MTV Uutisten ja Aamulehden teettämä kysely paljastaa, etteivät sen enempää Brexit kuin turvallisuustilanteen kiristyminenkään ole juurikaan vaikuttanut suomalaisten Nato-kantoihin. Sen sijaan EU:ssa pysymisen puolella on nyt entistä useampi suomalainen.
Toista kertaa samoilla kysymyksillä toteutettu kysely näyttää, että EU:n kannatus on kasvanut. Kun vuosi sitten uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä piti tarpeettomana 54 prosenttia vastaajista, niin tänä vuonna lukema on jo 60 prosenttia. Suomalaiset kannattavat siis entistä vankemmin EU:ssa pysymistä.
Myös MTV Uutisten pikainen kiertokysely Helsingin kaduilla antaa saman vastauksen kuin kysely.
– Minun mielestä EU on hyvä, sanoo Aliisa Lindblom.
– EU:ssa on paljon hyvää, mutta huonona puolena on byrokratia, toteaa puolestaa Esa Rantanen.
– Minusta EU on ehdottoman välttämätön Suomelle, sanoo Hannele Ranta-Lassila.
– Äänestin aikanaan vastaan, tilanne ei ole edelleenkään muuttunut, sanoo Kari Tarhanen.
Kyselyssä jonkin verran kannatusta saivat myös vaihtoehdot, joissa äänestys järjestettäisiin uusien jäsenyysehtojen neuvottelemisen jälkeen (18%) tai välittömästi (15%)
Tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta näkee kyselytulosten taustalla useita selittäviä tekijöitä.
– Euroopan Unionista haetaan taloudellista hyötyä ja turvallisuutta. Kun Suomi ei kuulu Natoon, niin EU:n merkitys Suomen turvallisuuspolitiikassa korostuu, sanoo Aunesluoma.
Britannia ei heiluta
Kyselyyn vastanneet eivät usko Britannian EU-eron juurikaan vaikuttavan muuhun Eurooppaan tai Euroopan Unioniin. Vielä viime vuonna kolmannes arvioi, että muitakin maita eroaa EU:sta, mutta unioni ei kuitenkaan tyystin hajoa. Nyt näin ajattelee 29 prosenttia vastaajista.
EU:n kertakaikkiseen hajoamiseen uskoi viime vuonna 18 prosenttia vastaajista, nyt enää 15 prosenttia.
Useimmat kyselyyn vastaajat (41%) arvioivat, ettei kumpikaan edellämainituista vaihtoehdoista toteudu. Viime vuonna näin ajatteli 35 prosenttia vastaajista.
Suomalaiset arvelevat, että Britannia ja EU saavat neuvoteltua molempia osapuolia tyydyttävän erosopimuksen, ja Britannia eroaa EU:sta sovussa. Tätä näkemystä kannattaa 59% vastaajista. Brexitin peruuntumiseen uskoo 15 prosenttia ja Britannian eroon EU:sta ilman neuvoteltua erosopimusta 18 prosenttia vastaajista.
Vakaat Nato-kannat
Kyselyn valossa näyttää siltä, että suomalaiset ovat lyöneet Nato-kantansa kiinni, ja kerran päätetty pitää. Viime vuonna neuvoa-antavaa kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä toivoi 42 ja vastusti 47 prosenttia. Tänä vuonna kansanäänestyksen kannalla on 41 ja sitä vastustaa 48 prosenttia vastaajista.
Tutkimusjohtaja Aunesluoma pitää kyselytulosta loogisena.
– Nato-kannat eivät ole muuttuneet, koska asia ei ole ollut esillä eikä sitä Suomen ulkopoliittinen johto aja, sanoo Aunesluoma.
Nato-kansanäänestystä koskeva mielipidemuutos on niin pieni, että se mahtuu helposti tutkimuksen virhemarginaaliin, joka on kolme prosenttia suuntaansa. MTV Uutisten ja Aamulehden teettämään kyselyyn vastasi 1151 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa, ja sen teki Corefiner Oy.