Joulupuu ry:n Joulupuu-keräyksen lahjansaajista noin 60 – 70 prosenttia on vähävaraisia.
Sosiaalitoimen jälkihuollon asiakas, 19-vuotias Anne (nimi muutettu), on vastaanottanut Joulupuu-keräyksen kautta lahjan useana jouluna.
Keräyksen kautta joululahjoja toimitetaan niille eriarvoisessa asemassa oleville alle 25-vuotiaille, jotka saattaisivat olla vaarassa jäädä ilman joululahjaa – esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa huoltajilla tai vanhemmilla ei ole resursseja järjestää lapselle joulua.
Ensimmäisen kerran Anne muistelee saaneensa lahjan vapaaehtoistoiminnan kautta ollessaan kuusivuotias.
Erityisesti hänen mieleensä nousevat kauneuteen liittyvät tavarat, kuten hiusten suoristusrauta ja hajuvesi.
– Se oli aika hieno juttu.
Lue myös: "Nyt ahdistaa ensimmäisen kerran" – imatralainen Katja kertoo, millaista joulun odotus on pienituloisessa perheessä
Erityinen joulu
Oman elämänsä kautta Anne tietää, että joulu on jokaisessa perheessä erilainen. Lapset saavat eri määrän lahjoja, useista syistä.
Joulupuu-keräyksen kohteena olevien lasten ja perheiden vaikeudet saattavat liittyä päihteisiin, peliriippuvuuteen tai muihin haasteisiin elämässä. Joulupuu on olemassa heitä varten.
Vähälahjaisia jouluja kokenut Anne pitää Joulupuu-keräystä merkittävänä lahjansaajalle ja lahjanantajalle. Lahja antaa onnen saajalle ja tuo hyvän mielen antajalle.
– Sen sijaan, että ostaisi 25. lahjan jollekin, niin voisi antaa lahjan Joulupuu-keräykseen hänelle, joka sitä enemmän tarvitsee.
Tämä joulu on Annelle erityinen, sillä ensimmäistä kertaa hänen elämäntilanteensa mahdollistaa sen, että hänkin pystyy osallistumaan keräykseen lahjanantajana.
– Aion laittaa hyvän kiertämään ja ostan itse jollekin lahjan.
Viime vuosina Anne on osallistunut vapaaehtoisvoimin pyörivän Joulupuu ry:n toimintaan keräämällä ja toimittamalla lahjoja pääkaupunkiseudun eri lastensuojeluyksiköihin, joista yksi kohde oli erityinen.
– Se oli se lastensuojeluyksikkö, jossa myös itse olin ollut. Siksi halusin viedä lahjat sinne.
Lue myös: Köyhyys näkyy lasten arjessa hälyttävällä tavalla
Lappiin jopa kaksi lahjaa per saaja
Joulupuu ry:n toiminnanjohtaja Doris Tuohimaa kertoo, että keräys toimii jo lähes joka toisessa Suomen kunnassa ja on löytänyt vahvasti paikkansa kansalaisten jouluperinteissä. Joulupuu-keräys on nyt käynnissä 25:n kerran ja niitä järjestetään noin 130 paikkakunnalla.
Lahjamäärien ja sujuvan toimittamisen vuoksi pääkaupunkiseudun keräykseen osallistuvat lahjanantajat saavat tietoonsa lahjansaajan iän ja sukupuolen. Muualla Suomessa näiden lisäksi lahjanantaja saa tiedon myös lahjatoiveesta.
Tuohimaan mukaan esimerkiksi Länsi-Lapin alueella toivottiin tänä jouluna muun muassa jääkiekkomailoja, Legoja, dinosaurus-leluja ja lääkärilaukkuja.
Lahjantarvitsijoita Joulupuu-keräyksen Länsi-Lapin alueella on noin tuhat. Lahjoja kerättiin kuitenkin yli 1300, mikä tarkoittaa monen kohdalla kahta lahjaa.
– Kakkoslahja oli usein villasukat.
Tyypillinen keräykseen tuotu lahja maksaa noin 20–30 euroa, mutta poikkeuksia löytyy. Kerran keräykseen tuotiin noin tuhat euroa maksava toppatakki.
– Se meni nuorelle, alle 18-vuotiaalle, vaikeista taustoista tulleelle teinipojalle.
Lue myös: Vähävarainen äiti Krista, 23, kertoo, miten hallituksen leikkaukset iskevät arkeen: "Ei ole enää mistä venyttää"
Perjantain jättilahjoitus
Tuohimaan mukaan kovin montaa kertaa keräyksessä ei tule vastaan tuhannen euron lahjoituksia – paitsi tänään summa moninkertaistui yhden puhelun jälkeen.
– Tänään tuli aikaisin aamulla puhelu. Yksityishenkilö halusi lahjoittaa keräykseen 50 000 euroa, Tuohimaa iloitsee.
Lahjoituksesta jaetaan lahjoja lahjoittajan tahdon mukaisesti eli Helsingin, Espoon, Vantaan, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueille.
– Kyllä se sai kylmät väreet pitkin selkäpiitä, positiivisella tavalla.
– Tuntui, että työmme on tunnustettu ja sitä arvostetaan. Joku haluaa antaa takaisin saamaansa hyvää.
Artikkelin alussa Anne muistelee Joulupuu-keräyksen kautta saamiaan lahjoja ja lahjanantajat kertovat, miksi osallistuvat keräykseen.