Suomalainen Laura Meriläinen-Amaumo tarttui vaikeaan aiheeseen ja teki dokumentin Namibian vapaustaistelusta ja poikkeuksellisesta rakkaudesta. Kaikki eivät ole olleet aiheen käsittelyyn kuitenkaan tyytyväisiä. Dokumentti nosti Namibian menneisyyden haamut pintaan.
Suomalaisen Laura Meriläinen-Amaumon dokumentti From Namibia with Love on tarina Namibian vapaustaistelusta, sodasta, epäoikeudenmukaisuudesta ja toivosta. Samalla se on tarina poikkeuksellisesta rakkaudesta suomalaissyntyisen lähetystyöntekijä Anitan ja namibialaisen teologin Salatielin välillä. Pariskunta avusti South West Africa People's Organizationia (SWAPO), joka ajoi Namibian itsenäistymishanketta. SWAPO:n pääasiallinen tehtävä oli saada Namibia itsenäiseksi Etelä-Afrikan sortovallasta ja maansa ihmiset itsenäisiksi.
Sodan aikana Anita ja Salatiel auttoivat Sambiassa SWAPO:n johtamalla pakolaisleirillä asuvia namibialaisia heidän päivittäisissä tarpeissaan. 1970-luvun puolivälissä sissiliikkeen keskuudessa syntyi kriisi, minkä takia SWAPO:n johtajat vangitsivat ja kiduttivat joitakin satoja omia jäseniään. Anita ja Salatiel auttoivat ihmisiä riippumatta siitä, olivatko he SWAPO:n mielestä pettureita vai eivät. Pariskunta auttoi muun muassa vankileiriltä karannutta vankia saamaan tarinansa kuuluviin BBC:n radion kautta.
Vaarallinen työ jätti pysyvät jäljet Anitan ja Salatielin elämään. SWAPO karkotti pariskunnan maasta, mutta lopulta he pääsivät palaamaan takaisin. Elämä ei kuitenkaan ole ollut helppoa, sillä namibialaiset eivät tahtoneet aluksi hyväksyä petturin leiman otsaansa saanutta pariskuntaa yhteisöönsä.
Monikulttuurinen kuvausryhmä piti yhtä
Dokumentin toisen päähenkilön, Afrikassa 1950-luvulta lähtien asuneen Anitan, Meriläinen-Amaumo tapasi ensimmäisen kerran vuonna 2009. Dokumentaristi vaikuttui Anitan karismasta ja idea elämäntarinan taltioinnista kypsyi pikku hiljaa.
– Anita oli valmis kertomaan elämäntarinansa, vaikka halusikin olla hieman varovainen siitä miten ja mistä aiheesta puhui. Mitä pidemmälle dokumentin teko venyi, sen avoimemmaksi Anita tuli. Salatiel oli aluksi hieman skeptisempi, mutta elokuvan nähtyään hän oli riemuissaan ja kehotti, että sitä tulisi esittää joka paikassa ja kaikille, Meriläinen-Amaumo sanoo.
Dokumentin tekoon kului yhteensä 18 kuukautta. Kuvaukset olivat ikimuistoiset, vaikka aamusta iltahämärään kestäneet työpäivät keskellä Ambomaata olivat välillä uuvuttavia. Tiivis kuvausryhmä ja Anitan ystävällisyys ja huumorintaju pitivät kuitenkin mielialan korkealla.
– Olimme kuin kolme muskettisoturia. Sain kuvaajakseni luokkakaverini Marius Van Straaten, eteläafrikkalaisen miehen, jolla oli kymmenen vuoden kokemus elokuva-alalta. Tuotantoavustajaksi ja ääninaiseksi tuli saksalais-eteläafrikkalainen Mareike Kramper. Molemmat olivat luokan kunnianhimoisimpia oppilaita. Meillä oli täydellinen ryhmähenki, Meriläinen-Amaumo muistelee.
Arka aihe kerää kiitosta
From Namibia with Lovea on esitetty Namibiassa, Etelä-Afrikassa ja Keniassa. Tänä vuonna dokumentti nähdään Suomen lisäksi ainakin Tansaniassa ja Sambiassa. Pääkaupunki Windhoekiin dokumenttia saapui seuraamaan niin paljon ihmisiä, että monet käännytettiin ovelta. Monet namibialaiset ovat myös tulleet kiittämään Meriläinen-Amaumoa aiheen käsittelystä.
– Useat namibialaiset kokevat, etteivät saa rauhaa, ennen kuin itsenäisyystaistelun tapahtumista puhutaan julkisesti, Meriläinen-Amaumo sanoo.
Namibia itsenäistyi vasta vuonna 1990, joten SWAPO:n itsenäisyystaistelun aikaiset ihmisoikeusloukkaukset ovat yhä arka aihe.
– SWAPO koskettaa tavallaan jokaisen namibialaisen elämää. Monista aiheista ei voi vieläkään puhua, joten dokumenttini nosti joitakin näistä asioista pintaan, Meriläinen-Amaumo sanoo.
Kaikki palaute ei ole kuitenkaan ollut positiivista.
– Tiedän, että jotkut poliitikot ja yhteiskunnallisesti merkittävät henkilöt ovat kyselleet dokumentistani, eivätkä ole olleet siitä kovin innoissaan, Meriläinen-Amaumo kertoo.
Kokkolan kautta Keniaan
Helsinki African Film Festivaleilla esitettävä From Namibia with Love on kokkolaislähtöisen Amaumon koulutyö Kapkaupungin yliopistosta, jossa hän opiskelee mediaa ja elokuvaa maisteriohjelmassa.
Kokkolan ja Turun kautta Afrikkaan, ensin Namibiaan ja sitten Kapkaupunkiin ja Keniaan muuttanut Meriläinen-Amaumo on elänyt vaiherikkaan elämän itsekin. 31-vuotias medianomi toivoo tulevaisuudessa saavansa työskennellä yhtä inspiroivissa tuotannoissa kuin From Namibia with Love.
– Haluan jatkaa dokumenttien tekemistä Afrikassa ja miksei muuallakin. Rakastan kuvaamista, kirjoittamista ja haluan jatkaa toimittajan uraani ja kehittyä siinä. Saan energiaa luovista ihmisistä ja toivon, että voin aina työskennellä luovalla alalla ja rakentaa tarinoita tärkeistä aiheista, Meriläinen-Amaumo sanoo.
From Namibia with Love esitetään Helsinki Africa Film Festivaleilla 5.5.2012.
MTV3/Helmi, Maarit Rasi
Kuvat: Laura Meriläinen-Amaumo