Suomi ottaa 19 miljardia euroa velkaa tänä vuonna. MTV:n Uutisaamussa sopeutustoimista keskustelivat valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Halla-ahon mukaan koronakriisi on aiheuttanut vahinkoa paitsi taloudelle, niin ehkä myös poliittiselle päätöksenteolle.
– Kaikki ymmärtävät, että akuutissa tilanteessa velkaantuminen on väistämätöntä. Ne, joilla on kovat kulutushalut hallituksessa, näkevät, että piikki on nyt auki ja voidaan lähteä mälläämään velkarahalla, hän epäilee.
Vanhasen mukaan aina on riski, että raha ei aina kanavoidu ”kaikkein tarkoituksenmukaisimpiin kohteisiin”. Harkitsematonta rahankäyttöä ei tule kuitenkaan hyväksyä.
– Jatkossa tarvitaan hyvin tarkkoja kriteereitä siihen, että raha kohdistuu toimiin, jotka elvyttävät taloutta, hän linjaa.
Yksittäisiä rahoituskohteita enemmän Halla-aho haluaa korostaa Suomen rakenteellisia ongelmia, jotka eivät ole koronakriisin aiheuttamia. Kokoomusta hän arvostelee tavasta edistää esimerkiksi työllisyyttä leikkaamalla sosiaaliturvasta ja toteaa, että sosiaaliturvaan on erittäin vaikea kajota neljän vuoden jaksoissa tapahtuvan ”vaalisyklin” vuoksi.
– Pitäisi ennen kaikkea pyrkiä siihen, että työstä pystyttäisiin maksamaan sellaista palkkaa, että työtä kannattaa ottaa vastaan. Silloin puhumme yritysten toimintamahdollisuuksista ja ansioverotuksesta, hän sanoo.
Ensisijaisina sopeutustoimina Vanhanen pitää työllisyyttä ja verotulojen lisäämistä. Myös Halla-aho pitää työn ja yrittämisen lisäämistä ainoana keinona puuttua rakenteellisiin ongelmiin. Painopisteiksi hän nostaa viennin ja palvelut.
– Meidän täytyy pyrkiä turvaamaan oman vientiteollisuutemme toimintaympäristö. Se tarkoittaa esimerkiksi realistista, maltillista ilmastopolitiikkaa, eikä maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, hän kertoo.
Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!