Suomalaistutkijat selvittivät, miten rakkaus näkyy aivoissa – tällainen rakkaus on voimakkainta

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO MYÖS VIDEO: Nämä merkit kertovat, että rakkautenne on hiipumassa.

Suomalaistutkimus selvitti, millaista aivotoimintaa rakkaus saa aikaan. 

Aalto-yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, millaista aivotoimintaa erilaiset rakkauden lajit saavat aikaan. Artikkeli julkaistiin Oxford University Pressin Cerebral Cortex -lehdessä, tiedotteessa kerrotaan.

Tarkastelussa olivat romanttinen rakkaus, vanhemman rakkaus lasta kohtaan sekä rakkaus ystävää, vierasta ihmistä, lemmikkiä ja luontoa kohtaan. 

Tarinoita rakkaudesta

Tutkittavana oli 55 vanhempaa, joiden kerrottiin elävän rakastavassa parisuhteessa.

He kuulivat lyhyitä tarinoita rakkaudesta. Niiden joukossa oli esimerkiksi seuraava kuvaus:

"Näet vastasyntyneen lapsesi ensimmäistä kertaa. Vauva on pehmeä, terve ja elinvoimainen – elämäsi suurin ihme. Tunnet rakkautta pienokaista kohtaan.”

Kun osallistujat olivat kuulleet tarinan, heidän käskettiin eläytyä kuvittelemalla kymmenen sekunnin ajan kuhunkin rakkauden tunteeseen.

Toiminnallisen magneettikuvauksen avulla mitattiin, millaista aivotoimintaa liittyy erilaisiin rakkauden lajeihin.

Rakkauden aktivaatioita kontrolloitiin tutkimuksessa neutraaleilla tarinoilla, joissa ei tapahtunut juuri mitään: saatettiin esimerkiksi katsella bussin ikkunasta kadulle tai harjata hajamielisesti hampaita.

Alla oleva kuva havainnollistaa, millaista toimintaa aivoissa ilmeni:

Vanhemman rakkaus voimakkainta

Tutkimuksessa kävi ilmi, että voimakkainta oli vanhemman rakkaus lastaan kohtaan.

Toiseksi voimakkainta oli romanttinen rakkaus, jota heräteltiin esimerkiksi seuraavalla tarinalla: "Olet kynttiläillallisella kumppanisi kanssa. Katsot häntä silmiin pöydän yli, ja välillänne vallitsee sanaton yhteisymmärrys. Rakastat kumppaniasi.”

Tutkimuksessa kerrotaan, että rakkauden aktivaatiokuvio syntyy sosiaalisessa tilanteessa tyvitumakkeisiin, otsan keskilinjaan, takaraivon sivulle ja etukiilaan.

Tutkijat kertovat lisäksi, että aivojen aktivaatio oli kuvitteluhetken aikana vähäisempää kuin tarinoiden aikana, mutta rakkaudessa lapsia kohtaan aktivoituminen poikkesi muista.

Sen kohdalla myös kuvittelun aikana ilmeni aktivaatiota syvällä aivojen palkintojärjestelmässä aivojuovion alueella. Tällaista ei ilmennyt muiden rakkauden lajien kohdalla.

Nämä asiat vaikuttivat taustalla

Tutkijat huomasivat aivojen aktivoituvan rakkaudesta läheisiä kohtaan etenkin palkintojärjestelmän ja sosiaalisen aivotoiminnan alueilla.

Tutkijoiden mukaan aivotoiminnan ja palkintojärjestelmän aktivoitumiseen vaikuttavat rakkauden kohteen läheisyyden lisäksi kohteen laatu eli onko kyseessä ihminen, toislajinen olento vai luonto.

Rakkaus luontoon aktivoi palkintojärjestelmän lisäksi myös visuaalisia alueita, joihin tuli liikettä esimerkiksi silloin, kun katseltiin maisemia.

Myötätuntoinen rakkaus vieraita ihmisiä kohtaan ei ollut niin palkitsevaa ja aivotoiminnallisesti vahvaa kuin rakkaus läheisissä ihmissuhteissa.

Tämä yllätti tutkijat

Tutkijat yllättyivät eniten siitä, kun kyse oli rakkaudesta ihmisten välillä, aivoalueet olivat keskenään kuitenkin hyvin samanlaisia. Eroja ilmeni lähinnä siinä, miten voimakasta aktivaatio oli.

Kaikki nämä aktivoivat tiettyjä sosiaalisuuteen liittyviä aivoalueita. Sellaista ei ilmennyt, kun kyse oli rakkaudesta lemmikkeihin tai luontoon. 

Poikkeus sääntöön

Toisaalta tähänkin sääntöön oli olemassa poikkeus: lemmikkien omistajilla sosiaalisen aivotoiminnan alueet aktivoituivat enemmän kuin muilla.

Muiden kuin lemmikinomistajien osalta rakkaus lemmikkejä kohtaan aktivoi osin samoja palkkiojärjestelmän alueita, mutta muilta osin aivotoiminta näyttää erilaiselta.

Suomeksi sanoen se, mitä aivoissasi tapahtuu seuraavan tarinan aikana, voi kertoa, onko sinulla lemmikkiä vai ei:

”Loikoilet kotonasi sohvalla ja lemmikkikissasi tassuttelee luoksesi. Kissa käpertyy viereesi kerälle ja kehrää uneliaana. Rakastat lemmikkiäsi.”

Samainen tutkimusryhmä tarkasteli vuosi sitten rakkauteen liittyviä kehokokemuksia. Jo tuolloin he havaitsivat, että läheisissä ihmissuhteissa koetaan voimakkaimpia rakkauden kokemuksia.

Katso myös video: Kun rakkaus rakoilee rahan takia – mitä on taloudellinen väkivalta?

Lue myös:

    Uusimmat