Suomalaiset lähtevät Viroon väkevien perässä – alkoholiveron lasku saattaa tuoda oluet takaisin tuliaisvalikoimaan

6:51img
Thomas Karlssonin kommentoi viinarallia ja alkoholin verotuksen muutoksia Huomenta Suomessa.
Julkaistu 11.06.2019 18:09
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Viron alkoholiin kohdistuneet veronkorotukset eivät ole hillinneet vahvojen alkoholien tuontia Suomeen. Sen sijaan suomalaiset ovat yhä useammin jättäneet virolaiset oluet hyllyihin. Kaavailtu alkoholiveron lasku saattaa lisätä oluen tuontia Suomeen. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Thomas Karlssonin mukaan suurin osa alkoholirallista suuntautuu edelleen Viroon viime vuosina tehdyistä alkoholiveron korotuksista huolimatta.

– Viime vuoden aikana väkevien, väkevien viinien ja niin sanottujen välituotteiden tuonti on noussut. Väkeviä tuodaan enemmän kuin aiemmin, ja vähemmän olutta.

STT:n mukaan suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä melkein 59 miljoonaa litraa alkoholijuomia vuoden 2018 toukokuun ja vuoden 2019 huhtikuun välisenä aikana.

Kun määrät muunnetaan sataprosenttiseksi alkoholiksi, lisääntyi matkustajatuonti 7,3 prosentilla aiempaan 12 kuukauden ajanjaksoon nähden.

Karlssonin mukaan 15 prosenttia Suomessa kulutetusta alkoholista ostetaan ulkomailta.

Lue myös: Viinarallissa väkevät korvasivat oluet – nyt asiantuntija arvioi, että Viron höllentyvä verotus voi jälleen lisätä oluttuontia

Oluen tuonti voi lisääntyä

Viro on korottanut alkoholiveroa useampana vuonna. Korotusten taustalla on alkoholin kulutuksen vähentäminen ja alkoholiverosta saadut varat.

Vuoden 2017 verokorotukset kohdistuivat erityisesti oluisiin.

– Kesällä 2017 rysäytettiin oikein kunnolla, kun Viro korotti oluen verotusta 70 prosentilla. Se sitten näkyi kyllä suomalaisten ostokäyttäytymisessä.

Karlssonin mukaan korotukset kohdistuivat erityisesti virolaisten ostokäyttäytymiseen, jotka käänsivät auton nokkansa Latviaan halvempien olueiden perässä.

Viro höllentää verotusta

Nyt Viro on päättänyt höllentää väkijuomien verotusta. Maa on suunnitellut laskevansa alkoholin veroa 25 prosenttia heinäkuussa.

– Olen ymmärtänyt, että veronkevennys mitä todennäköisimmin koskisi olutta. Siellähän niitä isoimpia korotuksia on edeltävinä vuosina tehty, Karlsson kommentoi STT:lle. 

Kesäisin alkoholia virtaa suomalaisissa pidoissa runsaasti. Eniten alkoholia menee joulun ja uudenvuoden lisäksi juuri kesä–heinäkuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat