Suomalaisten luottamus Euroopan unionia kohtaan on kasvussa, selviää Taloudellisen tietotoimisto TAT:n Kansan arvot 2017 –tutkimuksesta. Yhä useampi suomalainen myös uskoo, että Suomi tarvitsee jatkossa enemmän ulkomaista työvoimaa.
– Kyllä luottamus EU:ta kohtaan on kasvussa, ja myös entistä harvempi haluaa erota eurosta, kertoo T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.
Kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia kansalaisista ei halua erota EU:sta. Nuorten kohdalla EU:n kannatus on noussut jopa 20 prosenttia viidessä vuodessa.
Helsingin yliopiston tutkija Frank Martela pitää kehitystä hyvänä.
– Tämä on terve kehitys, koska Suomi on pieni maa ja tarvitsee kansainvälisiä verkostoja. Ihmiset ovat jotenkin avautuneet Euroopalle ja maailmalle.
Myös luottamus yrityksiin on kasvanut
Suomalaiset luottavat myös ennätyksellisen paljon kotimaisiin yrityksiin. Leinikan mukaan luottamuksen kehittymiseen on kaksi syytä: yritykset ovat pystyneet työllistämään sekä toimimaan parempina yrityskansalaisina.
– Yrityksillä on varaa kohdella työntekijöitä paremmin, kun talous on lähtenyt nousuun. Toisaalta kilpailu parhaista työntekijöistä on käynyt kiivaaksi, niin pitää pystyä olemaan hyvä yrityskansalainen, että saa ne parhaat työntekijät omaan firmaansa töihin, arvioi Martela.
Hallituksen luottamus pohjamudassa
Sen sijaan luottamus hallitukseen kyntää pohjamudassa. Tuoreen kyselyn mukaan hallitukseen luottaa 31 prosenttia kansalaisista, kun vuonna 2013 siihen luotti 45 prosenttia vastaajista. TAT:n mukaan tulos on mittaussarjahistorian huonoimpia.
– Osin voi vaikuttaa, että mediailmapiiri on välillä hieman kriittinen hallituksen toimintaa kohtaan, mutta on tässä toisaalta hallituksella ollut sellaisia aloitteita, jotka on jouduttu vetämään pois ja ovat saattaneet tuoda sellaista kuvaa, että kaikki päätökset eivät perustu asiantuntemukseen, sanoo Martela.
Sotesotkusta huolimatta kansalaisten luottamus terveydenhuoltojärjestelmään on vahva. Myös Puolustusvoimiin ja oikeuslaitokseen luotetaan.
Taloudellisen tietotoimiston ja T-Median Kansan arvot 2017 -tutkimukseen osallistui 1 692 vastaajaa, ja se toteutettiin 24.10–6.11.2017. Kohderyhmänä olivat 15–74-vuotiaat suomalaiset.