MTV selvitti: Mysteerifirma lupasi tuhansia työpaikkoja Saloon – PR-temppu vai todellinen kultakaivos?

nokia salo turing tehdas
Julkaistu 05.03.2016 13:54
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski
Onko murtamaton tietoturvapuhelin rakennemuutoksen runteleman Salon pelastaja? Turing Robotic Industries (TRI) ilmoitti aloittavansa matkapuhelintuotannon Nokian entisissä tehdastiloissa ensi kuussa. Yrityksestä ei tiedetä paljoa, rekrytoinnit ovat vasta suunnitteilla ja toimitusjohtajan edellinen superpuhelinhanke jäi yritykseksi. Salossa usko on kuitenkin luja.

Salon seutukunta määriteltiin äkillisen rakennemuutoksen alueeksi syyskuussa 2009, kun Nokia ja sen alihankkijat vähensivät alueelta 1975 työpaikkaa. Kolme vuotta myöhemmin paikkakunnalla sijainnut puhelintehdas lakkautettiin, ja Nokia irtisanoi 850 tehtaan työntekijää. Kaupunkiin jäi tuotekehitysyksikkö, joka siirtyi Microsoftin omistukseen vuonna 2013.

Yksikkö kuitenkin suljettiin vuonna 2015 Microsoftin yt-neuvottelujen päätteeksi. Alueen puhelinteollisuuden lakkauttanut päätös oli kova kolaus suomalaisen mobiilibisneksen kultakaupunkina tunnetulle Salolle.

turingjuttu_nokia

Heidi Näykki laski kynttilän Nokia Salon tehtaan portille 6. elokuuta 2012. Kuva: Lehtikuva.

Kun Turing Robotic Industries ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Saloon ja aloittavansa puhelinten tuotannon Nokian entisissä tiloissa, uutiseen suhtauduttiin kaupungissa iloisesti. Eikä syyttä – satojen työpaikkojen palaaminen saattaisi piristää kaupungin taloutta Nokian lähdön jälkeen.

– Tällainen toiminnan uudelleenkäynnistäminen on iloinen asia paikkakunnalle, totta kai, kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kertoo.

TRI aikoo tuoda matkapuhelintuotannon takaisin Saloon jo ensi kuussa. Yhtiö on kertonut tuovansa markkinoille absoluuttisen tietoturvallisen, murtamattoman Turing Phone -älypuhelimen ja palkkaavansa kaupunkiin 270 työntekijää tämän vuoden aikana.

MTV uutiset halusi selvittää, mitä nopeasti julkisuuteen nousseen yrityksen taustalla oikein on. Voiko Turing Robotic Industries elvyttää kaupungin puhelintuotannon, vai ovatko yhtiön antamat lupaukset liian suuria?

Mitä yrityksestä tiedetään?

Turing Robotic Industriesin aikomuksista on uutisoitu Suomessa näyttävästi, mutta yrityksestä tai sen historiasta ei ole paljoa tietoa saatavilla. Suomen kaupparekisteriin yritys on laittanut hakemuksen vireille 22.12.2015. Hakemusta ei ole vielä toistaiseksi hyväksytty.

Yritys on ilmoittanut perustavansa pääkonttorinsa Saloon, mutta sillä ei ole vielä toimipaikkaa kaupungissa. Kaupparekisteriin jätetyssä perusilmoituksessa yrityksen osoitteeksi on ilmoitettu helsinkiläinen asianajotoimisto Intressi.

Mediassa amerikkalaisena puhelinvalmistajana esitellyn yhtiön jäljet päättyvät lyhyeen myös sen kotimaassa. Yhtiö on kirjattu Kalifornian osavaltion yritysrekisteriin viime keväänä, ja yrityksen osoitteeksi on ilmoitettu toimistopilvenpiirtäjä San Franciscossa.

turingjuttu_regus

TRI on ilmoittanut Kalifornian yritysrekisteriin osoitteekseen Regus-toimistovälityspalvelun vuokraaman osoitteen. Kuva: ruutukaappaus.

