Suomelle yhtenäiset taisteluasut muiden Pohjoismaiden kanssa – Suomen lasku jopa 65 miljoonaa euroa

puolustusvoima vaatteet 1
Tältä näyttävät puolustusvoimien käytössä olevat M05 ja M06 taisteluasut. Yhteispohjoismaisessa hankinnassa kuosit pysyvät edelleen samoina. Puolustusvoimat
Julkaistu 31.08.2018 11:40

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Pohjoismaiden yhteiset taisteluasuhankinnat ovat edenneet. Satojen miljoonien eurojen arvoinen projekti on nyt tarjouskilpailuvaiheessa.

Videolla lasketaan harjoitusmerimiinoja Uusimaa17-sotaharkoituksessa:

0:35img

Pohjoismaille on tulossa yhteinen taisteluasujärjestelmä Nordic Combat Uniform System (NCU).

Massiivisen hankkeen aikataulu etenee niin, että kuusi valmistajakandidaattia toimittaa kullekin maalle näytekappaleet, joita Pohjoismaat testaavat.

– Asuja testataan muun muassa maastossa ja laboratoriotesteissä. Jokainen maa testaa asut itse, kertoo puolustusministeriön erityisasiantuntija Sanna Laaksonen.

Testien tuloksia odotetaan vuonna 2020.

– Hankintapäätös tehdään syyskuussa 2020. Asujen toimitukset alkavat loppuvuodesta 2021 ja käyttöön ne tulevat vuonna 2022.

Tekniset ominaisuudet samat, kuosit maiden omat

Käytännössä uusitaan kaikkien neljän pohjoismaan maastoasut. Taisteluasejärjestelmän uusiminen käsittää joukon teknisesti vaativia asuja, jotka on suunniteltu käytettäviksi erilaisissa ympäristöissä.

Vaatimusten täyttämiseksi esimerkiksi ilmastovyöhykkeet jaettu eri osiin: eurooppalainen, kylmä ilmasto, viidakko ja aavikko. Asusteet, kuten kengät, päähineet ja käsineet, eivät kuulu hankintaan.

– Asut tulevat olemaan teknisesti yhtenäiset, mutta maastokuosi pysyy jokaisella maalla omanlaisena. Aluksi oli ideana, että myös maastokuosi olisi yhtenäinen, mutta siitä luovuttiin, Laaksonen toteaa.

Suomen osuus 50–65 miljoonaa

Yhteispohjoismaisen hankkeen kokoluokka on hurja: kokonaisbudjetti on 268–375 miljoonaa euroa.

– Suomen osuus tästä on 50–65 miljoonaa euroa. Eniten asuja ostaa Norja, noin 150 miljoonalla eurolla.

Se, minkä maalaisia valmistajat ovat, on vielä salaisuus.

– Yrityksiä on kuusi. Sen verran voi sanoa, että joukossa on erimaalaisia yrityksiä, mutta muuta ei voi kertoa, puolustusministeriön erityisasiantuntija sanoo.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa