Tukholmasta lähtöpassit saanut Viinanen nelisivuisessa vastineessaan: "Sitoudun suurlähetystön kehittämiseen"

jarmo viinanen suurlähettiläs
All Over Press
Julkaistu 24.08.2016 12:52

MTV UUTISET

Tukholman suurlähetystöstä kotiutuspäätöksen saanut suurlähettiläs Jarmo Viinanen on kirjoittanut ulkoministeriölle nelisivuisen vastineen, jossa hän listaa kehitysehdotuksia johtamansa suurlähetystön toimintaan. Suurlähetystö on joutunut moninaisen kohun keskelle.

Ulkoministeriö teki sisäisen tarkastuksen, jossa tutkittiin muun muassa Viinasen johtamista ja Tukholman-suurlähetystön työhyvinvointia. Tarkastus tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Viinasen toimintaedellytykset ovat huonontuneet siinä määrin, että hän esitti tämän kutsumista Helsinkiin viime viikolla.

Lisäksi suurlähetystön on syytetty kiertäneen veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen. STT:n mukaan ainakin osa virkamiehistä on hankkinut alkoholia ja tupakkaa verovapaasti myös niille edustuston työntekijöille, joilla ei ole tähän etuun oikeutta. Diplomaattistatuksella toimivat virkamiehet saavat hankkia verovapaita tuotteita vain omaan ja edustuskäyttöön.

Viinanen lopetti toimintatavan ja viittaa tähän lopettamiseen myös vastineessaan.

– Tämän salakaupan laajuus ja sen ulottuminen myös suurlähetystön ulkopuolelle valkeni minulle muutaman kuukauden kuluessa. Koin, että salakauppa oli väärin ja suuri maineriski koko ulkoasiainhallinnolle. Lopetin laittoman käytännön tammikuussa 2015. Ilmoitin päätöksestäni valtiosihteerille ja alivaltiosihteerille, hän kirjoittaa.

Syytökset liittyen työhyvinvointiin Viinanen kuittaa vastineessa mustamaalaamiseksi, joka perustuu "kuulopuheisiin, pahantahtoisiin mielipiteisiin sekä valheisiin". Hän kirjoittaa vastineessa kuin olisi yhä jatkamassa Tukholman suurlähetystön johdossa.

– Olen erittäin motivoitunut ja sitoutunut suurlähetystön työilmapiirin ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Työhyvinvointimatkan sekä erityistarkastuksen perusteella on selvää, että osa työtovereistani kertoo eri asioita minulle ja ministeriön edustajille. Voidakseni parantaa toimintaani, minulla olisi syytä olla parempi käsitys jokaisen työtoverini ajatuksista ja toiveista, hän kirjoittaa.

Viinanen ehdottaa, että asiasta käytäisiin keskusteluja henkilöstön, ministeriön ja työterveyshuollon sekä luottamushenkilöiden kesken.

– Saisin näin paremman käsityksen työtovereitteni kokemuksista, toiveista ja huolista. Lisäksi voisimme näissä keskusteluissa käydä läpi tilanteet, joissa käytökseni on koettu asiattomaksi. Olen vakuuttunut, että saisimme näin kestävän pohjan suurlähetystön toiminnan kehittämiseksi ja parantamiseksi. 



Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa