Suomen unelma lopullisesti murskaksi

Eero Vasa venytti avauserän jälleen katkaisupeliin ja hävisi sen.

Suomen karsiutuminen tenniksen miesten Davis Cupin finaaliturnauksesta varmistui Argentiinaa vastaan ensimmäisessä. Eero Vasa hävisi Argentiinan Tomas Martin Etcheverrylle lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan erin 0–2.

Etcheverry voitti erät Britannian Manchesterissä 7–6 (7–5), 6–3. Maailmanlistalla sijalla 703 olevan Vasan olisi pitänyt voittaa listan 34:s Etcheverry, jotta D-lohkossa aiemmat ottelunsa hävinnyt Suomi olisi säilyttänyt mahdollisuudet yltää finaaliturnaukseen.

Suomi oli aiemmin hävinnyt Manchesterissä Britannialle ja Kanadalle. Jos Vasa olisi voittanut Etcheverryn, Suomi olisi Argentiinaa vastaan tarvinnut voitot vielä jäljellä olevista toisesta kaksinpelistä ja nelinpelistä.

Suomelle olisi kahdeksan parhaan maan finaaliturnaukseen Espanjan Malagaan riittänyt Argentiinaa vastaan vain 3–0-voitto. Sellainen on tenniksen suurmaata vastaan paljon vaadittu – varsinkin, kun Suomelta puuttui sen ykköspelaaja, loppuvuodeksi toipilaslomalle jäänyt Emil Ruusuvuori.

Vasa avasi väkevästi

Vasa aloitti Etcheverryä vastaan hyvin. Hän meni 1–0-johtoon pitämällä syöttönsä ja takomalla kolme ässää.

Ottelu sai yllättävän suunnan erän toisessa pelissä, jossa Vasa mursi Etcheverryn syötön. Suomalaisen yliote kesti erän seitsemänteen peliin, jossa Etcheverry kuittasi syötönmurrolla. Kun argentiinalainen piti oman syöttönsä, tilanne tasoittui 4–4:ään.

Avauserä kesti tunnin ja kuusi minuuttia.

Enempiä murtoja ei eränpeleissä nähty, joten ratkaisu haettiin katkaisupelistä. Siinä Vasa pysyi mukana 5–5-tilanteeseem saakka, kunnes Etcheverry puristi tarvittavat voittopisteet.

Toisen erän alussa Vasa haeskeli peliään, ja Etcheverry kiitti tilaisuudesta, mursi syötön ja siirtyi 2–0-johtoon. Vasa ei antautunut helposti, sillä hän venytti ottelulle mittaa melkein kaksi tuntia.

Hyvän kisaviikon Manchesterissä pelanneen Vasan kannalta erikoista oli se, että hän venytti kaksinpelinsä avauserät katkaisupeleihin myös Britanniaa ja Kanadaa vastaan. Silloin katkopallot edukseen ratkaisivat britti Daniel Evans ja kanadalainen Denis Shapovalov.