Erilaiset rahastot omistavat jo puoli miljoonaa hehtaaria metsiä. Tämä on enemmän kuin mitä kunnat omistavat yhteensä. Useita suomalaisia metsärahastoja ja kymmeniä tuhansia hehtaareja on jo myyty ulkomaille.
Metsien siirtyminen koti- ja ulkomaisille rahastoille on kiivainta Itä-Suomessa.
Ostajat lähestyvät suoraan esimerkiksi iäkkäitä omistajia.
25 vuoden työuran pankki- ja varainhoitoalla tehnyt metsänomistaja Tapani Timonen on huolissaan metsien valumisesta sijoitusrahastojen omistukseen.
Lyhytnäköiseen ansaintalogiikkaan ei rahastoasiantuntijan mukaan aina kuulu esimerkiksi metsän uudistamisesta huolehtiminen.
– Kuka hoitaa ne metsät, jotka rahastot mahdollisesti jättävät yhteiskunnan kontolle otettuaan irti kaiken tuoton? Siinä on ainakin huolenaihe, Timonen sanoo.
Yksityinen omistus romahtanut puoleen
Suomalainen metsäomaisuus on uusjaossa. Yhtiöiden ja erityisesti rahastojen omistus on kasvanut nopeasti. Kauppasummilla mitattuna perinteinen yksityinen metsänomistus on romahtanut muutamassa vuodessa alle puoleen. Hintataso on noussut ja ostotoiminta on kiivasta.
– Puhelinostona ostetaan julkista metsävaratietoa hyödyntämällä ja tekemällä tarjouksia suoraan mökin mummoille. Kyllä meno on menossa villiksi, sanoo metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta.
Metsistä luopuminen tapahtuu monista syistä. Metsätalousyrittäjä Esko Kettunen myi sisarensa kanssa metsäyhtymän. Hinta ratkaisi ja suomalaisostajien putoaminen kyydistä jäi harmittamaan.
– Erikoissijoitusrahasto tuli ostajaksi. UP Metsä tämän osti. Suomalaisiakin isoja metsäfirmoja oli tarjouksissa mukana, mutta tarjoukset olivat huomattavasti pienempiä, kymmenistä tuhansista puhutaan, Kettunen sanoo.
Hallitus sopi kehysriihessä, että rahastojen metsävähennysoikeutta rajoitetaan. Metsäverotukseen kaivataan myös remonttia, joka parantaisi perhemetsätalouden asemaa.
– Nyt yhteisöjä verotetaan 20 prosenttiyksikön tasolla ja meitä tavallisia metsänomistajia 30:n tai 34:n prosenttiyksikön tasolla, Tiirola sanoo.