Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia, ennakoi Suomen Pankki väliennusteessaan.
Ennusteen mukaan talous alkaa toipua vuoden loppua kohti. Toipuminen on jopa hiukan nopeampaa kuin mitä Suomen Pankki ennusti viime joulukuussa.
Ensi vuonna bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 1,7 prosenttia, mutta vuonna 2026 kasvun arvioidaan hidastuvan 1,5 prosenttiin.
Suomen Pankki toteaa, että Suomen talous on edelleen taantumassa ja aiempaa korkeampi hinta- ja korkotaso vähentää yksityistä kulutusta ja investointeja. Erityisen heikosti menee asuntorakentamisessa, mutta myös vienti on supistunut.
– Vaikka toteutunut talouskehitys on ollut ennustettuakin heikompaa, tulevaisuudennäkymät ovat pysyneet ennallaan. Taantuman pohja on jo saavutettu, ja kasvun odotetaan käynnistyvän tämän vuoden aikana, kun kotitalouksien ostovoima vahvistuu ja yleinen luottamus talouteen alkaa palautua, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa.
Taantuma näkyy viiveellä
Suomen Pankki arvioi myös, että työllisyystilanne on säilynyt suhdannetilanteeseen nähden hyvänä.
Ennusteen mukaan taantuma näkyy työmarkkinoilla pienellä viiveellä ja 20–64-vuotiaiden työllisyysaste laskee 77,2 prosenttiin vuoden 2024 aikana.
Työllisten määrä odotetaan alkavan kasvaa ensi vuonna. Ennen taantumaa vallinnutta työllisyysastetta ei kuitenkaan ylitetä vielä edes vuoden 2026 aikana.
– Hidastunut inflaatio on parantanut kuluttajien ostovoimaa, ja vuonna 2023 palkansaajien reaaliansiot jo kasvoivat edellisvuodesta. Inflaatio hidastuu edelleen vuonna 2024, alle yhden prosentin vauhtiin, mutta se kiihtyy hiukan vuonna 2025, Suomen Pankki kertoo.
Ennusteessa riskeiksi listataan geopoliittiset jännitteet sekä euroalueen inflaatio, joka sitkistyessään saattaisi viivästää korkojen laskua.
Kotimaassa asuntorakentamisen ahdingon pitkittyminen voi heijastua työllisyyteen odotettua voimakkaammin. Lisäksi ennusteen epävarmuutta kasvattaa työtaistelutoimien mahdollinen jatkuminen.