Norja on kiilannut Suomen ohi digitaalisuutta mittaavassa maavertailussa, jossa Suomi oli ennen ensimmäisellä sijalla.
Vuosittain eri maiden digitaalisuusastetta vertailevan Digibarometri -tutkimuksen kärkinelikkoon sijoittuivat tänä vuonna Norjan ja Suomen ohella Tanska ja Ruotsi.
Vertailun hännille sijoittuivat Italia sekä BRIC-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina.
Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä. Tänä vuonna barometrissa erityisesti tekoälyyn.
Suomi paransi asemiaan vertailussa muun muassa digitaalisuuden käytössä julkisella sektorilla, mutta putosi edellisvuoteen verrattuna yleisissä digitaalisissa edellytyksissä.
Tutkimuksen toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtajan Petri Rouvisen mukaan kyse ei ole siitä, että Suomen digiosaaminen olisi heikentynyt, vaan siitä, että muut maat ovat kehittäneet omaansa.
– Suomi on pitkäjänteinen ja tasainen digisuorittaja, ja sijoitus on edelleen suuressa mittakaavassa huippuluokkaa, Rouvinen sanoo tiedotteessa.
Suomeen ei ole saatu rekrytoitua osaajia
Suomalaisilla yrityksillä on Rouvisen mukaan ollut viime vuotta enemmän vaikeuksia rekrytoida ICT-alan asiantuntijoita.
Samoin pilvipalveluiden hyödyntämisen teknisissä valmiuksissa useat muut vertailun maat ovat kirineet vuodessa Suomen ohi.
Mikäli Suomen lasku jatkuisi, ulottuisivat sen vaikutukset digitaalisiin markkinoihin, yritysten tuloksiin ja elintasoon, Rouvinen sanoo.
– Jotta Suomi nousisi jälleen maailman kärkeen, pitäisi panostaa edelleen digitaaliseen infrastruktuuriin, julkisiin verkkopalveluihin ja kansalaisten digitaitoihin. Laajamittaista tietoturvallisuutta ja yksityisyydensuojaa tulisi lisätä sekä lainsäädäntöä päivittää digiaikaan.
Tutkimus keskittyi erityisesti tekoälyyn, josta on puhuttu jo useita vuosia - niin hyödyistä kuin uhkakuvistakin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.