Vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hope ry:n tilat Helsingin Pitäjänmäessä ovat täynnä lahjoitettuja tavaroita. Vapaaehtoiset täyttävät pusseja ja sadat perheet hakivat tänäänkin joululahjoja lapsilleen.
Suomalaiset auttavat heikommassa asemassa olevia mielellään etenkin joulun alla.
Tiiminvetäjä Heli Nyholm pääkaupunkiseudun Hopesta näyttää yhden kassin sisältöä. Se on menossa perheeseen, jossa on neljä lasta.
– Sieltä löytyy pussilakanoita, leluja, meikkejä eli huomaa, että tässä perheessä on eri ikäisiä lapsia. Toiveet ovat hyvin erilaisia.
Joululahjapusseja on yksi toisensa perään.
– Näitä on tosi paljon. Ihanaa! Olemme todella kiitollisia jokaisesta lahjasta.
Nyholm kertoo huomanneensa, että suomalaisten auttamishalu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Samaan aikaan myös avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut. Nyholmin mukaan se johtuu myös siitä, että perheillä on matalampi kynnys hakea apua.
– Tällä hetkellä perheitä on käynyt noin 400 tai 450 ja odotettavissa on vielä pari kolme kertaa saman verran perheitä.
Lahja on joka kerta saajalleen erityisen tärkeä.
– Ei ole kyyneliltä vältytty tänäkään vuonna ja paljon saamme perään sähköposteja ja kiitosviestejä. Se lämmittää mieltä tässä hässäkän keskellä, Heli Nyholm hymyilee.
Lahja lapselle voi lähentää koko perhettä
Helsingissä kauppakeskus Forumissa oli mahdollisuus jättää lahja Joulupuu-keräykseen. Keskuspuiston Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Taru Raitio kertoo, että nelipäiväisen keräyksen aikana lahjoja tuli reilut 6000 kappaletta.
– Loput Helsingin lahjat tulivat yrityskeräyksen kautta. Yhteensä lahjoja tuli 18 000, Raitio iloitsee.
Tänäkin vuonna ihmiset voivat lahjoittaa lukuisten eri keräysten kautta.
– Varmasti sosiaalinen media vaikuttaa, että nämä keräykset ovat todella suosittuja. Esimerkiksi meillä ei ole tavoitteena tehdä lahjaennätystä vaan saada yksi lahja jokaiselle lapselle ja nuorelle.
Kaikki Helsingin lastensuojelun asiakkaat saavat lahjan Joulupuu-keräyksen kautta.
– Kun lahjoja on ostettu ajatuksella, niin mikäli niitä jää yli, niitä voi hyödyntää pitkin vuotta. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi lahjakortit elektroniikkaliikkeisiin, nuorten vaateliikkeisin tai toimintapuistoihin, joihin liittyy vaikkapa seinäkiipeilyä. Se on iloinen asia, että lahjoja on riittävästi, Hyvösen lastenkodin johtaja Roope Tommila sanoo.
– Meidän työntekijät toimittavat näitä lahjoja lapsille ja se vahvistaa lasten ja työntekijöiden yhteyttä. Esimerkiksi lautapelien kautta on saatettu löytää uusia yhdessäolonmuotoja perheen kesken. On löydetty uusi tapa viettää aikaa ja keskittyä toisten seuraan.
Arkkipiispa: "Joulu puhuu pehmeistä arvoista"
Kauneimmat joululaulut-tilaisuudet keräävät varoja kehitystyön avuksi. Joulu on sesonkiaikaa myös kirkollisissa keräyksissä.
– Jouluun liittyy semmoinen piirre, mikä tekee siitä ainutlaatuisen eli se puhuu pehmeistä arvoista. Se puhuu siitä, että arkisen ja kovan ja hektisen, hyvin järjestelmällisen elämän keskelle tulee jotain lämpöistä ja suloista. Sellaista ihmiset kaipaavat, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma.
– Tätä samaa hyvää halutaan myös muiden ihmisten elämään. Siinä on yksi suuri syy siihen, että joulu on tällaisten hyvien keräysten tuottoisaa aikaa.