Keskimäärin kaksi oppilasta jokaisessa suomalaisluokassa joutuu kiusaamisen uhriksi, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut sosiaalipsykologi ja kirjailija Janne Viljamaa.
– Se on sadistinen näytelmä, johon kaikki tulevat mukaan ja joka toistuu päivästä toiseen, Viljamaa kuvailee.
Kiusaamistilanteissa piiloudutaan monesti leikin taakse, ja syytetään ”leikin” kohdetta tosikoksi, joka ei ymmärrä huumoria.
– Mutta jos toinen loukkaantuu, niin se on kiusaamista. Sen päättää kiusattu, ei kiusaaja, Viljamaa painottaa ja kuvailee kiusaajien kieroa luonnetta:
– Kiusaaja voi olla sosiaalisesti lahjakas, niin että hän voi saada hymytyttöpatsaan sillä, että räpyttelee silmiään, mutta tekee kulissien takana siitä koko luokasta helvettiä.
Sosiaalipsykologin mukaan kouluissa ei tosissaan tartuta kiusaamiseen, sillä niissä pelätään maineen likaantumista.
– Olisi järkevää tehdä anonyymi kiusaamiskysely ja luoda kiusaamisen vastaiset säännöt. Ilman ohjelmaa, se on vaan pehmeää puhetta. Kiusaamiseen pitää puuttua kovalla kädellä, Viljamaa painottaa.
– Opettajan pitää luoda niin turvallinen suhde oppilaisiin, että he pystyvät kertomaan myös netissä ja kännykällä tapahtuvasta kiusaamisesta. Välintulijan asema on myös oltava niin vahva, että häntä uskotaan.
Viljamaa vertaa koulukiusaamista Pekka Töpöhäntä -satuihin, jossa ilkeä ja narsistinen Monni käyttää tylysti muita hyväkseen.
– Monnilla on omat pillinsä ja pullansa, tällaiset lattapäänaureskelijat, jotka tulevat käkättämään siihen.
– Kiusattukaan ei ole reppana, vaan hän on monesti vahva persoona. Tällainen Pekka Töpöhäntä, joka on ylpeä lyhyestä hännästään, Viljamaa huomauttaa.