosikkikeino kaikista vaihtoehdoista on edelleen työperäisen maahanmuuton lisääminen.

Työperäisen maahanmuuton lisääminen kasvatti suosiotaan vaihtoehtona barometrin kyselyssä kymmenellä prosentilla viimevuotisesta barometristä.

– Ehkä ajatellaan, että työllisyyden lisääminen olisi hyvä keino vahvistaa eläkejärjestelmän rahoitusta. Eläkemaksujen nostaminen sai toisiksi eniten kannatusta näistä vaihtoehdoista, arvelee Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhunen Uutisaamussa.

Suomalaiset eivät juurikaan kannata riskinottoa eläkevarojen sijoittamisessa rahoituksen turvaamisen keinona.

Riskisijoittaminen oli kyselyssä uusi vastausvaihtoehto.

– Oli ehkä vähän yllättävääkin, ettei tämä vaihtoehto noussut kyselyssä tämän korkeammalle. Me ehkä ajattelimme, että tällainen sijoitustoiminnan riskinotto on asia, joka ei niin näy jokaisen ihmisen arkipäivässä eikä tunnu kukkarossa kuin vaikka eläkemaksujen nostaminen.

Riskisijoitukset jakoivat vastaajat iän puolesta. Nuoret suhtautuivat keinoon vanhempia ihmisiä myönteisemmin. Tenhusesta tulos kuulostaa luontevalta, koska nuorilla on eläkkeeseen pidempi aika.

Rahoituksen turvaamisen keinoista kaikkein epäsuosituin vaihtoehto oli eläkkeiden leikkaaminen. Yli 80 prosenttia vastaajista piti sekä nykyisten että tulevien eläkkeiden leikkaamista huonona ideana. Asiasta oltiin hyvin yksimielisiä kaikissa ikäluokissa.

Voit lukea koko eläkebarometrin tästä.

Tuoreimmat aiheesta

Eläke