Suomen Pankki: Talous toipuu tahmeasti – tässä keskeiset numerot

Suomen Pankin mukaan Suomen talous supistuu vielä tänä vuonna. Ensi vuonna kasvun ennustetaan olevan 1,1 prosenttia.

Suomen talous elpyy hitaasti, ennustaa Suomen Pankki. Väliennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna talous kasvaa 1,1 prosenttia. Kasvu voimistuu vuonna 2026 1,8 prosenttiin.

Vaimean alkuvuoden kasvun taustalla on heikko kasvu yksityisessä kulutuksessa sekä investoinneissa. Vienti ja julkinen kysyntä ovat kannatelleet Suomen Pankin mukaan talouden haurasta kasvua.

Työmarkkinat ovat kärsineet heikosta suhdanteesta. 

Kotitaloudet ja yritykset elpyvät vähitellen

Eri tekijät tukevat Suomen talouden toipumista lähivuosina. 

Työllisyyden koheneminen, maltillinen inflaatio ja ansioiden nousu kasvattavat ostovoimaa. 

Lisäksi vientinäkymiä parantaa euroalueen talouden vahvistuminen. Kotitalouksien ja yritysten luottamuksen arvioidaan elpyvän vähitellen, ja rahoitusmarkkinoilla odotetaan korkojen laskevan asteittain.

Inflaatioennuste 1,1 prosenttia

Suomen Pankin inflaatioennuste tälle vuodelle on 1,1 prosenttia. Kuluttajahintojen nousu on hidastunut laajasti Suomessa tänä vuonna.

Talouden elpyminen kasvattaa hieman hintapaineita, ja veronkorotukset nostavat hintoja.

Suomen Pankin ennusteen mukaan vuonna 2025 inflaatio nopeutuu 1,8 prosenttiin, josta se hidastuu 1,6 prosenttiin vuonna 2026.

Työttömyysasteen odotetaan nousevan tänä vuonna 8,3 prosenttiin.

Suurimmat riskit

Maailmankaupan näkymistä epävarmuutta lisäävät geopoliittiset jännitteet. Suurimmat kotimaiset jännitteet taas liittyvät siihen, kuinka pitkään kuluttajien varovaisuus jatkuu ja milloin rakennusala alkaa toipua. 

Ennusteen riskit painottuvat lyhyellä aikavälillä heikomman kehityksen suuntaan, mutta myös positiiviset yllätykset ovat mahdollisia etenkin ennustejakson loppua kohden.

Lue myös:

    Uusimmat