Osoitteessa sijaitseva toimistotila on Regus-toimistovuokrausfirman hallinnoima. Regus tarjoaa verkkosivuillaan muun muassa ”virtuaalikonttoripalvelua”. Palvelun ostaneet yritykset saavat käyttöönsä toimistorakennukseen viittaavan postiosoitteen ja puhelinnumeron ilman, että yrityksen täytyy pitää toimintaansa kyseisessä sijainnissa.

Regukselta kerrotaan MTV Uutisille, että rakennuksesta voi kuitenkin vuokrata myös vakituisia toimistotiloja.

Myöskään yrityksen organisaatiosta ei tiedetä paljoa. Julkisuudessa TRI:tä on edustanut tähän mennessä vain yrityksen toimitusjohtaja Steve Yi Long Chao. Yritys kertoo nimittäneensä entisen nokialaisen, Petri Hellbergin Suomen toiminnanjohtajakseen. MTV Uutiset tavoitteli Hellbergiä haastatteluun, mutta hän ei vastannut puhelimeen sovittuna aikana tai sen jälkeen.

Turingjuttu_chao1

Turing Robotic Industriesin toimitusjohtaja Steve Chao. Kuva: Facebook.

Toimitusjohtajan aiempi puhelinprojekti kariutui

Ennen Turing Robotic Industriesiä toimitusjohtaja Steve Chao pyöritti Quasi Stellar Alpha (QSAlpha) -nimistä yritystä, jonka oli TRI:n tapaan tarkoitus tuoda markkinoille erityisen tietoturvallinen ja murtovarma matkapuhelin.

Kalifornian veroviranomaiset ovat sittemmin jäädyttäneet yrityksen toiminnan joko maksamattomien verojen tai tekemättömien veroselvitysten vuoksi. Asia selviää osavaltion yritysrekisteristä.

QSAlpha-yrityksen Quasar IV -puhelimelle haettiin vuonna 2013 vauhtia IndieGoGo-joukkorahoituspalvelun kautta. 3,2 miljoonan dollarin rahoitustavoite jäi kuitenkin saavuttamatta. Puhelimelle onnistuttiin keräämään tukijoita vain noin 90 000 dollarin edestä.

turingjuttu_indiegogo

QSAlpha-projektin IndieGoGo-joukkorahoitussivu. Kuva: ruutukaappaus.

Yritys jäi ilman rahoitusta, sillä IndieGoGo ei maksa kerättyjä varoja yrityksille, elleivät ne onnistu täyttämään varainkeruukampanjalle itse asettamaansa tavoitetta.

Joukkorahoitusmahdollisuuden kariuduttua yritys ilmoitti löytäneensä projektille ulkopuolisen rahoittajan. Se lupasi myös, että puhelimen tuotanto käynnistettäisiin ja että laite saapuisi markkinoille vuonna 2014. QSAlpha alkoi vastaanottaa puhelimesta ennakkotilauksia.

MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa toimitusjohtaja Chao kertoo, että QSAlpha teki noihin aikoihin yhteistyötä suuren kiinalaisen, Shenzhenissä toimivan laitevalmistajan kanssa.

Quasar IV -puhelimen julkaisu kuitenkin venyi, ja laitteen toimituspäivää lykättiin kerta toisensa jälkeen. Chaon mukaan projektin viivästyminen johtui puhelimessa käytettyjen komponenttien yhteensopivuusongelmista.

turingjuttu_quasar2

Quasar IV -puhelimeen kaavailtu Quatrix-salaussiru. Kuva: QSAlpha/IndieGoGo.

– Yhteistyökumppanimme ei saanut puhelimen Snapdragon 800 -prosessoria ja puhelimeen kaavailtua salaussirua toimimaan yhdessä vakaasti. Lopulta projekti seisahtui ja päätin siirtyä työskentelemään toisen prosessorialustan, Snapdragon 801:n parissa ja lykätä puhelimen julkistamista, Chao vastaa MTV Uutisten tiedusteluun sähköpostitse.

