Metsäyhtiö UPM kertoo tehneensä tänään päätöksen suuresta sellutehdasinvestoinnista Etelä-Amerikan Uruguayhin. Uutinen linkosi yhtiön osakkeen 12 prosentin nousuun Helsingin pörssissä.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo, että kyseessä on maailman suurin yksilinjainen sellutehdas. Tehdas on hänen mukaansa suuri harppaus UPM:lle.
– Meistä tulee yksi maailman kilpailukykyisimmistä sellun tuottajista, Pesonen sanoo.
Kapasiteetiltaan 2,1 miljoonan tonnin eukalyptussellutehdas rakennetaan Paso de los Torosin kaupungin lähelle Uruguayn keskiosaan. Investoinnin arvo on 2,7 miljardia dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa.
Tehdasinvestoinnin lisäksi UPM investoi 350 miljoonaa dollaria eli noin 310 miljoonaa euroa satamaan Montevideossa ja paikallisiin hankkeisiin Paso de los Torosissa.
Investointi lisää UPM:n sellukapasiteettia yli 50 prosentilla. Suunnitellun aikataulun mukaan tehdas käynnistyisi vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla.
"Latinalaisen Amerikan ykkönen"
Uruguayn uusi sellutehdas on suomalaisen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin tehdasinvestointi. Edellisen jätti-investoinnin eli Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan investoinnin arvo oli 1,2 miljardia euroa. Äänekosken tehtaan kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuodessa.
Kapasiteetiltaan hieman Äänekoskea suurempia ovat Stora Enson ja chileläisen Araucon yhteisyrityksen tehdas Uruguayssa ja UPM:n tehdas Fray Bentosissa Uruguayssa. Paso de los Torosin tehdas on siten selvästi suurempi niitä. Brasilialaisella Fibrialla sekä indonesialaisilla Aprililla ja APP:lla on suurempia tehdaskokonaisuuksia kuin UPM:llä, mutta niissä on kaksi sellulinjaa yhden sijasta.
UPM:n mukaan investoinnin edellytykset on valmisteltu huolellisesti Uruguayn valtion kanssa.
Uruguay on Pesosen mukaan numero yksi Latinalaisessa Amerikassa taloudellisen ja sosiaalisen vakauden suhteen.
Hänen mukaansa UPM on kasvattanut puuviljelmiään Uruguayssa ja luonut markkinalähtöisesti toimivan selluliiketoiminnan, jolla on laaja asiakaskunta kasvavissa loppukäyttöalueissa.
Lue myös: Metsäyhtiö UPM kasvatti jälleen tulostaan – investoi yli 2 miljardia euroa Uruguayhin
– Samaan aikaan olemme johdonmukaisesti parantaneet taloudellista suorituskykyämme ja taseemme on toimialan paras. Nyt olemme siinä asemassa, että voimme tehdä tämän merkittävän päätöksen ja hyödyntää kasvavien markkinoiden mahdollisuuksia kestävällä ja kilpailukykyisellä tavalla, Pesonen kertoo.
Analyytikko ei usko vaikutuksiin UPM:n sellutehtaille Suomessa
Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi Uruguayn sellutehdasinvestoinnin olevan UPM:lle todella merkittävä projekti.
– Varmasti yksi isoimpia päätöksiä, mitä UPM:ssä on koskaan tehty, Viljakainen sanoo STT:lle.
Viljakainen kuvailee, että kyseessä on UPM:n rakenteita muokkaava investointi, eli sellun painoarvo yhtiön tuotevalikoimassa kasvaa. Viljakaisen mukaan UPM on tulevaisuudessa aiempaa paremmin asemoitunut kasvumarkkinoille, kun Uruguayn uusi sellutehdas valmistuu.
UPM:n mukaan sellun pitkän aikavälin markkinanäkymät ovat hyvät erityisesti Aasiassa. Kasvu perustuu pehmo-, pakkaus- ja erikoispaperien vahvaan ja kasvavaan kysyntään maailmalla. Yhtiö odottaa sellun kysynnän kasvavan noin kolmen prosentin vuosivauhtia maailmanlaajuisesti.
Pesonen huomauttaa, ettei muita uusia suuria sellutehdashankkeita ole tällä hetkellä meneillään maailmassa. Joka vuosi sellukapasiteettia myös suljetaan, joten kysyntä ja tarjonta pysyvät hänen mukaansa aika hyvin tasapainossa.
