Suomen koronatestausstrategia on nyt päivitetty – Kiuru: varhaiskasvatukseen oma koronaohjeistus

Katso:img
Katso suora lähetys tiedotustilaisuudesta klo 18.
Julkaistu 19.08.2020 17:57(Päivitetty 19.08.2020 18:55)

MTV UUTISET – STT

Hus hankkii koronavirustestaukseen pika-analytiikkaa. Laitteita sijoitetaan muun muassa Helsinki-Vantaalle.

Suomen koronatestausstrategia on nyt päivitetty, ja se julkaistaan tänään kello 18, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että päivitys on tehty, jotta uudet tartunnat ja altistuneiden ketjut pystytään tunnistamaan nopeasti ja tartuntojen leviämistä voidaan ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti.

Uutta koronastrategiaa ovat tiedotustilaisuudessa esittelemässä tänään muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tilaisuus päättyy. 

18.53: Pohjola: testaustilastoja käydään parhaillaan läpi sen suhteen, miten testaukset kohdentuvat eri väestöryhmiin. 

18.49: Kiuru: THL valmistellut opetus -ja kulttuuriministeriön kanssa ohjeistuksen varhaiskasvatuksessa sovellettavaksi. 

18.45: Kiuru: kuten pääministeri on todennut, koronatestaus ei jää rahasta kiinni. Valtioneuvosto on sitoutunut testauskulujen korvaamiseen kunnille. 

Yksityistä sektoria ei ole varaa sulkea ulkopuolelle. 

18.39: Pietilä: testaushenkilöstön lisääminen vaatisi nykytilanteessa priorisointia ja tietyistä muista tehtävistä luopumista.

18.38: Kiuru: testaushnekilöstön lisääminen on olennainen kysymys.

18.34: testaukseen pääsyn kriteereitä tulee voida muuttaa tarvittaessa. 

18.33: Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä: lisäkapasiteettia testaukseen tarvitaan influenssakauden alkaessa.

Perusterveydenhuollosta tulleiden viestien perusteella resurssien vapauttaminen testaukseen ei ole tällä hetkellä mahdollista. 

18.30: Näytteenottopisteitä lisätty. Lisätään myös pisteitä, joihin päästä ilman ajanvarausta. 

18.28: HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: testianalyysien määrä nostetaan 8 000 vuorokaudessa. HUS on palkannut kevään aikana 200 näytteenottajaa, sama määrä aiotaan rekrytoida syksyllä.

18.21: yhteistyön paikkojen selvitystä yksityisen sektorin kanssa jatketaan.

Koronan hallinnassa olennaista on tartuntaketjujen jäljittäminen. Jäljitystyön koulutusta jatketaan. Syksyllä käyttöön tuleva koronasovellus tulee olemaan isossa roolissa tiedon keräämisessä testauksen toimivuudesta. 

18.19: Uusi strategia: testiin vuorokaudessa, tulos alle 24 tunnissa. 

Koronatestien kapasiteetti tarkoitus nostaa 20 000 vuorokaudessa.

18.17: Pohjola: koulujen alku ja työntekijöiden paluu ruuhkauttanut koronatestejä. Myös lieväoireisten määrä testeissä lisääntynyt.

Pikatestejä paikoittain liian vähän eri puolilla Suomea.

Lähetys alkaa.

Husilta isoja panostuksia koronatestaukseen

Koronan testausjonot ovat olleet viime päivinä esillä. Esimerkiksi Helsingissä testaukseen pääsyä on saattanut julkisella puolella joutua odottamaan 2–3 päivää ja tulosta saman verran.

Husin talous ja konsernijaosto onkin tänään päättänyt 5,6 miljoonan arvoisesta investoinnista koronavirustestauksen pika-analytiikkaan.​

Husin tiedotteen mukaan pika-analytiikka palvelee nopeaa potilashoitoa ja sitä tarvitaan suuren volyymin diagnostisten analysaattorien rinnalle täydentämään koronaviruksen testauskapasiteettia.

Pika-analysaattoreilla voidaan tutkia neljä näytettä kerrallaan, ja näytteiden ajoaika on noin 1,5 tuntia. Hankittavia laitteistoja sijoitetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja sairaaloihin, joissa on tehohoitoa vaativia potilaita.

Novodiag System -laitteistoja hankitaan 18 yksikköä, joista 10 sijoitetaan Helsinki-Vantaalle.Husin hallitus pitää ylimääräisen kokouksen maanantaina 24. elokuuta, jossa käsitellään Mobidiagin Amplidiag Easy -laitekokonaisuuden hankintaa.

Kymmenen laitteen kokonaisuudella testauskapasiteettia on mahdollista nostaa noin 3 000 tutkimuksella vuorokaudessa. Uuden laiteinvestoinnin arvo on noin 15,5 miljoonaa euroa.Jatkossa Husissa analysoidaan yli 8 000 näytettä vuorokaudessa

Hus sanoo toimineensa testauskapasiteetin nostamisessa valtakunnallisten linjausten mukaisesti​. Hus kertoo kesäkuussa saavuttaneensa tavoitetason eli 4 000 analysoitua testiä vuorokaudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti elokuussa valtakunnalliseksi testaustavoitteeksi 20 000 testiä vuorokaudessa.Investointien avulla

Hus nostaa tutkimuskapasiteettiaan siten, että jatkossa Husin diagnostiikkakeskuksessa analysoidaan yli 8 000 näytettä vuorokaudessa

.Hus sanoo edellyttävänsä, että valtiovalta korvaa tehtyjen ja tulevien laiteinvestointien kustannukset sekä muut testauksen kustannukset täysimääräisesti lupauksensa mukaisesti. ​

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa