Maailmanselittäjät: Valko-Venäjän lento-operaatio harvinaisen röyhkeä – "Aiheuttaa vaaraa ja epävarmuutta koko kansainväliselle ilmailuliikenteelle"

7:48img
MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät arvio tänä aamuna myös Suomen ja Venäjän välisiä suhteita sekä EM-kisojen vaikutusta Venäjän ja Euroopan väliseen vuorovaikutukseen.
Julkaistu 24.05.2021 10:39

MTV UUTISET

EU-maiden johtajat pohtivat tänään alkavassa huippukokouksessa mahdollisia pakotteita Valko-Venäjälle maan eilisten toimien takia. MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät pitää Valko-Venäjän tekoa poikkeuksellisen röyhkeänä ja uskoo, että se tulee saamaan siitä kovat sanktiot.

Tänä iltana alkavan EU-huippukokouksen pöydälle on kasautunut painava pino kansainvälisiä kysymyksiä. Tuoreimpana lisäyksenä EU-maiden johtajien on tarkoitus pohtia mahdollisia pakotteita ja muita seurauksia Valko-Venäjän eilisille toimille.

Ateenasta Vilnaan matkalla ollut Ryanairin matkustajakone teki eilen hätälaskun Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin.

Hätälaskun yhteydessä otettiin kiinni lennolla ollut valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh. Hätälaskua perusteltiin pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia.

Lue myös: Yhdysvallat vaatii valkovenäläisen oppositioaktivistin vapauttamista

"Voi tulla hyvin isoja seurauksia"

Nexta-nimisen nettijulkaisun päätoimittaja Protasevitsh on asunut Liettuassa maanpaossa, koska on pelännyt vangitsemista kotimaassaan.

– Kun Valko-Venäjä nyt pakotti lennon kääntymään, Pratasevitsh oli selvästi kauhuissaan. Seuraavaksi jäämme odottamaan sitä, mitä tapahtuu, mutta Valko-Venäjän toiminta tässä asiassa on hyvin erikoista, ainutlaatuista, tuomittavaa ja lainvastaista, entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen toteaa.

Himanen arvelee, että Protasevitsh joutuu Valko-Venäjällä vankilaan pitkäksi aikaa.

– Hän joutuu oikeuteen ja on itse maininnut kuolemantuomion, mutta siihen en tältä istumalta aivan usko. Vähintäänkin pitkä vankeustuomio saattaa kuitenkin olla seurauksena.

Lue myös: Valko-Venäjälle pakotetun lentokoneen matkustajat: Kiinni otettu oppositioaktivisti panikoi reittimuutoksen vuoksi

MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Janne Hopsun mukaan EU pohtii parhaillaan lisäpakotteita Valko-Venäjälle.

– Onhan tämä tekona poikkeuksellisen röyhkeä. Maailman isoimmatkaan vallat eivät tällaisiin toimiin hevin ryhdy ja nyt kun Valko-Venäjän kokoinen valtion tämän tekee, EU varmasti miettii pakotteita. Yhdysvalloiltakin niitä tulee varmasti lisää, Hopsu toteaa. 

– Tämä aiheuttaa vaaraa ja epävarmuutta koko kansainväliselle ilmailuliikenteelle. Valko-Venäjä ei ehkä toista kertaa sitten tällaista tee, koska siitä voi tulla hyvin isoja seurauksia.

Lue myös: Katso animaatio: Näin Valko-Venäjälle pakotetun Ryanairin lentoreitti muuttui hetkessä – alkuperäinen määränpää jäi haaveeksi

EU:n ja Venäjän suhde on tulehtunut

EU-johtajat pohtivat tänään alkavassa kokouksessaan myös Venäjän ja EU:n suhteita. Niitä on hiertänyt viime vuosina moni asia. 

– Ydinsyyt huonoihin suhteisiin ovat Ukrainan kriisi ja Krimin liittäminen Venäjään vuonna 2014, arvioi Hopsu.

– Ikävä on huomata näin suomalaisten ja EU:n näkökulmasta, että Venäjän politiikka, joka aiheuttaa EU:lle ongelmia, ei ole suinkaan pehmentynyt vaan mieluumminkin koventunut entisestään, Hannu Himanen toteaa.

EU haluaa kuitenkin pitää yllä keskustelua Venäjän kanssa esimerkiksi tärkeiden taloussuhteiden takia.

–Sanktioista huolimatta kauppaa toki käydään, ja se on merkittävä asia erityisesti EU:n ja Venäjän välillä. Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä se on hyvin pientä, Ulkopoliitinen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari toteaa.

Milloin pakote on sopiva, milloin liian järeä?

Pakotteiden ongelma on Saaren mukaan muun muassa se, että ne ovat usein liian järeitä.

– Sektoripakotteita arvostellaan usein siitä, että ne kohdistuvat kaikkiin kansalaisiin. Se antaa Venäjän valtionjohdollemahdollisuuden ruokkia sellaista diskurssia, että EU on venäläisiä vastaan, mikä ei pidä paikkaansa. Henkilöpakotteiden vaikeus taas on se, että onko onnistuttu valitsemaan ne oikeat ihmiset, Saari sanoo.   

Janne Hopsun mukaan pakotteilla ei voida "muuttaa koko laivan suuntaa", mutta ne EU:n kannalta ne ovat välttämättömiä.

– Jos EU haluaa osoittaa olevansa jonkinlainen toimija, näin on pakko toimia.

– Ja mitä olisi käynyt, jos pakotteita ei olisi ollut. Aavistan, että oltaisiin todella paljon heikommassa tilanteessa, Saari toteaa.

Katso yllä olevalta videolta Maailmanselittäjät arvio siitä, millaiset ovat Suomen ja Venäjän väliset suhteet tällä hetkellä ja miten pian alkavat  jalkapallon EM-kisat vaikuttavat Venäjän ja muun Euroopan väliseen vuorovaikutukseen.

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä