Suomalaisten puhelimen käyttö Euroopassa halpenee uuden Eu-lainsäädännön myötä.
Suomalaisten kuluttajien puhelimen käyttö EU- ja ETA-maissa halpenee reippaasti ensi viikon torstaista alkaen, kun uusi EU-lainsäädäntö tulee voimaan.
Näin huolimatta siitä, että Viestintävirasto on samaan aikaan myöntämässä suomalaisille operaattoreille poikkeusluvan, jonka turvin ne voivat edelleen pyytää asiakkailtaan roaming- eli niin sanottua verkkovierailulisää Euroopassa.
Elisa ja DNA keräävät edelleen roaming-lisämaksua, mutta sen hinta laskee noin 90 prosenttia. Telian liittymien käyttäjät voivat puolestaan soittaa, tekstata ja surffata netissä samoilla hinnoilla kuin kotimaassa, kunhan netin käyttö pysyy tietyissä rajoissa.
– Ilman poikkeuslupaa EU:n lainsäädäntö olisi johtanut siihen, että meidän olisi pitänyt antaa roaming koko kannalle vapaaseen käyttöön Euroopassa. Se olisi aiheuttanut meille kohtuullisen paljon kustannuksia, koska joudumme maksamaan datan siirtämisestä ja puheluista ulkomaalaisille operaattoreille, perustelee liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi Elisasta.
– Se olisi pidemmällä aikavälillä todennäköisesti johtanut siihen, että kotimaassa hinnat olisivat nousseet.
Korven mukaan käytännössä tämä olisi tarkoittanut, että asiakkaat, jotka eivät matkusta, olisivat joutuneet maksamaan myös niiden aiheuttamia kustannuksia, jotka matkustavat.
– Koimme, että on reilumpaa, että asiakkaat saavat valita. Tuomme myyntiin liittymiä, joihin EU-käytöt on paketoitu. Sellainen, joka ei matkusta tai matkustaa vähän, voi säilyttää nykyisen liittymänsä ilman muutoksia eli rajattomat datat säilyvät ja hinta säilyy ennallaan ja ulkomaan käyttö halpenee reilusti.
Tiedonsiirron määrissä paljon vaihtelua
Teliassa uusissa liittymissä on jo maaliskuusta ollut paketoituna EU-käyttöä. Ensi viikolla myös vanhoihin liittymiin lisätään EU-datapaketti.
– Meillä ei mene lisähintaa, vaan kaikkiin liittymiin lisätään tietty määrä tiedonsiirtoa, sanoo Telian liiketoimintajohtaja Petri Lindqvist.
Tiedonsiirron määrissä on paljonkin vaihtelua. Lindqvist lupaa, että lähiaikoina jokainen asiakas saa tiedon, minkä verran mihinkin liittymään tiedonsiirtoa tulee.
Viestit ja puhelut Euroopassa maksavat vastedes Elisalla muutaman sentin yli kotimaan hintojen, DNA:lla ne ovat kotimaan hinnoissa kuten Teliallakin.
Pohjoismaissa haettu poikkeuslupia
Korven mukaan lähes kaikissa Pohjois-Euroopan maissa operaattorit ovat hakeneet poikkeuslupaa. Esimerkiksi Virossa kaikki kolme operaattoria hakivat poikkeuslupaa ja sen myös saivat.
EU-sääntely viritettiin hänen mukaansa keski- ja eteläeurooppalaisesta näkökulmasta, jossa käyttömäärät ovat suhteellisen pieniä ja hinnat kohtuullisen korkeita. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän kuva muuttuu.
– Suomi on ääriesimerkki, kun meillä kaikki liittymät ovat käytännössä rajattomia ja hinnat halpoja, Korpi sanoo.