Oikeusministeriö on katsonut rikoslain täyttävän naisia suojaavat kansainväliset velvoitteet jopa silloin, kun ainoatakaan tuomiota ei ole langetettu.
Brysselissä on haluja kieltää lainsäädännöllä muun muassa naisten sukuelinten silpominen sekä naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja vihaan yllättäminen verkossa. Lisäksi EU-komissio ja Euroopan parlamentti haluaisivat suostumuksen puutteen perusteeksi raiskaukselle kaikissa EU:n jäsenmaissa.
Muutokset olisivat osa direktiiviä, jolla pyritään torjumaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Vaikka Suomen melko tuore seksuaalirikoslainsäädäntö todennäköisesti kattaa suurimman osan Brysselin vaateista, direktiivi voi ravistella suomalaista tapaa ajatella rikoksista.
Suomen rikoslaista ei löydy tällä hetkellä ainoatakaan pykälää, joka suojaisi erityisesti naisia. Rikoksen tekeminen sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta on hiljattain kuitenkin lisätty perusteeksi koventaa rangaistusta.
On yhä epäselvää, kuinka suurta ravistelua suomalaisajatteluun Brysselistä voi tulla. Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden täytyy löytää sopu sääntelyn lopullisesta sisällöstä, ja toistaiseksi näkemykset ovat kaukana toisistaan.
Lue myös: Rikostoimittajan kommentti: Pahuus keskuudessamme – väkivallan julmuudella ei ole enää mitään rajaa
Professori: Syy perinteessä
Suomalainen lainsäätäjä on tähän saakka katsonut rikoslain yleisten pykälien täyttävän velvoitteet, joita kansainväliset sopimukset edellyttävät naisten suojaamiseksi.
Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopistosta katsoo tilanteen johtuvan sääntelyperinteestä. Lain on haluttu olevan kaikille sama myös sukupuolesta riippumatta.
Melander olisi valmis tarkistamaan kansallista ajattelua uusiksi, jos viranomaiset eivät esimerkiksi havaitse rikoksia lainsäädännön perusteella.
– En kyllä kategorisesti sulkisi pois sitä, että meillä on niitä erityissäännöksiäkin, hän sanoo.
Melanderin mukaan neuvottelujen kohteena olevan direktiivin vaikutuksia on punnittava huolella, koska yleensä yksittäistä direktiiviä ei ole pidetty syynä uudistaa koko rikoslain logiikkaa. Lisäksi unionin jäsenmaat ovat halunneet viedä ehdotusta siihen suuntaan, että esimerkiksi sukuelinten silpominen voisi yhä olla rangaistavaa vain pahoinpitelypykälien kautta.
Ratkaisevat neuvottelut
Euroopan parlamentilla ja unionin jäsenmailla riittää yhä neuvoteltavaa. Jäsenmaat haluaisivat esimerkiksi poistaa velvoitteen suostumuksen puutteesta raiskauksen perusteena.
Parlamentissa hankkeen toisena esittelijänä toimiva ruotsalainen demarimeppi Evin Incir pitää jäsenmaiden ehdotusta vesitettynä. Hän huomauttaa, että pelkästään perheväkivallan takia joka viikko henkensä menettää noin 50 naista Euroopassa.
– Tämä on osa eurooppalaista lainsäädäntöä, jolla on tarkoitus varmistaa, että otamme naisten ja tyttöjen tilanteen vakavasti, Incir sanoo.
Parlamentti haluaisi viedä sääntelyä komission ehdotusta pidemmälle. Se tahtoisi muun muassa ankaroittaa rangaistuksia, jos direktiivin käsittelemät teot suunnataan esimerkiksi turvapaikanhakijoihin, raskaana oleviin, ihmissalakuljetuksen uhreihin, julkisuuden henkilöihin tai journalisteihin.
Suomessa puolestaan rangaistuksen koventamisperusteet ovat normaalisti koskeneet kaikkia laissa mainittuja rikoksia, joten tämäkin ehdotus on törmäyskurssilla perinteisen suomalaisajattelun kanssa.
Myös EU-instituutioiden oikeuspalveluilla on tällä hetkellä eriäviä näkemyksiä siitä, mitä kaikkea direktiiviin voi EU:n perussopimuksia noudattaen sisällyttää.
