Julkisuudesta pois pysyttelevä Aste kertoo nuoruudestaan: "Oli normaalia että linnasta muutti jengiä naapuriin"

Uutta musiikkia juuri julkaissut Aste ei ole koskaan halunnut elää elämäänsä julkisuudessa. 

VIDEO: Viivi Pumpanen ja Aste ottivat yhteen kummallisessa sumopainihaasteessa

Räppäri Aste, eli oikealta nimeltään Jani Sutelainen, tunnetaan useista hittikappaleistaan, mutta oman itsensä mies pitää mieluusti poissa parrasvaloista. Aste julkaisi perjantaina 2. marraskuuta kuudennen studioalbuminsa, joka kulkee nimellä Grand Prix.

Mies kertoo, että hänen elämänsä on rullannut viime vuosien aikana varsin normaaliin malliin. Hän tekee musiikkia, käy keikoilla, urheilee aktiivisesti ja viettää aikaa koiransa kanssa. 

– Ei se mitään glamouria ole ollutkaan, mutta en ole sellaista osannut kaivatakaan. 

33-vuotias Aste muistetaan erityisesti vuoden 2009 virallisesta kesähitistä Poikkeus sääntöön. Hän on kuitenkin tehtaillut musiikkia ahkerasti tasaisesti vuosien mittaan, vaikka häntä julkisuudessa ei paljoa nähdäkään. 

Eikä matka suomalaisen musiikin huipulle ole ollut lyhyt matka. 

Rakkaus räppiin alkoi lapsuudessa

Lapsuutensa Aste asui Kuusankosken Voikkaalla kaupungin asunnoissa äitinsä ja siskonsa kanssa. Vanhemmat olivat eronneet, mutta mies kertoo välien myös isäänsä olleen aina hyvät. 

Elämä Kuusankoskella sujui suhteellisen normaalisti, mutta Asteen mukaan hänen lapsuudenkotinsa oli omalla tavallaan myös karu paikka.

– Kaikennäköistä veijaria oli naapurissakin. Ihan normaalia esimerkiksi oli, että linnasta tuli porukkaa meidän naapuriin, joku tuli soittamaan ovikelloa ja kyselemään ruokaa tai että kun lähti kotoa, niin piti hyppiä jonkun sammuneen yli siellä käytävällä. 

Nuorena Aste ei alunperin ollut kovinkaan kiinnostunut musiikista, vaan urheilu näytteli paljon suurempaa roolia hänen elämässään. Aste harrasti tosissaan painia sekä myös jalkapalloa, joten treenejä oli useammat lähes päivittäin.

Yläasteikäisenä nuori Aste innostui rapmusiikista. Hän löysi Bomfunk MC'sin ja menetti sydämensä räpille ja hiphopille.

– Sitten kun siihen päälle tulivat vielä EskimoEminem ja Petri Nygård tämmöiset kunnon rääväsuut, niin siihen ikään se osui minulle ihan täysillä. Kun ei tarvinnut osata laulaa, niin aloin heti itse räppäämään myös. Siitä se lähti. 

Aste kertoo aloittaneensa räppiuransa freestylella. Hän treenasi riimittelyä ja rytmejä useita tunteja päivässä ystäviensä kanssa. 

– Sitä kautta oppi sitä rimmaamista ja sitten ne tekstitkin rupesi jotenkin tulemaan. Mutta kyllä se tekstin tekeminen oli aina se välttämätön paha, että pääsi räppäämään.

– Sitten jossain vaiheessa aika paljon myöhemmin tajusin ehkä palautteen kautta, että joku oli saanut tuotoksestani jotain. Ja oli silleen että aijaa, olenko minä tehnyt jonkun hyvän tekstin.

Räpissä Astetta kiehtoi nimenomaan siihen kuuluva asenne. Hänen mielestään se muistutti häntä punkista, jota hän oli kuunnellut paljon ennen tutustumistaan räppiin. 

Koulunkäynti ei ottanut tuulta siipiensä alle

Yläasteen jälkeen Aste aloitti opinnot ammattikoulussa metallipuolella. Koulu ei ollut sujunut kovinkaan hyvin yläasteella, ja muusikon mukaan kyseinen linja oli ainut mihin hänen todistuksellaan pääsi. Alana se ei kuitenkaan häntä kiinnostanut. 

– Olin siellä viisi vuotta ja suoritin 120 opintoviikosta 59. Mutta silloin minulla alkoi olla jo jotain muuta motivaatiota, enkä ollut ihan vaan tuuliajolla. Silloin kiinnosti jo toi musa, ja tein sitä silloin tosi paljon. 

Koska koulunkäynti ei ottanut tuulta siipiensä alle, Aste päätyi rakennustyömaalle töihin. Työnteko sujui hyvin, mutta lopulta vuoden 2008 tienoilla mies päätti alkaa keskittyä musiikkiin tosissaan. Tuolloin Aste ja tuottaja MGI eli Henri Lanz alkoivat työstää asiaa päivittäin. 

– Hän potki minua siihen, että nyt hei oikeasti. 

Samoihin aikoihin Aste päätyi myös työelämävalmennukseen, josta hänelle annettiin tehtäväksi myydä itse omia keikkojaan. Esiintymisiä bookattiin yksi toisensa jälkeen, ja lopulta niiden kautta rap-artisti Cheekin entinen keikkamyyjä Jake Hannula löysi Asteen. 

Artisti kiinnitettiin Warnerin livepuolelle ja pian ensimmäisen demon soittamisen jälkeen häneltä haluttiin kokonainen levy. Kesällä 2009 Suomen radioissa jatkuvalla syötöllä kuultu hitti Poikkeus sääntöön oli tuolloin jo valmis. 

Positiivisen sanoman levittämistä

Ennen suurta menestystään Aste oli keikkaillut paljon ja kertoo tehneensä musiikkiaan melko erilaisella tyylillä kuin nykyään. Hänen keikoillaan olevalla yleisöllä oli miehestä aivan erilainen kuva Poikkeus sääntöön -kappaleen julkaisun jälkeen.

– Sitä ennen olin tehnyt sellaista tosi katu-uskottavaa, omasta mielestäni tosi aitoa räppiä ja olin jopa aika puristinenkin siinä. Sitten yhtäkkiä räppäsin jotenkin tolleen, niin olihan se vähän jännää. Olin niin täynnä sellaista kovuuden todistelua, että halusin vetää sen ihan läskiksi. 

Aste kertoo haluavansa pitää musiikkinsa sanoman ennen kaikkea positiivisena. Silläkin uhalla, että hänen oma uskottavuutensa kärsisi sen mukana. 

– Teen mieluummin hölmön biletysbiisin kuin masennuksessa vellomisbiisin. Haluaisin mieluummin levittää sitä positiivista energiaa. 

Mies kokee, että hänen halunsa pysytellä poissa parrasvaloista on ollut toisinaan myös ongelma. Yksi hänen haaveistaan on kuitenkin esiintyä suurten festarien päälavalla iltamyöhään. 

Aste kertoo olevansa erityisen iloinen siitä, että on saanut uransa aikana tehdä yhteistyötä useiden suomalaisten artistien, kuten esimerkiksi Skandaalin ja PMMP-yhtyeen toisen keulahahmon Mira Luodin kanssa. 

Elämässään Aste on pitkälti oppinut asioita oman kokemuksensa kautta koulun sijaan. Taannoin hän kuitenkin ajatteli, että on yksi ammatti, jonka opiskeleminen miestä vielä kiinnostaisi. 

– Yhdessä vaiheessa mietin, että olisipa siistiä olla eläinlääkäri. Sitten katsoin jotain vanhoja pääsykokeita ja en tiennyt mitään, en tajunnut mitään niistä. Sitten tajusin että okei, ei ainakaan eläinlääkäriksi. 

– Itsensä kehittäminen ja ennen kaikkea näkökulman kasvattaminen on kuitenkin kaikista tärkeintä. Koko ajanhan sitä tajuaa jotain uutta mitä voisi tehdä. Joskus ei ymmärtänyt yhtään mihin riittäisi rahkeet. 

Lue myös:

    Uusimmat