Ei vaikuta Suomen sellutehtaiden tulevaisuuteen
Viljakainen kertoo, että sellun kysyntää ajaa etenkin keskiluokan kasvu Aasian maissa. Sen ohella kysyntää tuovat myös väestönkasvu, kaupungistuminen ja öljypohjaisten tuotteiden korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla.
UPM:llä on ennestään neljä sellutehdasta, joista kolme sijaitsee Suomessa ja yksi Uruguayn Fray Bentosissa.
Viljakainen ei usko uuden tehdasinvestoinnin vaikuttavan UPM:n nykyisiin sellutehtaisiin Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Pietarsaaressa.
– UPM:n portfolio Suomessa on todella kilpailukykyinen. Mielestäni tällä investoinnilla haetaan kasvua eikä sitä, että Suomessa olevaa tuotantoa korvattaisiin Uruguayssa olevalla tuotannolla.
Uruguayn eukalyptussellulla on erilaiset käyttötarkoitukset kuin pohjoisen havusellulla, joten ne ovat toisiaan täydentäviä tuotteita. Pesonen pitää UPM:n etuna sitä, että yhtiöllä on tarjota asiakkaille erilaisia sellulaatuja.
Merkittävät vaikutukset Uruguayn taloudelle
Investoinnilla on valtava merkitys Uruguayn kansantaloudelle. Maan bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan noin kaksi prosenttia. Uruguayn vienti puolestaan nousee yli kymmenesosalla.
– Tämä investointi avaa monia uusia mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille ja koulutetulle työvoimalle Uruguayn keskiosissa. Ne hyödyttävät tuhansia uruguaylaisia vuosikymmeniä eteenpäin, Pesonen arvioi.
Rakennusvaiheessa tehdasalueella työskentelee noin 6 000 henkilöä. Toiminta-aikana tehtaan arvioidaan luovan talouteen noin 10 000 pysyvää työpaikkaa, joista 4 000 olisi UPM:n ja sen suorien alihankkijoiden palveluksessa.
Lue myös: Uusiutuva energia yhdistää suomalaisia yhtiöitä - Metsä Groupin, Nesteen, Fortumin ja UPM:n osavuosituloksissa yhteinen teema
Uruguayn väkiluku on vajaat 3,5 miljoonaa. Pääosa maan viennistä koostuu maataloustuotteista.
Pesosen mukaan Uruguay laati 30 vuotta sitten metsälain, jotta metsäteollisuudesta tulisi toinen tukijalka maatalouden rinnalle.
Pesonen kertoo, että maanomistus on Uruguayssa yhtä selkeää kuin Pohjoismaissa. Lisäksi selluteollisuutta valvotaan tiukasti.
Useimmat uruguaylaiset tukevat hanketta
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kertoo, että UPM:n uusi tehdas on herättänyt kritiikkiä, mutta kritiikistä huolimatta useimmat uruguaylaiset kannattavat tehtaan rakentamista.
– Kritiikkiä on aina ollut, mutta ei se kansan enemmistöä ole liikuttanut, Teivainen arvioi.
Arvostelijat syyttävät Uruguayn hallitusta muun muassa siitä, että se on antanut liikaa periksi UPM:lle. Uruguayn valtio on muun muassa tehnyt suunnattomia investointeja infrastruktuuriin tehtaan saamiseksi. Arvostelijat kuitenkin viime kädessä tukevat tehdasta kritiikistään huolimatta.
Lue myös: UPM tuotteistaa jatkuvan kasvatuksen hakkuut – vaihtoehto avohakkuille
Uruguayssa on ollut 15 vuotta vasemmistohallitus, joka on Teivaisen mukaan sitoutunut voimakkaasti UPM:n ja Stora Enson investointeihin. Sitoutuminen etenkin UPM:n toiseen tehtaaseen on ollut hänen mukaansa silmiinpistävän antaumuksellista. Myös ammattiyhdistysliike tukee hanketta.
Paikallisesti ongelmia aiheuttaa kuitenkin hintojen nousu taloudellisen toimeliaisuuden lisääntyessä. Esimerkiksi vuokrien nousu on heikko juttu monille, jotka eivät pääse osalliseksi tulotason noususta.