Helena Liikanen-Renger: Maman Finlandaise, poskisuukkoja ja perhe-elämää Etelä-Ranskassa (Atena 2016)
Toimittaja Helena Liikanen-Renger kertoo hauskasti ja elävästi perhe-elämästään ranskalaismiehen ja kahden lapsensa kanssa Etelä-Ranskassa. Tarina alkaa luvulla "Rakkautta rinnebaarissa", josta edetään Yhdysvaltoihin opiskelemaan, tehdään ensimmäinen lapsi ja lopulta päädytään viettämään perhe-elämää Ranskaan.
Vieraaseen yhteiskuntaan tutustuminen tapahtuu vanhan kaavan mukaisesti: Ensin kaikki on ihanaa, aurinko paistaa ja ranta on lähellä. Seuraavaksi huomataan uuden maan nurjat puolet ja suomalaisesta näkökulmasta konservatiivinen ja paikalleenpysähtynyt yhteiskunta. Kolmannessa vaiheessa aletaan sopeutua ja ymmärtää, että toisenlaisessakin todellisuudessa on ihan mukava elää.
Kiellettyjen ruokien listat vaihtelevat maan mukaan
Maman Finlandaise on sekoitus toimittajamaista ranskalaisen yhteiskunnan kuvaamista ja hämmästelyä mutta myös hyvin henkilökohtaista tilitystä omasta elämästä. Helena Liikanen-Regner kuvailee, kuinka lapsen saaminen Ranskassa on tyystin toisenlainen kokemus kuin Suomessa (jossa hän synnytti ensimmäisen lapsensa). Ohjeet ennen ja jälkeen lapsen syntymän ovat hyvin erilaisia eri maissa. Kiellettyjen ruokien listat vaihtelevat: Siinä missä Suomessa pitää välttää pehmeitä juustoja, Ranskassa voi hyvin syödä vaikkapa homejuustoa. Pitkään imettävä nainen puolestaan saa Ranskassa runsaasti uhrautuvalle äidille suotavia "äitipisteitä" vaikka Suomessa pitkää imetystä pidettään ihan normaalina äidin "velvollisuutena".
Osa kirjan teemoista kuten lasten syntymän jälkeinen baby blues -vaihe voisi tapahtua missä tahansa, sillä monilla ei Suomessakaan ole turvaverkkoja alakulon yllättäessä. Toisessa yhteiskunnassa yksinäisyys on tietenkin vieläkin murskaavampaa mutta toisaalta Helena Liikanen-Renger kuvaa, kuinka facebookin avulla löytyy samassa tilanteessa ja samalla alueella asuvia suomalaisnaisia, jotka auttavat toisiaan.
Kirjassa kuvataan monia asioita, jotka Ranskassa ovat toisella tolalla kuin Suomessa. Yhteen tällaiseen kirjoittaja törmää etsiessään miehensä kanssa perheelleen asuntoa. Siinä missä Suomessa homeesta on puhuttu vuosikausia, Ranskassa asunnoista löytyvä home tuntuu olevan lähes itsestäänselvä juttu, johon asuntojen vuokraajat ja myyjät eivät tunnu suhtautuvan kovinkaan vakavasti. Mustaksi tummuneet homeseinät kun voi aina maalata piiloon.
Tasa-arvoa testaamassa
Maman Finlandaise on suomalainen nainen, joka haluaa pysyä tasa-arvoisessa suhteessa myös Etelä-Ranskassa asuessaan. Mies on myös tasa-arvoinen, siis ilmeisesti hyvin epäranskalainen, joka pyrkii helpottamaan perhe-elämän sujumista. Kirjassa rivien välistä kuitenkin annetaan ymmärtää, että kun mies on päivätyössä ja nainen kotona, merkittävä osa perheen arjen pyörityksestä jää naisen kontolle. Tämä puolestaan ahdistaa tasa-arvoon tottunutta naista. Vaikka ranskalainen yhteiskunta on viime vuosina muuttunut paljon, suomalaisesta näkökulmasta katsottuna suomalaistyyppiseen tasa-arvoon on vielä matkaa.
Mikä Ranskassa on sitten hyvää? Helena Liikanen-Rengerin mielestä ainakin sosiaalisuus. Ihmisiä tervehditään koko ajan, poskisuudelmat kuuluvat jokapäiväiseen kanssakäymiseen ehkäpä liiallisuuksiin asti ja naapureiden kanssa pidetään yhteyttä. Huonoa on ainakin se, että lapsia tukistetaan ja läimitään eikä koulujärjestelmä perustu niinkään kannustamiseen vaan kuriin ja kilpailuun. Jo nelivuotiaat pannaan harjoitelemaan kaunokirjoitusta – siis sitä, mikä Suomen kouluista on poistunut jo kokonaan.
Kirja on hieno kuvaus arkielämästä kahden kulttuurin välimaastossa. Asuminen ulkomailla etenkin lasten kanssa panee miettimään eri yhteiskuntien hyviä ja huonoja puolia. Kirjassa myös tarkastellaan aina silloin tällöin tilastoja, joten kaikki kokemukset eivät jää mutu-asteelle. Kirjoittaja esimerkiksi ihmettelee, miksi Ranskassa syödään koko ajan epäterveellisiä ja lihottavia keksejä kunnes hän tilastoja tutkimalla saa selville, että Suomessa keksejä syödään yli kaksi kertaa niin paljon kuin Ranskassa.
"Kahdessa paikassa on hyvä olla, mutta toisaalta ei ole hyvä kummassakaan", kirjoittaja kertoo mutta lisää sitten, että onneksi mies on luvannut rakentaa taloon saunan.
Pertti Nyberg
Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa. Helena Liikanen-Renger on hänen ex-kollegansa.