Suomalaiset tyytyväisiä ruokakauppaan, terveydenhuoltoon ja kouluihin koronakriisin keskellä – EU:n toimet eivät vakuuta

Suomalaiset ovat tyytyväisiä sekä viranomaisten että hallituksen toimiin koronaviruskriisin hoidossa. Tyytyväisiä ollaan kuitenkin lähimpänä arkea olevien asioiden toimintaan. Valtaosa luottaa myös työpaikkansa säilymiseen synkistä talousennusteista huolimatta.

Epsi Rating Group mittasi kansalaisten tyytyväisyyttä koronakriisin hoitoon neljässä pohjoismaassa viime viikolla. Tulokset julkistettiin tänä aamuna.

Suomalaiset ovat tyytyväisimpiä lähellä arkea oleviin toimijoihin kuten päivittäistavarakauppaan, terveydenhuoltoon, apteekkeihin ja kouluihin.

– Ihmiset tuntevat, että nämä todella tekevät jotakin heitä varten tällä hetkellä sanoo Suomen-maajohtaja Heidi Laitinen Epsi Ratinginsta.

Vähinten tyytyväisiä vastaajat ovat EU:n toimintaan koronakriisin hoidossa.

– EU:sta tulee sellaista kommenttia, että vastaajat eivät oikein ole huomanneet, mitä EU on tehnyt kriisin ratkaisemiseksi.

Suuri enemmistö tyytyväisiä myös hallitukseen ja viranomaisiin

Pohjoismaisessa vertailussa luottamus viranomaisiin ja hallitukseen on Suomessa toiseksi korkeinta. Yli kaksi kolmasosaa on mittauksessa vastannut olevansa tyytyväisiä sekä Suomen viranomaisten että Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintaan. THL:n rooli koronaviruksen torjunnassa sen sijaan jakaa mielipiteitä.

– Suomessa ollaan tyytyväisiä nimenomaan siihen, että hallitus on toiminut nopeasti, ollut toiminnassaan jämäkkä ja viestinnässään selkeä. Se, että hallitus kuuntelee THL:ää ja muita asiantuntijoita saa sekä positiivisia että negatiivisia arvioita. Kielteisesti on suhtauduttu siihen, että koronakriisin varjolla yritettäisiin tehdä puoluepolitiikkaa, Laitinen sanoo.

Eniten johtajiinsa luottavat tanskalaiset. Tanska oli ensimmäinen Pohjoismaa, joka sulki rajansa, alkoi rajoittaa kokoontumisia ja ryhtyi säännöstelemään lääkkeiden myyntiä. Suomi seurasi pian perässä. Tanskan kannatus viranomaisia kohtaan on Laitisen mukaan jopa ennätyskorkealla, kun jopa lähes 80 prosenttia sanoi olevansa tyytyväisiä hallitukseen.

Matalinta tyytyväisyys hallitukseen ja viranomaisiin on Ruotsissa, jossa liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat tähän asti olleet myös lievimpiä.

Vanhimmat luottavat eniten työpaikkansa säilymiseen

Koronakriisin mukanaan tuomat kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat ajaneet monia yrityksiä ahdinkoon, kun asiakkaat ovat hallituksen kehotusten mukaisesti jääneet kotiin. Yllättävää ehkä onkin, että yli neljä viidestä suomalaisesta uskoo mittauksen mukaan työpaikkansa yhä säilyvän.

Eniten työpaikkansa säilymiseen luottavat yli kuusikymmentävuotiaat ja vähiten varhaiskeski-ikäiset.

 -Siellä oli erittäin suuria ikäryhmäkohtaisia eroja. 60-vuotiaista ja sitä vanhemmista vain kahdeksan prosenttia pelkää menettävänsä työnsä. Se on mielestäni todella pieni määrä. Toisaalta suurin osuus on 30-44-vuotiasta, siellä on 22 prosenttia, Laitinen sanoo.

Kysymyksiin vastasi yhteensä reilu viisi tuhatta vastaajaa neljässä Pohjoismaassa. Kussakin vastaajia oli reilu tuhat. Virhemarginaali on noin 1,5. 

Juttua korjattu 2.4. klo 17.25. Aiemmin tyytyväisyys oli esitetty grafiikoissa virheellisesti prosentteina indeksipisteiden sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat