STT:n tietojen mukaan Suomen Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen.
Ainakin osa virkamiehistä on hankkinut alkoholia ja tupakkaa verovapaasti myös niille edustuston työntekijöille, joilla ei ole tähän etuun oikeutta.
Verovapaiden tuotteiden edelleenvälitys on jatkunut STT:n saamien tietojen mukaan vuosikausia aina viime vuoteen saakka.
Ulkoministeriö tuli tietoiseksi Tukholman käytännöstä, kun suurlähettiläs Jarmo Viinanen ilmoitti väärinkäytöstä ministeriöön, kertovat valtiosihteeri Peter Stenlund ja alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen. Hämäläisen mukaan Viinanen ilmoitti asiasta lopetettuaan toimintatavan.
Viinanen kertoo lopettaneensa ennen häntä aloitetun lainvastaisen käytännön vuodenvaihteessa 2014–2015.
– En halunnut osallistua enää siihen, sillä se on asemamaan lainsäädännön vastaista, Viinanen sanoo.
Valtiosihteeri Stenlundin mukaan ulkoministeriö ei ole itse puuttunut Tukholman tilanteeseen, sillä kyse on edustuston sisäisestä asiasta. Ministeriössä ei ole selvitetty myöskään sitä, onko vastaavia käytäntöjä muissa Suomen edustustoissa.
Ruotsin verovirasto: Laitonta toimintaa
Ruotsin veroviraston lakiasiantuntija Bodil Persson kertoo STT:lle, että suomalaisdiplomaattien oikeus ostaa verovapaita tuotteita perustuu Ruotsin lainsäädäntöön. Tuotteita saa ostaa niin paljon kuin haluaa ilman enimmäisrajaa.
– Tuotteita saa toki ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön, joten jos joku tilaa miljoonalla kruunulla verovapaita tuotteita, alamme kyllä kysellä asian perään, Persson kertoo.
Hänen mukaansa diplomaattistatuksella hankittujen verovapaiden tuotteiden välittäminen muille on laitonta toimintaa.
– Se tulkittaisiin laittomaksi veronkierroksi, Persson kertoo
Nootti Suomelle?
Suomen entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo, ettei ole itse kuullut koskaan kyseisestä toiminnasta. Tuomioja oli ulkoministerinä toukokuun 2015 loppuun asti.
– Jos joku on asiasta tiennyt, ja jos sitä on tapahtunut, olisi minun pitänyt siitä tietää, Tuomioja kertoo.
Tuomiojan mukaan käytäntö on tuomittavaa sikäli, kun on rikottu sääntöjä.
Hänen mukaansa ulkomaisten diplomaattien tiedetään yleisesti väärinkäyttävän omaa asemaansa, mutta Suomi on korostanut sääntöjen noudattamista.
– Ruotsalaiset voisivat mahdollisesti antaa tällaisesta nootin Suomelle, Tuomioja arvioi mahdollista ruotsalaisten suhtautumista asiaan.
Edellinen kohu suurlähetystössä syntyi heinäkuussa, kun suurlähettiläs Viinasta epäiltiin syyllistyneen häirintään työpaikallaan. Ulkoministeriö teki sisäisen tarkastuksen, jossa tutkittiin muun muassa Viinasen johtamista ja Tukholman-suurlähetystön työhyvinvointia.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi tällä viikolla, että Viinanen siirretään suurlähettilään tehtävästään.