Ina Mikkolan haastatteleman suomalaismiehen mielestä bilehuumeita voi käyttää vastuullisesti.
Ina <3 Suomi -ohjelmassa toimittaja Ina Mikkola etsii uusia näkökulmia huumekeskusteluun. Hän haastattelee suomalaismiestä, joka kertoo käyttävänsä toisinaan huumeita juhliessaan.
Mies kertoo käyttäneensä biletarkoituksessa esimerkiksi amfetamiinia, kannabista ja ekstaasia. Hänen mielestään bilehuumeita voi käyttää vastuullisesti.
– On tärkeää käyttää sellaisessa mielentilassa, että on jo valmiiksi kivaa ja vaan buustaa sitä.
Mies kertoo käyttävänsä eri aineita erilaisissa tilanteissa.
– Eri aineilla on erilaisia vaikutuksia ja ne sopivat erilaisiin tilanteisiin. Välillä on kiva juoda vähän alkoholia tai polttaa vähän kannabista
Hän kertoo tiedostavansa aineiden riskit.
– Pyrin valvomaan ja vahtimaan omaa käyttöä ja olemaan rehellinen sen suhteen, hän toteaa.
– Ihmiset ei tiedä aiheesta kauheasti, suomalaismies summaa.
LUE MYÖS: Itsemurhapäänsärkyä sairastava suomalaismies lääkitsee itseään huumesienillä – kertoo kokemuksistaan televisiossa
Päihdelinkki-sivuston mukaan amfetamiinin välittömiä psyykkisiä vaikutuksia ovat hyvänolon ja energisyyden tunne. Annosta suurennettaessa käyttäjästä tulee puhelias ja levoton, ja hän voi tuntea itsenä voimakkaaksi ja ylivertaiseksi. Monet käyttäytyvät aggressiivisesti tai vihamielisesti.
Amfetamiini vaikuttaa keskushermoston lisäksi sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo melko pienillä annoksilla ruokahalu vähenee, hengitys ja sydämen lyöntitiheys nopeutuvat, verenpaine kohoaa ja pupillit laajenevat. Suuremmat annokset aiheuttavat kuumeilua, hikoilua, päänsärkyä, näön hämärtymistä ja huimausta.
Amfetamiinin jatkuvan käytön seurauksena voi olla vajaaravitsemus ja sen myötä vastustuskyvyn heikkeneminen. Amfetamiinia jatkuvasti käyttävä voi olla arvaamaton ja väkivaltaltainen.
Kannabiksen käytön välittömät vaikutukset ovat puheliaisuus, iloisuus, estojen katoaminen sekä voimakas nälän tunne. Fyysisiä vaikutuksia ovat pulssin kiihtyminen ja silmien verestäminen.
Suuremmilla annoksilla vaikutukset ovat vahvemmat, jolloin seurauksia voivat olla väri-, valo- ja ääniaistimusten voimistuminen, paniikkitilat ja pahoinvointi. Vaikutuksiin kuuluvat myös lyhytmuistin ja suoriutumiskyvyn heikentyminen.
Lähde: Päihdelinkki