Metsä Group päätti tiistaina odotetusti rakentaa Äänekoskelle jättiläismäisen biotuotetehtaan. Sellua, energiaa ja biotuotteita valmistavan tehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2017.
– Tämä on suuri hanke, ja sillä on merkittävät vaikutukset Suomen kansantaloudelle, painottaa pääjohtaja Kari Jordan.
Hän arvioi, että tehdas lisää Suomen vientituloja puolella miljardilla eurolla vuodessa. Se nostaa uusiutuvan energian tuotantoa noin kahdella prosenttiyksiköllä, minkä jälkeen Suomi on jo lähellä EU:n asettamaa tavoitetta uusiutuvan energian osuudesta.
Maailman suurin markkinahavusellun tuottaja
-Metsä Group on jo niukasti maailman suurin markkinoille myytävän havusellun tuottaja. Äänekosken tehdas pidentää etumatkaa entisestään.
-Metsä Groupin markkinoille menevän havusellun tuotanto nousee Äänekosken tehtaan valmistumisen jälkeen noin 2,5 miljoonaan tonniin vuodessa.
-Osa metsäteollisuusyhtiöistä käyttää suuren osan sellusta itse esimerkiksi paperin tai kartongin valmistukseen.
-Äänekosken tehdas tuottaa 1,3 miljoonaa tonnia sellua, josta 800000 tonnia tulee havupuista ja 500000 tonnia lehtipuista.
-Toiseksi suurin markkinahavusellun tuottaja on indonesialainen APP/Sinar Mas noin 1,7 miljoonalla tonnilla.
-Kolmanneksi suurin on chileläinen Arauco noin 1,7 miljoonalla tonnilla.
-Neljäs on yhdysvaltalainen Mercer International yli 1,5 miljoonalla tonnilla.
-Viides on ruotsalainen Södra. Vuosituotanto on vajaat 1,4 miljoonaa tonnia.
Lähde: STT
Valmistuttuaan tehdas työllistää 2500 henkeä koko arvoketjussa. Itse tehdas työllistää kuitenkin vain 200 henkeä.
Paljon enemmän työpaikkoja syntyy puunkorjuuseen, koska tehdas nostaa puunkäyttöä miljoonia kuutiometrejä vuodessa. Puun kuljetukset tehtaalle ja sellun kuljetukset Vuosaaren satamaan lisäävät niin ikään runsaasti työpaikkoja. Lisäksi Äänekoskelle houkutellaan tehdasta hyödyntäviä biotuotteita jalostavia yrityksiä.
Jordan muistuttaa myös, että rakennusvaiheessakin hanke vaikuttaa laajalle alueelle Suomessa. Rakennusvaiheen 6000 henkilötyövuodesta lähes puolet tehdään muualla. Muun muassa päälaitetoimituksista vastaavat Valmet ja Andritz valmistavat sellukattilat ja muut laitteet omilla konepajoillaan muualla Suomessa.
"Isänmaallinen teko"
Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen kehuu tunnelmia loistaviksi.
– Kovin moni kaupunginjohtaja ei saa näin hyvää päätöstä tiedokseen koko uransa aikansa. Kyseessä on koko Suomen historian suurin metsäteollisuusinvestointi.
Äänekosken tehtaan pääluottamusmies Jorma Paajanen arvioi, että investointipäätös turvaa henkilöstön työpaikat pitkälle tulevaisuuteen.
– Suoraan sellutehtaaseen ei uusia työpaikkoja ole tulossa, mutta sen ympärille syntyvällä biotuoteteollisuudella on iso työllistävä vaikutus.
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) kiittelee investointipäätöstä isänmaalliseksi teoksi, joka luo pohjaa Suomen tulevaisuudelle vihreän kullan maana.
– Päätös tarjoaa Keski-Suomen elinkeinoelämälle piristysruiskeen, jolla on laajat heijastusvaikutukset myös muille alueille ja monille toimialoille.
Myös pääministeri Alexander Stubb (kok.) tervehtii ilolla päätöstä. Hänen mukaansa päätös on osoitus siitä, että Suomeen kannattaa investoida.
Metsäteollisuus uudistuu
OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi tehdaspäätöksen osoittavan, että suomalainen metsäteollisuus on uusiutumassa ja se säilyttää merkittävän asemansa Suomessa.
– Se kertoo, että metsäteollisuus on valmis investoimaan Suomeen ja ajatukset siitä, että kyse olisi jotenkin auringonlaskun alasta, ovat selkeästi vääriä. Suomella on edelleen merkittävä suhteellinen etu metsäklusterissa.
Pellervon taloustutkimuksen PTT:n metsäekonomisti Matleena Kniivilä sanoo, että investointi kuvaa Suomen metsäteollisuudessa tapahtuvaa muutosta. Hänen mukaansa sellun kysyntä kasvaa maailmalla ja Pohjoismaat ovat suotuisa investointiympäristö selluhankkeille.
– Iso trendi kaiken takana on se, että talous kasvaa erityisesti Aasiassa, ja siellä tarvitaan enemmän sellupohjaisia tuotteita, kuten kartonkia ja pehmopapereita.