Kesällä 2015 QSAlpha ilmoitti Facebook-sivuillaan ryhtyvänsä yhteistyöhön Turing Robotic Industriesin kanssa. QSAlphan verkkosivujen osoite vie nykyään TRI:n sivuille.

Toimitusjohtaja Chaon mukaan QSAlpha vastaanotti Quasar IV -puhelimesta yhteensä 94 ennakkotilausta, joista ainakin 26 peruttiin ja hyvitettiin asiakkaiden toiveesta.

Useampikin ennakkotilaaja perui tilauksensa. Kaikki eivät kuitenkaan saaneet rahojaan takaisin. MTV Uutiset tiedusteli toimitusjohtajalta syytä tähän sähköpostitse.

Chaon mukaan kaikkia peruttuja tilauksia ei voitu maksaa takaisin, sillä verkkomaksupalveluja tarjoava PayPal oli sulkenut yrityksen pankkitilin laitteiden toimitusten viivästyessä.

– Tili on ollut lukittuna tähän päivään saakka, Chao vahvistaa MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa.

Osa vuonna 2013 puhelimen ennakkoon tilanneista ei ole vaatinut tilauksen perumista, mutta puhelimiakaan he eivät ole saaneet. Chaon mukaan he ovat nyt uuden Salossa valmistettavan Turing Phonen odotuslistalla.

Ristiriitaisia väitteitä patenttioikeuksista

Siitä, kuinka pitkään Turing Phone on ollut suunnitteilla, ei ole varmaa tietoa. Hämärän peitossa on myös se, kuinka laajalti se perustuu Chaon edellisen yrityksen julkaisematta jääneeseen puhelimeen. Yhdysvaltain patenttiviranomaisten tietokannasta ei löydy yhtään Turing Robotic Industriesin nimiin merkittyä ja hyväksyttyä patenttia.

MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa Chao kertoo, että Quasar IV-projektin kaaduttua kaikki puhelimeen liittyvät patenttioikeudet siirtyivät hänen omistukseensa.

Patenttitietokannasta kuitenkin selviää, että Chaolla on Yhdysvalloissa vain yksi voimassaoleva patentti, joka liittyy Quasar IV -puhelimen ulkomuotoon.

turingjuttu_quasar

Quasar IV -puhelimen prototyyppi. Kuva: QSAlpha.

Lokakuussa Bloomberg-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Chao vakuutti, että TRI:n puhelimissa käytetty salausjärjestelmä on patentoitu.

– Teknologiamme – Turing imitation key – on patentoitu, todellakin, Chao kertoo videolla.

Chao on hakenut patenttia kolmelle salausteknologiaan liittyvälle ratkaisulle Yhdysvalloissa vuonna 2013, mutta hakemukset ovat vielä käsittelyssä.

Pelkkä patenttien hakeminenkin on jo sinänsä tärkeää. Jos patentti menee läpi, tekniikka on suojattu käytännössä patentin hakemishetkestä lähtien. Toistaiseksi TRI:n puhelimissa mahdollisesti käytettävillä salaustekniikoilla ei ole patenttisuojaa.

Yhtiöllä ei ole Yhdysvalloissa myöskään yrityksen tuotteeseen tai nimeen liittyviä rekisteröityjä tavaramerkkejä. Yhtiö on tehnyt useita tavaramerkkihakemuksia, mutta maan viranomaiset ovat vaatineet niihin lisäselvityksiä.

Yrityksellä on ollut aikaa vastata lisäselvityspyyntöihin 2.3. saakka, ja on epäselvää, onko niin toimittu. Jos viranomaisten pyyntöön ei ole vastattu, hakemukset todennäköisesti hylätään.

Miten Turing Phonen kehitys on rahoitettu?

Toimitusjohtaja Steve Yi Long Chao kertoi Salon Seudun Sanomissa 3.3. julkaistussa haastattelussa, että rahoitus Turing Phone -puhelimen kehitykseen on kerätty jo vuosia sitten.

Chao kertoo ostaneensa Disneyltä oikeudet Kiinassa suositun Iloinen lammas ja iso iso susi -piirrossarjan hahmojen käyttöön yhdessä yhdysvaltalaisen bisneskumppaninsa Kevin Waynen kanssa. Chaon mukaan kaksikon yritys myi Kiinassa yli 1,8 miljoonaa piirrossarjan hahmoilla koristeltua, erityisesti lapsille suunniteltua puhelinta.

turingjuttu_piirretyt

Iloinen lammas ja iso iso susi (kiin. 喜羊羊与灰太狼) -piirrossarja on Kiinassa suosittu etenkin lasten keskuudessa. Kuva: ruutukaappaus.

Chao kertoo Salon Seudun Sanomille tienanneensa sievoisen summan puhelinfirman myynnillä kiinalaiselle teknologia-alan yritykselle, Datang Telecomille. Myyntivoitolla on Chaon mukaan kehitetty Turing Robotic Industriesin puhelinta, jonka tuotantoa nyt valmistellaan Salossa.

Miksi Steve Yi Long Chao haki aiemmalle QSAlpha-projektilleen joukkorahoitusta, jos yrittäjä oli jo ehtinyt päästä kiinni miljoonabisneksiin Aasiassa? Puhuuko hän totta kertoessaan lähes kahdesta miljoonasta Kiinassa myydystä puhelimesta? Miltä tapaus kuulostaa matkapuhelinalan pitkän linjan ammattilaisen mielestä?

Nokian langattomien palvelujen yksikön entinen johtaja Anssi Vanjoki kyseenalaistaa TRI:n toimitusjohtajan väitteiden todenperäisyyden. Kysymykseen siitä, epäileekö hän yhtään Turing Phone -hankkeen toteutumista mies vastaa huvittuneena.

– Vähän enemmänkin epäilen. Tätä aiempaa joukkorahoitettua hankettahan on yritetty, eikä siinä olla menestytty. Varmasti tätä joku ihan vakavissaan puuhaa. Minun on hyvin vaikea nähdä, että mitään onnistumisen mahdollisuuksia olisi, tapauksen tunteva Vanjoki sanoo.

turingjuttu_quasar3

Anssi Vanjoki työskenteli Nokian johtokunnassa vuodesta 1998 lähtien. Kuva: Lehtikuva.

Vanjoki ei ole täysin vakuuttunut TRI:n suunnitelmista.

– Näen tämän pikemminkin potentiaalisena veivauksena sen sijaan, että kyseessä olisi vakavasti otettava aloite.

Veivauksella Vanjoki kertoo viittaavansa siihen, että yrityksellä on idea, mutta kaikki käytännön toimet puuttuvat.

– Olen kyllä hyvin yllättynyt, jos toiminta todella alkaa.

”Näyttää aika hyvältä pr-tempulta”

Se, miksi juuri Salo valikoitui Turing Robotic Industriesin uudeksi kotikaupungiksi on arvailujen varassa. Pitkän linjan nokialaisena tunnettu Vanjoki ei keksi päätökselle mitään syytä.

– Onhan siellä Salossa joitakin tekijöitä jäljellä, ei ne kaikki ole muuttaneet pois. Näyttää aika hyvältä pr-tempulta – vedotaan Suomen turvallisuuteen ja niin pois päin, hän kertoi aiemmin Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa.

Vanjoki epäilee myös sitä, kannattaako Salossa ylipäätään valmistaa puhelimia.

– Kyllä puhelinten valmistaminen Suomessa olisi Nokiallakin jatkunut jos se olisi kannattavaa ollut, lehti kirjoittaa Vanjoen sanoneen.

turingjuttu_microsoft

Microsoftin tuotantotiloja Salossa 9. heinäkuuta 2015. Kuva: Lehtikuva.

Toimitusjohtaja Chao on perustellut Saloon tuloa muun muassa Suomen suotuisalla lainsäädännöllä. Erityisesti hän mainitsee sähköisen viestinnän tietosuojaa turvaavat lait.

