Suomalaiset sisäpalloilulajit koripallo, lentopallo, futsal, käsipallo ja salibandy ovat kriisissä koronaviruksen keskeyttämien sarjojen ja keskeyttämisestä seuranneiden tulonmenetysten vuoksi.
MTV:n Uutisaamussa vieraana olleet Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara ja Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho tunnustavat tilanteen huolestuttavuuden. Lukuisille seuroille tilanne on toiminnan äkillisen loppumisen vuoksi kestämätön.
– Lentopallossa on mittava pudotuspelikausi, joka kestää puolitoista kuukautta. Se on iso osa seura seurojen taloutta, Siika-aho luotaa.
Seurat taistelevat tällä hetkellä olemassaolostaan.
– Pelottavalta näyttää. Moni seura oli laskenut paljon sen varaan. Menee ehkä muutama päivä tai viikko, että nähdään, missä jokainen seura on. Seurat miettivät nyt, miten saada yhteisö mukaan ja miten selvitään yhdessä tästä läpi, Siika-aho kertoo.
LUE MYÖS: Koronavirus kurittaa liigaseuroja – mestarisuosikin pudotuspelikevät vaihtui todelliseen ahdinkoon: "Vielä ei olla menty siihen, että laitettaisiin porukkaa pihalle"
Tilanne on identtinen koripalloilussa, jossa moni seura tuskailee lipputulojen menettämisen vuoksi, mutta pelkona on myös juniorien toimintamaksujen tyrehtyminen. Se käytännössä lamauttaisi seuran kuin seuran toiminnan.
– Seuroissa käy kiivaana keskustelu, mitä tehdään kausimaksuille. Pitäisikö niitä alkaa palautella? Meidän ohjeistuksemme on ollut hyvin samanlaista eri lajien välillä. Kausimaksu koskee koko kautta, eikä yksittäistä kuukautta. Aina kauden jälkeen kuuluu siirtymävaihe, jolloin harjoitellaan yksilöllisesti. Nyt se alkaa vain hieman aikaisemmin, Tammivaara sanoo.
"Tosiasia on se, että tästä ei selvitä ilman valtiovallan apua"
Sisäpalloilulajit futsal, salibandy, lentopallo, koripallo ja käsipallo ovat laatineet yhteisen ohjeistuksen, miten poikkeuksellisessa tilanteessa olisi syytä toimia.
Sekä Siika-aho että Tammivaara painottavat nyt seurayhteisöjen tärkeyttä kriisin keskellä. Sekään ei kuitenkaan yksin riitä.
– Tosiasia on se, että tästä ei selvitä ilman valtiovallan apua. Ihan samalla tavalla kuin yrityksille, tukipaketteja pitää alkaa rakentaa nyt myös yhdistyksille. Urheilun arvo on niin paljon isompi kuin se mikä se on työllistäjänä. Niin monelle urheiluseura on se toinen koti, Tammivaara vaatii.
Keskusteluja on jo käyty yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.
– Sieltä tuli toiveita, että me pääsemme kertomaan tästä ahdingosta ihan lukujen tasolla, Tammivaara kertoo.
Toiveena on, että mahdollisimman pieni määrä seuroja jouduttaisiin ajamaan alas koronakriisin vuoksi.
– Nämä ovat kuitenkin seuroja jotka ovat toimineet vuosikymmeniä, jotkut jopa pidempään, Siika-aho huomauttaa.
Valtion auttavan käden lisäksi nyt kaivataan Tammivaaran mukaan yhteistyötä seurojen, lajiyhteisön ja kannattajien välillä.
– Jos me muilta odotetaan apua, meidän pitää näyttää, että me ollaan yhdessä se vahva tekijä.
– Tehdään tämä yhdessä, kyllä tästä selvitään. Urheilu on aina selvinnyt ja ollut tiennäyttäjä. Uskon, että me pystytään olemaan tiennäyttäjä, Tammivaara linjaa.