Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden tylyt asenteet asiakkaitaan kohtaan kertovat siitä, että sosiaalityössä tarvitaan nyt monenlaista tukea.
Näin arvelee Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtaja Kari Ilmonen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hänen mukaansa ongelmat kasautuvat ja yhteiskunnan jakautuminen kasvaa, jolloin myös sosiaalityössä syntyy lisäpaineita.
- Meidän pitäisi pystyä antamaan enemmän resursseja yhteiskunnasta, jotta heikompiosaiset, syrjäytymisuhan alla olevat ihmiset saataisiin mukaan yhteiskunnan toimintaan. Sosiaalityössä tehdään erittäin rankkaa työtä kovien paineiden alla, Ilmonen sanoo.
Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaiset sosiaalityöntekijät ovat Pohjoismaiden tylyimpiä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset syyttävät köyhyydestä asiakkaitaan paljon useammin kuin muiden Pohjoismaiden sosiaalityöntekijät.
Koulutus ja kokemus avainasioita
Ilmonen muistuttaa, että enemmistö Pohjoismaiden sosiaalityöntekijöistä, myös suomalaisista, uskoo tutkimuksenkin mukaan, että köyhyys johtuu yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudesta.
- Enemmistö näkee ihmisen aseman yhteiskunnan rakenteessa ja myös sen, että köyhyydessä ja syrjäytyneisyydessä hänen valintansa eivät ole kovin moninaisia, Ilmonen huomauttaa.
Erityisesti kokemus ja koulutus auttavat sosiaalityöntekijöitä ymmärtämään asioiden monimutkaisuuden. Johtaja Ilmosen mukaan vaihtuvuus sosiaalityössä on suurta, joten nyt olisi erityisen tärkeää kannustaa sosiaalityöntekijöitä pysymään ammatissaan.
- Tässä kokonaisuudessa pitäisi ilman muuta tehdä sellainen muutos, että meillä olisi ammattitaitoista väkeä tekemässä sitä raskasta sosiaalityötä. Ammatissa pysymistä pitäisi tukea kaikin tavoin, niin täydennyskoulutuksen, lisäkoulutuksen kuin myös taloudellisten kannustimien avulla.
Sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on kehittää sosiaalityön sisältöä ja tukea sosiaalityöntekijöitä ammatin hallinnassa. Riittävän osaamisen ja riittävien resurssien takaaminen on kunnan vastuulla.
Kannustinpuoli on kuitenkin palkkauskysymys, joka on työmarkkinaosapuolten välinen asia, Ilmonen sanoo.
Tyly asenne luo vastakkainasettelua
Tutkimuksen mukaan vastaajat, joilla on sosiaalityöntekijän koulutus, syyttävät harvemmin köyhiä itseään kuin vailla koulutusta olevat. Tätä myös tutkijat pitävät ymmärrettävänä, koska koulutukseen liittyy opintoja yhteiskunnallisista rakenteista.
- Totta kai lähtökohtana täytyy pitää sitä, että ammatti-ihmiset ovat saaneet sen ammatin koulutuksen. Kyllä sosiaalityöntekijän koulutus antaa edellytykset ymmärtää asiakkaan elämäntilannetta, ja parhaalla mahdollisella tavalla auttaa häntä eteenpäin sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien kanssa, Ilmonen sanoo.
- Jos vastaanotto sosiaalitoimessa on tyly, syntyy tilanteessa helposti vastakkainasettelua. Sosiaalityön pitäisi olla parhaalla tavalla yhteistyötä asiakkaan ja sosiaalityöntekijän välillä. Vastakkainasettelulla työ lähtee väärään suuntaan ja vaikeuttaa ongelmien ratkaisemista.
Ilmonen ei näe kovin suuria eroja sosiaalityön tekemisessä eri Pohjoismaiden välillä.
- Traditio on hyvin samankaltainen kaikissa Pohjoismaissa. Näemme, että yhteiskunta kantaa oman vastuunsa yksilön hyvinvoinnista.
Lue myös: