Suomen EM-kisatoiveet säilyivät Belgia-tasapelillä

Suomi pelasi Belgian kanssa maalittoman pelin jalkapallon Euroopan mestaruus -karsintaottelussa Brysselissä lauantaina. Muut karsintalohko A:n ottelut huomioiden tasapelitulos oli Suomen kannalta siedettävä, joskaan jatkossa eivät tasapelit suurella todennäköisyydellä enää riitä viemään Suomea lopputurnaukseen.

Tulos 0-0 oli Suomelle kolmas peräkkäinen EM-karsinnassa.

Suomi on tällä hetkellä lohkossa kolmantena, kun kaksi parasta joukkuetta menee EM-kisoihin. Suomella on jäljellä kaksi ottelua.

Paljon kiistanalaisia tilanteita

Kolmas peräkkäinen 0-0 ei täysin tapa Suomen EM-haaveita, mutta erittäin ikävän kokoinen mutka matkaan tuli kuitenkin. Perinteiseen tapaan jossittelun makua jäi suuhun.

Ottelun ensimmäinen jakso oli viihdyttävän vauhdikasta menoa sen jälkeen, kun ensimmäisen kymmenen minuutin unesta herättiin kentällä. Pallo liikkui nätisti ja nopeasti etenkin Suomella, jolla jakson hallinta enimmäkseen pysyi.

Ensimmäinen todellinen paikka nähtiin 11. minuutilla, kun jälleen pirteällä otteella peliin lähtenyt Alexei Eremenko junior ampui Daniel Sjölundin nätisti järjestelystä. Belgian maalivahti Stijn Stijnen oli kuitenkin edessä.

Sjölund oli hänkin hyvällä sykkeellä liikkeellä, ja 19. minuutilla mies löysi melkein Jonatan Johanssonin maalilta. Tuloksena oli lopulta kuitenkin vain kulma, joita Suomella oli ensimmäisellä jaksolla hyvää yritystä osoittaen neljä.

Johansson sai lopulta vedon aikaan 28. minuutilla, ja Stijnen joutui venymään jo kunnolla. Seuraavalla minuutilla hän kuitenkin joutui kaivamaan pallon verkostaan, suomalaisharmiksi kuitenkin vain antaakseen vapaapotkun. Sjölundin vapaapotkun sisään tökännyt Sami Hyypiä oli linjatuomarin mielestä paitsiossa, vaikka eriäviäkin mielipiteitä riitti hidastuksen nähneillä. Rangaistusalueella pallo lisäksi osui belgialaispuolustajan käteen, joten jossiteltavaa jäi.

Hetken päästä nousi tuskan hiki jo suomalaisten otsalle, kun Belgian Faris Harounin jalkaan viimeisenä osunut peliväline kävi maalivahti Jussi Jääskeläisen torjnunnan jälkeen ensin maalitolpassa ja vieri siitä lähes maaliviivalle. Jääskeläisen venytys oli tilanteessa kullanarvoinen.

Jakson lopulla saatiin vielä lisää jossiteltavaa. Belgialaishassin hyödyntänyt Johansson oli asialla, ja pallo jälleen Stijnenin takana. Valotaululle ei tätäkään osumaa ikinä merkitty, sillä jälleen tilanteessa oli paitsio. Jälleen tilanteen olisi voinut kenties toisinkin nähdä.

Toinen jakso Belgian hallintaa

Toiselle jaksolle ei kumpikaan joukkue vaihtoja tehnyt, mutta ote peliin sen sijaan vaihtui Suomelta Belgialle.

Jälleen alun rauhallisempi meno kiihtyi reilun kymmenen minuutin pallottelun jälkeen, vaikkakin Belgian hyökkääjälupaus Kevin Mirallas saikin suomalaispuolustuksen virheen jälkeen hyvän paikan jo 48. minuutilla. Veto läheltä kuitenkin taivaan tuuliin.

Virheet jatkuivat 58. minuutilla, nyt syypäänä Hyypiä. Toinen Belgian hyökkääjä Moussa Dembele painosti ja Hyypiältä lähti pallo kohti Suomen maalia. Suomen onneksi Jääskeläinen ehti maaliltaan kuitenkin juuri ja juuri palloon ennen Dembeleä.

Belgian väkevä ote jatkui tuonkin jälkeen, ja Suomi joutui ensimmäisestä jaksosta poiketen kyttäämään lähinnä vastaiskupaikkoja. Sellainen toi pelin kuudennen kulmapotkun 71. minuutilla, ja taas oltiin lähellä maalia. Pelaajamylläkästä pallo päätyi pyörimään maaliviivan tuntumaan, mutta yli se ei koskaan mennyt vaikka suomalaiset Hannu Tihisen johdolla jo käsiään nostelivatkin.

Kentälle vaihdosta tullut Belgian Wesley Sonck oli vielä yllättää Jääskeläisen vapaapotkulla 78. minuutilla, mutta loppupelin paras paikka tuli silti Suomelle. Sjölund löysi itsensä hieman yllättäen Stijnenin edestä, mutta veto pysähtyi maalivahdin jalkoihin.

Tehottomuus ei siis Suomella hellittänyt eikä loppuhetkiksi peliin Johanssonin tilalle tullut Shefki Kuqikaan sille mitään mahtanut.

Roman Eremenko avauksessa

Ennakkoon eniten Suomen maajoukkueen kokoonpanossa puhutti keskikentän miehitys. Laitureina aloittivat Joonas Kolkka ja Sjölund. Keskikentän keskustassa puolestaan avauksessa olivat Aki Riihilahti ja juuri Belgiaa vastaan kesäkuussa erinomaisen A-maajoukkuedebyytin tehnyt Roman Eremenko.

Muilta osin Suomen avausmiehistö oli jokseenkin ennakoitu. Toni Kallio otti jälleen vasemman puolustajan paikan haltuunsa ja muuten puolustuslinja oli muuttumaton. Kärjessä aloitti kaksikko Alexei Eremenko junior – Jonatan Johansson.

Kokoonpanon ulkopuolelle jäivät kolmas maalivahti Niki Mäenpää sekä vatsasairaudesta kärsinyt Jari Ilola.