Suomea kehotetaan vahvistamaan korruption ehkäisyä – monet ehdotuksista koskevat poliisia

AOP lahjus lahjukset lahjonta korruptio veropetos harmaa talous talousrikos talousrikollisuus talousrikokset 1.03592996 (1)
Greco näkee riskejä korruptioon esimerkiksi yksityistämisessä, työnantajien vaihtamisessä yksityisen ja julkisen sektorin välillä, sekä viranomaistoiminnassa.All Over Press
Julkaistu 27.03.2018 15:53

MTV UUTISET – STT

Euroopan neuvoston korruption vastainen elin (Greco) kehottaa Suomea vahvistamaan kykyään ehkäistä ja puuttua korruptioon keskushallinnossa ja viranomaistoiminnassa. Sen mukaan kansallisen korruption vastaisen strategian pikainen hyväksyminen olisi askel oikeaan suuntaan.

Grecon mukaan Suomen valtionhallinnon olisi tärkeä kehittää entistä ennakoivammin jäsentensä tietoisuutta mahdollisista vastaan tulevista korruptioriskeistä. Esimerkiksi sote-uudistukseen liittyvä yksityistäminen lisää riskejä.

Greco suosittelee puuttumaan myös niin sanottuun pyöröovi-ilmiöön, jossa vaikuttajat siirtyvät julkisen sektorin palveluksesta yksityiselle puolelle tai päinvastoin. Se toivoo Suomen myös varmistavan, että ministereiden mahdolliset korruptioepäilyt voidaan tutkia ilman, että koskemattomuuden poistamiseen liittyvät toimet vaikeuttavat tutkintaa.

Poliisi: Näihin on jo panostettu

Greco toteaa raportissaan, että Suomi on perinteisesti pärjännyt hyvin korruption vastaisuutta mittaavissa tutkimuksissa ja varsinaisen lahjonnan riskiä pidetään vähäisenä tai jopa olemattomana. Viime aikojen skandaalit esimerkiksi Helsingin poliisissa herättävät kuitenkin kysymyksen, ovatko nykykeinot torjua korruptiota riittävät.

Monet Grecon suosituksista koskevat poliisia ja Rajavartiolaitosta, joita kehotetaan vahvistamaan sisäisiä keinojaan korruption torjumiseksi. Poliisilla pitäisi olla esimerkiksi ilmoitusvelvollisuus korruptiosta ja vahvempi ilmoittajan suoja. Pitäisi myös varmistaa, ettei yksittäisen esimiehen vaikutus nouse uralla liian suureksi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää suosituksia kannatettavina.

– Ulkopuoliset arvioitsijat ovat perehtyneet järjestelmäämme hyvin ja suositukset kohdistuvat useisiin aiheisiin, joihin olemme itsekin jo panostaneet, Kolehmainen sanoo.

Grecon arviointiryhmä vieraili Suomessa viime vuonna. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa