Suomi on pudonnut neljä sijaa alaspäin sijalle 15 sveitsiläisen IMD-instituutin kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Asiasta kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.
Vertailun kärjessä ovat Singapore, Sveitsi ja Tanska. Ruotsi sijoittui vertailussa kuudenneksi ja Norja kymmenenneksi.
Suomen sijoitusta madalsi erityisesti heikko taloudellinen menestyminen, jolla saralla Suomi vajosi sijalle 50. Suomen sijoitus parani ainoastaan kansainvälisessä kaupassa, mutta vertailun kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta.
Suomen sijoitus IMD:n vertailussa jatkoi laskuaan, sillä vuonna 2022 Suomi sijoittui vertailussa kahdeksanneksi.
– Sijoitus vertailussa voi toki heittelehtiä yksittäisinä vuosina, mutta Suomen aseman heikkeneminen kahdessa vuodessa yhteensä seitsemän sijaa on jo huomattavan negatiivinen kehitys indeksin historiassa, sanoo tutkija Ville Kaitila Etlan tiedotteessa.
Suomi sijoittui IMD:n vertailussa sijalle 15 myös vuonna 2019.
Suhdannetilanne painoi
IMD:n kilpailukykyindeksi mittaa sitä, miten maat ja yritykset kokonaisuutena hyödyntävät kykyjään vaurauden tai voittojen saavuttamiseksi.
Pääkokonaisuudet indeksissä ovat taloudellinen menestys, julkisen hallinnon tehokkuus, yritysten suorituskyky ja infrastruktuuri. Nämä pääkokonaisuudet jakautuvat kukin viiteen osa-alueeseen.
Taloudellisen menestymisen vertailussa Suomen sijoitusta painoi maan muita maita heikompi suhdannetilanne viime vuonna, kun bruttokansantuote, investoinnit ja työttömyysaste kehittyivät heikosti.
– Suomen taloutta ovat painaneet keskimääräistä enemmän korkotason nousun vaikutus investointeihin ja kulutukseen sekä Venäjän hyökkäyssodan vaikutus Suomen tavara- ja palveluvientiin. Näiden suhdannetekijöiden odotetaan alkavan parantua, mikä tukisi Suomen sijoitusta lähivuosina, Kaitila arvioi.