Suomalaisräppäri kärsi nuorena koulukiusaamisesta: "En enää ikinä anna kenenkään muun määritellä, mitä olen"

0:40img
Julkaistu 30.10.2018 06:12
Toimittajan kuva

Joona Laukkanen

joona.laukkanen@mtv.fi

Suomalainen rap-artisti Dilemma pyrkii nousemaan menneisyytensä yläpuolelle.

VIDEO: Dilemman terveiset kiusaamisesta kärsiville nuorille

Suomalaisartisti Dilemma julkaisi torstaina uuden Koskematon-kappaleen, jolla hän käsittelee vihan ja kiusanteon yläpuolelle nousemista. Nuori räppäri joutui itse koulukiusaamisen uhriksi muutettuaan Espoosta Helsinkiin uudelle yläasteelle.

Uudessa koulussa oli noin 500 oppilasta, joista Dilemma ei tuntenut ketään. Hän oli helppo kohde: Pienikokoinen, kirjoittamisesta ja sarjakuvien piirtämisestä innostunut, sisään päin suuntautunut poika. Lisäksi hän harrasti tanssia.

– Minusta tuntuu, että se erilaisuus ja toisten yhteisöön muuttaminen vahvisti ulkopuolisuuttani, räppäri puntaroi MTV Viihteen haastattelussa.

Dilemmaa kiusattiin niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Häntä haastettiin useampaan otteeseen tappeluihin ilman syytä.

– En ikinä lyönyt takasin. Puolustauduin, mutta en tappelutilanteissa lyönyt takaisin. Minusta tuntuu, että olisin silloin alistunut vihan ja negatiivisuuden tasolle, mutta en vain pystynyt, mies kertoo.

Kiusaaminen johti epävarmuuden tunteeseen. Muiden harrastaessa perinteisempiä lajeja, kuten jalkapalloa ja jääkiekkoa, piti Dilemma tanssista ja piirtämisestä. Varsinkin teini-iässä normista poikkeavan nuoren miehen miehisyyttä kyseenalaistetaan usein.

Takaraivossaan teini-ikäinen Dilemma koki, että hänessä saattaisi olla jotain vikaa. Silti hän pyrki pysymään positiivisena.

– Sitä tunnetta voimakkaampi oli tunne, että olen juuri oikeanlainen.

Täysin ilman ystäviä ei räppärin kuitenkaan yläasteella tarvinnut elää. Ystävät löytyivät koulun ulkopuolelta, muiden pilkkaamien harrastusten parista.

LUE LISÄÄ: Kapasiteettiyksikön Tasis muistelee suomiräpin alkuaikoja: "Tunnettuja rap-artisteja oli vain kourallinen"

Koulussa Dilemma ei juurikaan viihtynyt. Miehen mukaan hän ei kokenut koulua oikeaksi paikaksi itselleen teini-iässä, jolloin hänellä oli palava tarve toteuttaa itseään. Kiusatuksi joutuminen ei tilannetta auttanut.

– Kun vastaanotto koulussa oli mitä oli, niin ajattelin, että ehkä minun ei edes kuulu olla täällä, räppäri muistelee.

Nykyään Dilemma pyrkii käyttämään kokemaansa edukseen. Hän kuvailee menneisyyden olevan liekki hänen sisällään, joka ajaa häntä eteen päin. Päästyään yläasteelta, Dilemma päätti, että ei alistu enää huonolle kohtelulle.

– En voi välttyä siltä, että joku sanoo tai tekee jotain ilkeää, mutta en ikinä enää päästä sitä sisääni, en enää ikinä laskeudu vihapuheen tasolle tai anna kenenkään muun määritellä itselleni sitä, mitä olen, räppäri toteaa.

Musiikista Dilemma löysi lopulta itselleen parhaan ilmaisukanavan. Hän on tehnyt musiikkia tosissaan viimeisen kahden vuoden ajan, saatuaan yllättäen levytyssopimuksen Suomen musiikki -levy-yhtiöltä.Dilemma (1)

Dilemma pyrkii pysymään positiivisena.

Ennen levytyssopimusta Dilemma oli kirjoittanut riimejä ja kappaleita enemmänkin tunteita purkaakseen. Nuori mies päätti tehdä kappaleen Kylmää ja kuumaa, jonka hän lähetti levy-yhtiölleen ilman saatetekstejä. Vastaukseksi levy-yhtiö tarjosi levytyssopimuksen.

– Koen, että musiikissa on tärkeää olla rehellinen itselleen ja omalle DNA:lleen. Minulle musiikin kirjoittaminen on autenttista. Saatan kirjoittaa ajatuksia puhelimelle, kun istun metrossa tai ratikassa, ja sitten siitä tulee biisi, räppäri avaa kappaleentekoprosessiaan.

Levytyssopimus muutti Dilemman elämän täysin. Musiikin ympärille rakentui uusi tukiverkosto ja arjesta tuli hyvin normaalista poikkeavaa. Viikot ovat täyttyneet keikoista ja studiolla hengailusta. Dilemma elää tällä hetkellä unelmaansa, eikä kanna menneisyydestään kaunaa.

– Olen kuitenkin todella kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut kokea ja kuinka paljon kokemukset ovat antaneet ja opettaneet minulle.