Vahvistuvan kokaiinin seurauksena jopa äkkikuolema – päihdelääkäri huolissaan: "On tuurista kiinni, mitä saa"

Kokaiini aiheuttaa voimakkaasti riippuvuutta ja se aiheuttaa monia vakavia haittoja. Yhä vahvemmaksi muuttuvan kokaiinin käyttö lisää riskejä ja tekee aineesta entistä vaarallisemman, arvioi päihdeasiantuntija.

Kokaiini on arkipäiväistynyt Suomessa, jos vertaa viiden tai kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, kertoo A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja Ulriika Sundell

Aiemmin kokaiinin käyttö korostui selvästi paremmassa sosioekonomisessa asemassa olevilla. Nyt tilanne on toinen.

– Kokaiinipositiivisia seulanäytteitä antavat myös hyvinkin syrjäytyneessä elämäntilanteessa olevat. Siinä mielessä siitä on tullut "jokamiehen ja -naisen" varteenotettava päihde, Sundell kertoo MTV Uutisille.

Nykyisin yhä enemmän hoitoon myös ohjautuu ihmisiä, joiden ongelmapäihde on puhtaasti kokaiini.

Myös ajoterveysseulontoihin ohjataan yhä useammin ihmisiä kokaiinin vuoksi. Sundell arvioi, että näillä henkilöillä elämäntilanne on monesti vakaampi, heillä on esimerkiksi työpaikka sekä puoliso ja lapset kotona.

Kokaiiniin syntyy helposti riippuvuus

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että kokaiini on Suomessa ennätyksellisen vahvaa. 

Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa tutkittujen näytteiden keskimääräinen pitoisuus on vajaassa kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut. Kokaiinin pitoisuus on noussut yli 70 prosenttiin.

Sundell on kehityksestä huolissaan. Kokaiinin käyttöön liittyy monia haittoja ja se on päihteenä huomattavan voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava.

– Mitä vahvempaa kokaiini on, sitä voimakkaampia ovat vaikutukset ja sitä suurempi on riippuvuuspotentiaali.

Kokaiinin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava vaikutus liittyy Sundellin mukaan sen suhteellisen lyhyeen vaikutusaikaan. 

Kokaiini vaikuttaa kymmenestä minuutista tuntiin, joten sitä annostellaan yleensä useita kertoja lyhyenkin ajan sisällä.

– Hyvän olon tunne, jota käytöllä haetaan, halutaan saavuttaa uudelleen tiheämmin otetuilla ja isommilla annoksilla, Sundell kuvailee.

– Vaikka moni aloittaa kokaiinin käyttämisen bilehuumeena, riippuvuus pääsee herkästi kehittymään.

Kokaiinin toivotuilla vaikutuksilla synkkä kääntöpuoli

Kokaiinin käytöllä haetaan hyvän olon tunnetta, piristynyttä mielialaa, energisyyttä sekä parempaa keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. 

Kääntöpuolena on, että käytön jälkeen vieroitusoireisiin liittyy usein voimakasta väsymystä, ahdistuneisuutta, univaikeuksia, masentuneisuutta, mielialan vaihteluita, ärtyneisyyttä ja jopa psykoottisia oireita.

Vahvempi kokaiini voi aiheuttaa erityisiä riskejä aloittelevalle käyttäjälle, joka saattaa tulla ottaneeksi liian suuren annoksen. 

Jo kerta-annos kokaiinia voi Sundellin mukaan aiheuttaa hyvinkin vakavia seurauksia, jopa äkkikuoleman. Hän kuitenkin korostaa, että tämä on hyvin epätodennäköistä.

Kokaiini nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta sekä supistaa verisuonia, minkä vuoksi sen käytön riskinä ovat etenkin sydän- ja verenkiertoperäiset haitat. Sundellin mukaan kokaiiniin kytkeytyviin kuolemiin liittyy yleensä sydänperäinen rytmihäiriö, aivoverenvuoto tai vakava kouristuskohtaus.

Kokaiinin käyttö vähentää unentarvetta, näläntunnetta ja ruokahalua, mikä voi johtaa laihtumiseen. Myös seksuaali- ja lisääntymisterveyden ongelmia, keskittymisvaikeuksia, ahdistuneisuutta ja päänsärkyä esiintyy usein. 

Pidempiaikaiseen käyttöön voi liittyä neurologisia oireita, kuten motoriikan heikentymistä. Lisäksi nenän kautta nuuskattaessa kokaiini vahingoittaa herkästi nenän limakalvoja, aiheuttaa kroonista sierain- ja nenäverenvuotoa sekä saattaa jopa tehdä reiän nenän väliseinään.

– Aika tehokkaasti kokaiini syövyttää limakalvoja, Sundell toteaa.

Saanut kyseenlaisen maineen ”harmittomana hupihuumeena”

Sundell on sitä mieltä, että kokaiinin maine on muuttunut tai muuttumassa. Hänestä siihen suhtaudutaan yhä löyhemmin ja sitä saatetaan pitää jotenkin harmittomana. 

Kokaiinia saatetaan ajatella viattomasti "hupihuumeena", "bilehuumeena" tai jonkinlaisena viihteenä.

– Ei ehkä ole ymmärrystä siitä, että kokaiini on ihan yhtä lailla päihde ja hyvinkin addiktoiva sellainen. Sen vaaroja ja riskejä ei tunnusteta, Sundell toteaa.

Hän muistuttaa, että hyvä sosioekonominen taustakaan ei suojaa riippuvuudelta.

Sundell myös korostaa, ettei pimeillä markkinoilla voi tietää, mitä huumekauppiaalta saa.

– Pitoisuudet voivat muuttua kovemmiksi tai jossain erässä olla ylimääräisiä aineita lisättynä, joten ihminen ei voi koskaan olla täysin varma siitä, mitä käyttää. Jos annostelee vahvempaa ainetta väärin, niin riskit ja vakavat haitat ovat todennäköisempiä.

– On aina tuurista kiinni, mitä saa.

Hoidon haun kynnys vie syvälle riippuvuuteen

Kokaiini näkyy huumetesteissä lyhyen aikaa esimerkiksi kannabikseen verrattuna. Sundell epäilee, että moni työssäkäyvä tai opiskelija voi käyttää sitä myös tämän vuoksi.

– Se mahdollistaa ihan eri tavalla korkeassa ja hyvässäkin asemassa olevien bilekäytön, kun ei jää kovin helposti kiinni, hän toteaa.

Tällaisen käyttäjäryhmän kynnys hakeutua päihdehoitoon on myös korkea ja käyttöä pyritään peittelemään.

– Pakotetta ei usein synny, ennen kun ollaan jo hyvin syvällä siinä riippuvuudessa tai jäädään suoraan käytöstä kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat