MTV Uutisten ja Aamulehden kyselyssä suomalaiset ovat sitä mieltä, ettei Nato-jäsenyydestä pidä järjestää kansanäänestystä.
Kyselyssä 47 prosenttia vastaajista vastustaa neuvoa-antavaa kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä. 42 prosenttia taas katsoo, että se olisi järjestettävä.
Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että yksi kyselytulosta selittävä tekijä on Britannian Brexit-äänestys.
– Brexit osoitti, että kansanäänestykset kuohuvissa tilanteissa saattavat tuottaa tuloksia, joita ei ole harkittu tarkoin, sanoo Aaltola.
Kyselyn mukaan Naton kannatus näyttää kasvaneen.
– Ainakin kun kysytään näin erilaisina EU:n ja Naton kombinaatioina, niin Naton kannatus on nyt aiempaa suurempaa, sanoo Aaltola.
– Aiemmin kyselyissä Naton kannatus on ollut tavallisesti alle 30 prosenttia ja enimmilläänkin 32 prosenttia, kertaa Aaltola erilaisten kyselyiden sisältöjä.
Nyt Natosta kysyttiin samassa yhteydessä EU:n kanssa ja Naton suosio nousi. Eri yhdistelmistä Naton yhteenlaskettu kannatus on tässä kyselyssä 38 prosenttia.
Brexit teki näkyväksi, että kansanäänestyksissä äänestyspäätökseen vaikuttavat muutkin päivän poliittiset kysymykset kuin se, mistä varsinaisesti äänestetään.
– On tapahtunut liike poispäin kansanäänestyksistä kohti edustuksellista demokratiaa, sanoo Aaltola.
Tietoa päätöksen pohjaksi
MTV Uutiset kierteli Helsingin keskustassa kysymässä kansanäänestyksestä. Nato-äänestyksen järjestämiseen kadulla suhtauduttiin varauksella.
– Nato-äänestys voidaan järjestää, jos äänestäjillä on tarpeeksi tietoa äänestettävästä asiasta, pohtii Henriikka Uusitalo, joka kiinnittää huomionsa siihen, ettei äänestäjä aina edes tiedä tarkalleen mistä äänestää.
– Luotan että meillä on fiksut päättäjät, jotka me olemme demokraattisesti valinneet, ja he pystyvät tämän asian punnitsemaan. Nato-kysymystä en kansanäänestyksellä ratkaisisi, sanoo Mila Kangasniemi.
Natoa koskevaa kansanäänestystä ei halua myöskään Seppo Salmi.
– Vastaukseni on: Ei!
Teemu Kivelä taas jättää Nato-kansanäänestyksen pohtimisen muiden tehtäväksi.
– Minusta Nato-kansanäänestys ei olisi edes erityisen ajankohtainen, sanoo Kivelä.
Tino Nissinen taas on sitä mieltä, että kyllä demokratiassa voidaan äänestyksiä järjestää.
– En kyllä osaa arvata miten siinä kävisi. Itse suhtaudun Natoon neutraalisti, sanoo Nissinen.
Kaupungilla tavatuista Tomppa on ainoa, joka kannattaa niin kansanäänestystä kuin arvaa sen tuloksenkin.
– Kyllä. Natoon kannattaisi kuulua, sehän on sotilasliitto. Tuossa naapurissa kun on pikku pullistelija, niin parempi olla Natossa.
Kysely Nato
11:44