Suomen vanhin henkilö sisar Gunnel viettää tänään syntymäpäiviään. Hän syntyi, kun Suomi oli Venäjän suurruhtinaskunta ja on ehtinyt olla eläkkeellä jo liki 50 vuotta.
Suomen tiettävästi vanhin ihminen Gunnel Stenbäck täyttää tänään 110 vuotta.
Paremmin Stenbäck tunnetaan sisar Gunnelina, Diakonissalaitoksen sisarkunnan vanhimpana sisarena. Hän aloitti Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 1934. Diakonissaksi sisar Gunnel vihittiin vuonna 1943, ja hän on viettänyt elämänsä siitä asti osana Diakonissalaitosta.
Elämä osana yhteisöä
Sisar Gunnel edustaa Diakonissalaitoksen Sisarkoti-perinnettä, mikä tarkoitti kahdensuuntaista huolenpitoa. Diakonissa huolehti huono-osaisista ja laitos puolestaan piti huolen yhteisönsä kasvattamasta diakonissasta, sisaresta, tämän elämän loppuun asti, kertoo diakonissalaitos.
Sisarkotijärjestelmä lakkautettiin vuonna 1959. Silloiset sisaret saivat tehdä valinnan: hakeutuako tavalliseen työelämään vai jäädäkö Diakonissalaitoksen yhteyteen.
Sisar Gunnel valitsi jäämisen ja A-sisaruuden. Hän maksoi osan palkastaan laitokselle ja sai vastineeksi ilmaisen terveydenhuollon sekä sitoumuksen vanhuudenturvasta.
Nähnyt koko itsenäisyyden ajan
Gunnel Stenbäckin pitkään elämään mahtuu itsenäisen Suomen koko historia. Hän syntyi vuonna 1914, kun Suomi oli vielä osa Venäjää.
Sisar Gunnel on kokenut muun muassa Suomen itsenäistymisen ja kaikki 12 presidenttiä, kaksi maailmansotaa ja sisällissodan, Ahvenanmaan demilitarisoitumisen, kylmän sodan ja Berliinin muurin murtumisen. On keksitty kuulakärkikynä, insuliini ja internet.
Kiinnostus kehitysvammaisten hoitoon vei hänet opintomatkoille ja stipendiaatiksi Eurooppaan ja Amerikkaan 1950-luvulla. Hän on matkaillut elämänsä aikana lähes 50 maassa.
Gunnel Stenbäck on työskennellyt elämänsä aikana Sörnäisten ruotsinkielisen seurakunnan sisarena, kehitysvammalaitos Rinnekodin ylihoitajana, Helsingin Diakoniaopiston rehtorina ja Diakonissalaitoksen johtajattarena, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle loppuvuodesta 1977.