Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden asenteet köyhiä kohtaan ovat tutkimuksen mukaan Pohjoismaiden tylyimmät. He syyttävät köyhyydestä asiakkaita itseään monin verroin yleisemmin kuin muiden maiden sosiaalityöntekijät, ilmenee Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Sen sijaan norjalaiset, ruotsalaiset ja tanskalaiset sosiaalityöntekijät eivät näe ihmisissä itsessään juuri lainkaan syytä vähävaraisuuteen.
Enemmistö Pohjoismaiden sosiaalityöntekijöistä, myös suomalaisista, uskoo, että köyhyys johtuu yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudesta.
Pohjoismaiden välillä on kuitenkin eroja. Esimerkiksi Tanskassa ajatellaan yleisesti, että vähäosaisilla on ollut vain epäonnea ja sattumanvaraiset olosuhteet ovat ajaneet osan ihmisistä heikoille.
Kokemus tuo ymmärrystä
Asenteisiin näyttää vaikuttavan paljon se, kuinka kauan ja kuinka paljon köyhyyttä sosiaalityöntekijä on nähnyt työuransa aikana. Kokemus auttaa ymmärtämään asioiden monimutkaisuuden.
Myös koulutus vaikuttaa asenteisiin. Vastaajat, joilla on sosiaalityöntekijän koulutus, syyttivät harvemmin köyhiä itseään kuin vailla koulutusta olevat.
Koulutetut syyttivät sen sijaan epäoikeudenmukaista yhteiskuntaa. Tätä tutkijat pitävät ymmärrettävänäkin, koska koulutukseen liittyy opintoja yhteiskunnallisista rakenteista.
Tutkimuksen ovat tehneet Helena Blomberg, Johanna Kallio ja Christian Kroll. He arvioivat, että sosiaalityöntekijöiden mielipiteet voivat vaikuttaa siihen, millaisia palveluja he tarjoavat, keitä he auttavat aktiivisemmin ja miten he suhtautuvat asiakkaisiinsa eri tilanteissa.
Tutkijoiden mukaan hyvinvointivaltio näkyy palvelujen tarpeessa oleville ihmisille usein juuri sosiaalityöntekijöiden kautta. He tekevät päätöksiä, valikoivat asiakkaita ja käyttävät tässä tietyissä rajoissa myös omaa harkintaansa.
(MTV3 - STT)
Lue myös: