Suomalaismepit huolissaan populistien suosiosta Italiassa – "Suomessa tiedetään, mitä on olla lähellä Venäjän valtaa, ehkä sitä ei tiedetä Italiassa"

10:00img
Kestääkö EU:n yhtenäisyys myös talven yli? Suomalaiset europarlamentaarikot arvioivat asiaa Uutisaamussa.
Julkaistu 25.08.2022 19:18
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Uutisaamussa vierailleet Euroopan parlamentin jäsenet Henna Virkkunen (kok.) ja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd.) halavat laajentaa Venäjän-vastaisia pakotteita, muun muassa viisumikieltoa. Ukrainalle on tarjottava lisää apua. Kumpaakin huolettaa ensi kuussa Italiassa järjestettävien vaalien mahdollsesti tuottama uusi hallituspohja.

Virkkusen mielestä EU ei ole tehnty tarpeeksi Ukrainan tukemiseksi.

– Ei varmasti ole tehntyt tarpeeksi. Nyt täytyy tehdä kaikki mahdollinen Ukrainan hyväksi. Sanktioita edelleen kiristää sanktioita. Energiapakotteet olisi pitänyt saada paljon aikaisemmin. Kaasuhan ei siihen kuulu ja öljyn siirtymäaika on pitkä, ja se on suuri pettymys. Lisäksi henkilöpakotteita pitäisi saada lisää.

Lue myös: "Putinin ase on nälkä": Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kulunut pian puoli vuotta – tutkija kertoo, miksei sodan päättyminen ole näköpiirissä

Virkkunen on huolissaan siitä, että isoista apupaketeista Ukrainalle ei ole viime aikoina päätetty Euroopassa. 

– Viime viikkoina avunlupaukset Ukrainalle ovat vähentyneet. Yhdysvallat on tehnyt merkittäviä uusia avauksia, mutta esimerkiksi heinäkuussa mikään iso EU-maa ei ilmoittanut isosta apupaketista.

Viisumikiellosta väännetään ulkoministerikokouksessa

EU:n seuraavan ulkoministerikokouksen suuri kysymys on yhteisymmärrys venäläisten viisumikysymyksestä. Suurista EU-maista etenkin Saksa on vastustanut viisumikäytäntöjen kiristämisessä.

Mia-Petra Kumpula-Natri (sd.) kiittelee Suomen linjaa viisumikysymyksessä. 

– Olemme esiintyneet siinä oikein hyvin, kun olemme vaatineet EU:lle yhtenäistä linjaa.  Ei ole järkevää, että jotkut rajat vuotavat. 

Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että Venäjältä tulee jatkossakin päästä lähtemään.

– Pitää mahdollistaa se, ettei Putinin hallinnon vastustajia kuitenkaan suljeta Venäjälle. Se tekee tästä päätöksenteosta vaikeaa, Virkkunen sanoo.

– On tärkeää, että tätä kautta venäläisillekin tulee näkyväksi se, että heidän maansa on sodassa. Jos he vielä Putinia tukevat, he eivät voi rallatella Välimeren lomakohteisiin tai Euroopan suurkaupunkeihin, ja tukea samaan aikaan Putinin antamaa kuvaa tästä sodasta, sanoo Kumpula-Natri.

Italian vaalit huolettavat

Italaissa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit syyskuun lopulla. Sekä Virkkunen että Kumpula-Natri ovat huolissaan Italian tilanteesta, sillä maa on yksi EU:n suurimmista talouksista.

Lue myös: Tutkija: Italian hallituskriisin taustalla vaikuttaa pääministeri, joka on halunnut pysyä puoluepolitiikan yläpuolella

– Onhan Italiassa nähty kaikenlaista. Se ei ole EU:n vakaimpia poliittisia järjestelmiä, Virkkunen sanoo.

Kumpula-Natria huolestuttaa erityisesti populistipuolueiden mahdollinen nousu hallitukseen vaalien jälkeen. Esimerkiksi Lega-puolue on esittänyt Venjää sympatisoivia kantoja vielä Venäjän hyökkäyksen jälkeenkin.

– Italiassa on kyllä Venäjän propagandalla ollut iso tila. Populistipuolueet eivät ole selkeästi tuominneet sotaa. Italaissa saattaa olla jopa kolmannes väestöstä, joka ostaa sen, mitä Venäjän propaganda tarjoaa. Se on heikko lenkki, jos Italiassa tulee hallitusvaltaan tällainen mielipide. Suomessa tiedetään, mitä on olla lähellä Venäjän valtaa, mutta ehkä sitä ei tiedetä Italiassa, Kumpula-Natri sanoo.

Lue myös: Italian presidentti hajotti maan parlamentin – odotettavissa ennenaikaiset vaalit

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet