Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama Aalto-2-satelliitti näyttää tänään viimein pääsevän kauan odotetulle avaruusmatkalle. Laukaisun on määrä tapahtua Floridassa Suomen aikaa iltakuuden jälkeen.
Aalto-2 odottaa lähtölaskentaa Cygnus-rahtialuksen sisällä Atlas 5 -raketissa. Laukaisu on siirtynyt jo useita kertoja.
Kova tuuli, sade tai kylmyys voisi vielä estää laukaisun. Projektin vetäjä, professori Jaan Praks arvelee, että sää on todennäköisesti laukaisuun sopiva.
Aalto-2 lähtee matkaan osana QB50-missiota. Tehtävän tarkoitus on tutkia Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksia.
Cygnus-aluksen sisuksissa Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle lähtee 28 muutakin pientä satelliittia.
Varsinaisiin työtehtäviinsä satelliitti ehtii parhaimmillaankin vasta noin kuukauden kuluttua. Cygnuksen on ensin selvittävä matkasta avaruusasemalle ja päästävä telakoitumaan. Satelliitit lähetetään omille radoilleen kolme tai neljä viikkoa myöhemmin.
Espoossa jännä ilta
Praks jännittää satelliitin puolesta yhdessä projektissa mukana olleiden opiskelijoiden kanssa. He kokoontuvat Espooseen seuraamaan livelähetystä.
Hermoilun paikkoja riittää.
– Laukaisu on hyvin kriittinen osa avaruusmatkaa. Sitten jännitetään, että Cygnus pääsee turvallisesti kiertoradalle, telakointi onnistuu ja että satelliitit saadaan rahdista omille radoilleen, Praks luettelee.
Aalto-2:n on määrä mitata termosfääriä noin kuuden kuukauden ajan, ja tuona aikana satelliitin mittaustietoja ladataan sekä Espoon Otaniemestä että Japanista käsin. Puolen vuoden taivalluksen jälkeen satelliitti lopulta törmää ilmakehään ja palaa tuhkaksi.
Myös kakkosen edeltäjä, Aalto-1, odottaa avaruusmatkansa alkua Hollannissa. Praksin mukaan ykkössatelliitti odottaa siirtoa Intiaan, josta se lopulta laukaistaan seikkailuun.