Suomalainen Leena Monti tekee toimittajan töitä Vatikaanin radiossa. Erikoinen työnantaja vaikuttaa esitettävään ohjelmistoon, mutta niin myös omat mieltymykset.
– Aloittaessani työt Vatikaanissa edes siellä sijaitsevaan kauppaan ei saanut mennä käsivarret paljaina. En tiennytkään, että käsivarret voivat olla niin seksikkäitä, Leena Monti muistelee huvittuneena alkutaivaltaan kaupunkivaltiossa.
Monti muutti Italiaan vuonna 1969 paikallisen miehen perässä, avioitui ja kääntyi katolilaiseksi. Hän ehti asua maassa 23 vuotta tehden lehdistökatsauksia Italian ministerineuvostolle, kunnes Vatikaanin radioon alettiin etsiä suomenkielistä toimittajaa.
– Nimeni oli noussut jostain esiin. Haastatteluun saapuessani työsopimus tehtiin saman tien, ja Italian kansaneläkelaitoksen sijaan minut laitettiin suoraan Pyhän Istuimen suojiin. Kaipa pitkäkestoinen ja arvostettu toimittajan työ hallituksen leivissä loi luottamusta.
Työnantaja siinä missä muutkin
Monti on ollut alusta asti Vatikaanin radion suomenkielisen ohjelman ainoa työntekijä. Muunkielisissä ohjelmissa työskentelee myös ei-katolilaisia.
– Esimerkiksi ruotsinkielistä radiota toimittaa ainakin yksi ei-katolilainen, ja onpa täällä myös ortodokseja. Jos minä saisin päättää, vaatisin ehdottomasti katolista uskoa kaikilta. Silloin ainakin tietää, mistä puhuu, Monti sanoo.
Työnantajina Vatikaani ja Pyhä Istuin ovat Montin mielestä nykyään samanlaisia kuin muutkin.
– Vielä 1980-luvulla emme saaneet käyttää omasta yhdistyksestämme sanaa ammattiyhdistys vaan maallikkotyöntekijöiden yhdistys. Kävimme taistelua, että saimme aikaiseksi muun muassa enemmän työsopimuksia.
Sittemmin Vatikaaniin on perustettu myös työtoimisto.
– Kuka tahansa ongelmia kohtaava Vatikaanin työntekijä voi hakea sieltä apua, Monti sanoo.
Maailman tapahtumia seurataan erilaisella sielulla
Itse toimittajan työtä Monti pitää samanlaisena paavin radiossa kuin muuallakin.
– Toki nimenomaan paavia ja kirkkoa koskevat uutiset ovat muita tärkeämpiä. Mutta maailman tapahtumiakin seurataan, vain hieman erilaisella hengellä ja sielulla.
Kirkon asioiden yhteydessä tuodaan esille seikkoja, joita ei muissa tiedotusvälineissä välttämättä niin paljon käsitellä.
– Paavi esimerkiksi esitti vähän aikaa sitten eräänlaisen rauhanvetoomuksen Kongon demokraattisen tasavallan Kiwun alueen puolesta kehottaen kansainvälistä yhteisöä tehokkaisiin toimenpiteisiin. Nämä ovat juuri sellaisia asioita, jotka jäävät monesti huomaamatta, koska kaikki tuijottavat vaikka vain Syyriaa tai Egyptiä, Monti sanoo.
Elvis, jazz ja rap soivat
Monti saa myös itse vaikuttaa ohjelman aiheisiin.
– Täytyy vain pysyä niin sanotusti Pietarinkirkon kupolin alla eikä luisua sieltä ulos. Joskus puhuin lähetyksessä jopa kissoista, mutta olihan nykyisellä paavilla ennen valintaansa kaksi kissaa itselläänkin.
– Enimmäkseen käsittelen ohjelmassa paavin katekeesejä, tekemisiä, hänen vastaanottamiaan tärkeitä vieraita ja ylipäänsä katolisen kirkon toimintaa maailmalla, Monti sanoo.
Musiikkia ohjelmassa ei juuri kuulla.
– Soitan korkeintaan 20 sekunnin pituisia pätkiä aiheeseen sopivasti. Omien mieltymysteni mukaan joskus soi jazz, joskus Elvis.
Monti kertoo, että Vatikaanin radiossa on erikseen A-Studio-niminen musiikkiohjelma, joka lähettää musiikkia ympäri vuorokauden.
– Se oli paavi Paavali VI:n toive. Musiikkia soitetaan rapista sinfonioihin.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva
Paavin tavannut suomalaistoimittaja: Tällainen henkilö Benedictus XVI on
Suomalaistoimittaja kiperässä tilanteessa paavin kanssa – Puhe kääntyi kännisiin suomalaisiin
Vatikaanin radion suomalainen toimittaja: Ohjelmamme yritettiin eliminoida
Näitä et tiennyt – Lue yllättävät 5 seikkaa Roomasta!
Nämä 10 kohdetta Euroopassa on jokaisen nähtävä!