Suomalainen Zero Reception on esitellyt suunnitelmansa uudesta Centinel-nimeä kantavasta älypuhelimesta ja avannut puhelimen verkkosivut.
Centinelissä on tarkoitus panostaa tietosuojaan erillisellä toiminnot sulkevalla yksityisyyskytkimellä. Lisäksi puhelimen toiseksi myyntivaltiksi on kaavailtu matalaa sähkömagneettista säteilyä.
Zero Reception perustajansa Janne Knuutisen johdolla yritti viime vuonna tuoda markkinoille Certum-nimistä puhelinta, jossa huomio oli suunnattu poikkeuksellisen hyvään kuuluvuuteen suunnittelemalla koko puhelin sen ehdoilla. Puhelimelle perustettu joukkorahoittuskampanja kuitenkin epäonnistui: mielenkiintoa ennakkotilauksiin ei löytynyt.
Tällä kertaa Centinel-puhelin ei ole tulossa ennakkomyyntiin joukkorahoituspalvelun kautta, vaan Zero Reception etsii puhelimen toteuttamiseksi yhteistyökumppaneita, mahdollisia asiakkaita ja sijoittajia.
Nokialla itsekin aiemmin työskennelleen ja Zero Receptionissa toimitusjohtajana toimivan Knuutisen lisäksi puhelimen takaa löytyy muutenkin Nokia-osaamista, erityisesti Oulun seudulle keskittyen. Toinen avainhenkilö Centinel-puhelimen takana on Pasi Ala-Mieto.
Viime vuoden Certum-puhelinsuunnitelman kantava teema, hyvä kuuluvuus, on läsnä yhä myös suunnitelmassa Centinel-puhelimesta. Panostaminen hyvään kuuluvuuteen markkinoidaan nyt kuitenkin sähkömagneettisen säteilyn vähentämisenä. Koska kuuluvuus on hyvä, voivat puhelimen antennit toimia pienemmällä teholla, mikä vähentää säteilyn määrää. Lisäksi Centinelissä hyödynnetään Ala-Miedon johtaman Cellraid-yrityksen Quanta-algoritmia, joka tarkkailee jatkuvasti säteilytasoja ja rajoittaa säteilyn tasoa, jos se nousee liian suureksi.
Keskeisin erottautumistekijä uudessa Centinel-puhelimessa on kuitenkin yksityisyyskytkin. Kyseessä on ikään kuin virtakytkin kaikille toiminnoille, joita voitaisiin hyödyntää puhelimen käyttäjän seurantaan. Yksityisyyskytkimestä saa kytkettyä virrat pois esimerkiksi GPS-paikannuksesta, mikrofonista, kamerasta, Bluetoothista ja Wi-Fistä. Näin niitä ei voida käyttää seurantaan tai vakoiluun.
Käyttöjärjestelmänä Centinel-puhelimessa olisi Android ja lisäksi tuki 5G-verkoille. Muista teknisistä ominaisuuksista ei vielä tarkemmin kerrota, mutta ne tulevat olemaan modernin älypuhelimen tasoa.
Nähtäväksi jää, onnistuuko Zero Reception löytämään yhteistyökumppanit Centinel-puhelimen muuttamiseksi suunnitelmasta todelliseksi tuotteeksi ja lopulta uuden puhelimen tuomiseksi markkinoille. Tavoitteeena on löytää kumppaneita syksyyn mennessä.
Toistaiseksi puhelin on suunniteltu vasta mallinnosten ja simulaatioiden tasolla, eikä prototyyppiä ole vielä valmistettu.
Älypuhelinten ja muiden laitteiden sekä mobiiliverkkojen säteilystä on puhuttu paljon ja esillä on ollut myös tutkimuksia, joiden mukaan niillä voisi olla syöpää aiheuttavia vaikutuksia. Toiset tahot puolestaan ovat tyrmänneet tällaiset johtopäätökset, eikä merkittäviin haittavaikutuksiin yleisesti uskota. Huolimatta järkkymättömän näytön puutteesta asia on kuitenkin pysynyt pinnalla – ja Suomessakin on vireillä kansalaisaloite 5G-verkkojen kieltämiseksi terveyssyistä.
Yksityisyys ja seurannan sekä vakoilun estäminen ovat myös tärkeitä asioita tietyssä asiakaskunnassa, kuten yritys- ja valtiojohdossa, mutta onnistuuko tyhjästä ponnistava Zero Reception Centinel-puhelimellaan tavoittamaan tämän markkinan on vielä kysymysmerkki.