– Yritys ennusti mahdolliset datan salaukseen ja valtioiden tiedusteluun liittyvät ongelmat jo vuonna 2013, ja teki päätöksen siirtyä Suomeen, Chao totesi medialle lehdistötiedotteessa, jossa ilmoitettiin tehtaan tulosta Saloon.

Toimitusjohtaja kuvaili samalla Saloa ihanteelliseksi toimintaympäristöksi mobiilialan yritykselle.

– Turvatakseen täydellisen tietoturvan ja yksityisyyden TRI:n Turing Phone -puhelimen käyttäjille, TRI siirsi puhelinten tuotannon Saloon, kaupunkiin, jolla on täydellinen historia matkapuhelinten valmistuksessa.

Salon kaupunginjohtajan mukaan Nokian entiset tilat ovat valmiina tuotannon käynnistämistä varten. Tiloista löytyy Rantakokon mukaan myös puhelinten valmistukseen tarvittavaa koneistoa.

– Osa laitteista on viety pois, mutta siellähän on oikeastaan kaikkeen tällaiseen toimintaan valmiit paketit. Tilaa on runsaasti.

turingjuttu_rantakokko

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko. Kuva: Lehtikuva.

Salon Seudun Sanomat uutisoi torstaina 3.3., että Chaon mukaan kaikki Nokian entisen koetehtaan tuotantovälineet ovat nyt Turing Robotic Industriesin omaisuutta. Chao kertoi, että yritys on myös sopinut Microsoftin kanssa mahdollisuudesta ostaa koko Salon tuotekehitysyksikkö.

Microsoft ei ole vahvistanut Chaon väitteitä.

– Emme kommentoi meneillään olevia neuvotteluja, yhtiöstä vastattiin MTV:n tiedusteluun.

Salossa luotetaan hankkeen onnistumiseen

Turing Robotic Industriesilta on annettu useita erilaisia arvioita siitä, kuinka monta henkeä Saloon kaavailtu puhelintehdas tulisi työllistämään.

Alun perin yhtiö ilmoitti palkkaavansa 10-20 henkilöä jokaista tuhatta valmistettua puhelinta kohden. Toimitusjohtaja on arvioinut, että vuoden loppuun mennessä kaupungissa olisi tehty 300 000 matkapuhelinta. Tällä laskuopilla työntekijöitä olisi tuhansia jo tämän vuoden aikana.

Hurjalta vaikuttaneita lukuja täsmennettiin kuitenkin pian yhtiön ilmoituksen jälkeen: Salon kaupunginjohtaja kertoi muun muassa Ylelle, että hänen yrityksen toimitusjohtajalta saamansa tiedon mukaan todellinen työntekijätarve on noin 270 henkilöä kuluvan vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Chao on sittemmin kertonut, että yrityksen on ensi alkuun tarkoitus palkata 10-20 henkilöä puhelinten testaamista ja kokoamista varten. Laajemmat rekrytoinnit aloitetaan myöhemmin.

turingjuttu_nokia2

Matkapuhelinten valmistusta Salon tehtaalla 17. toukokuuta 1994. Kuva: Lehtikuva.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tiistaina 1.3., että Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto ei ole saanut vielä toimeksiantoa tehtaan työntekijöiden rekrytoimiseksi. Toimitusjohtaja on kertonut itse, että Salon työpaikat tulevat avoimeen hakuun toukokuussa.

– Jos Turing Phonen toinen sukupolvi myy ensi vuonna kolme miljoonaa kappaletta, tarvitsemme Salossa 2730 työntekijää, Chao kertoi Salon Seudun Sanomissa 27.2. julkaistussa haastattelussa.

 Vaikka palkkaukset ovat vielä kesken, ja puhelimen kaavailtuun julkaisupäivään on aikaa enää vain kuukausi, kaupunginjohtaja Rantakokko uskoo tuotannon käynnistymiseen puhutussa ajassa.

– Kyllä sen käynnistäminen on mahdollista. Toiminnan mittakaava ja kuinka nopeasti toiminta laajenee on tietysti toinen kysymys.

Tuoreimmat aiheesta

Talous