Toteutuuko suoja Suomessa?
Suomessa rikoslain erityissäännöksistä on alettu tyypillisesti kysellä silloin, kun tietoon on tullut tarve jonkin tietyn ryhmän erityiselle suojalle. Oikeusministeriö on kuitenkin suhtautunut tällaiseen ajatteluun nihkeästi.
Ministeriö on katsonut aiemmin muun muassa, että pakkoavioliitot ovat Suomessa tuomittavia rikoslain ihmiskauppaa ja pakottamista koskevien pykälien perusteella. Siksi se ei nähnyt tarvetta muuttaa rikoslakia, vaikka rikostuomioita pakkoavioliitoista ei ollut Suomessa langetettu.
Melander katsoo pakkoavioliitot yhdeksi asiaksi, jossa saattaisi olla aineksia erityissäännökseksi.
Oikeusministeriö selvitti viime hallituskaudella myös sitä, pitäisikö naisten sukuelinten silpominen kriminalisoida erikseen. Lopputuloksena oli tässäkin tapauksessa mietintö, jonka perusteella lainsäädäntöä ei muutettu.
Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että naisten sukuelinten silpominen haluttaisiin kriminalisoida nykyistä selkeämmin.
Uusimmat
-
12:08
Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella – tutkitaan rikoksena
-
12:03
EK7: Mestaruustaistelut käyvät kuumina! MM-sarjan kärkimies isoissa ongelmissa, Toyotallakin tekee tiukkaa – MTV seuraa
-
11:37
Jari-myrsky puskee lunta ja räntää vielä senttitolkulla – maanantaina uusi myräkkä tuo märän käänteen
-
11:31
Kotkassa löytyi ruumis tulipalon jäljiltä – tämä neljästä taposta epäillystä tiedetään
-
11:30
Vappu Pimiä kohtasi Jarin silmästä silmään: "Terveisiä maailman onnellisimmasta maasta!"
-
11:20
Tutkinta paljasti 18 riskiveturia Suomessa: Vaara kaikille rautateiden käyttäjille
-
11:05
Kärpät ajautumassa negatiiviseen kierteeseen, SaiPan iskukyky lyö ällikällä – "Ihmeellisimpiä tarinoita vuosikausiin"
-
11:01
F1-varikolla hämmästellään mysteerivaihdosta: "Sain potkut"
-
10:57
Alle joka toinen naimisiin ennen 50. ikävuottaan
-
10:57
Video näyttää, kuinka talo roihusi vaarallisesti lähellä Rovaniemen juna-asemaa – poliisi pyytää vihjeitä talon lähellä liikkuneista
-
10:39
Poliisi: Lahden epäillyllä ei yhteyksiä terroristijärjestöihin
-
10:36
Kaksi kuolonkolaria, kolme kuollutta – Kittilän turmassa toisen auton kuljettajaa epäillään rikoksesta
-
10:32
Liki 40 onnettomuutta päivässä: Lounais-Suomen poliisilaitos varoittaa autoilijoita nyt "huomattavan suuresta riskistä"
-
10:32
Synkkä vuorokausi karmeassa ajokelissä, kolme kuollut – vakavia loukkaantumisia Seinäjoen kolarissa: MTV seuraa
-
10:13
Pöllöraati: SAK:n 10 prosentin vaatimus on vaarallinen – "Ei neuvotteluista voi tulla pois viiden prosentin kanssa"
-
10:10
Liam Paynen 14 vuoden takainen pahaenteinen Twitter-päivitys lähti leviämään somessa laulajan hautajaisten jälkeen
-
09:55
Liika istuminen on kuolemanriski, vaikka liikkuisitkin – tutkijat selvittivät, missä menee raja
-
09:34
Valtteri Bottakselta kelpo suoritus – Verstappen kaukana kärjestä
-
09:32
Etelä-Korea: Tällaisen hyvityksen Venäjä antoi Pohjois-Korealle vastineeksi joukoista
-
09:28
NHL-supertähti julkaisi kuvia yllättävästä paikasta – taustalla vuosien piina
-
Lataa lisää