Työsuojeluviranomaiset ovat tänä vuonna valvoneet kohdennetusti työpaikkojen melua ja tärinää.
Meluvamma on vuodesta toiseen Suomen yleisin ammattitauti. Myös tärinätauti kuuluu kymmenen yleisimmän joukkoon.
Työsuojeluviranomaiset havaitsivat puutteita meluriskinarvioinnissa 62 prosentissa kohteista ja tärinän osalta vastaava luku oli 63 prosenttia. Tarkastukset tehtiin tämän vuoden aikana. Tarkastuksen tuloksista tiedottaa Aluehallintavirasto.
– Kun riskienarviointi puuttuu kokonaan tai se on tehty puutteellisesti, myöskään työterveyshuolto ei pysty antamaan laadukkaasti terveydellisen merkityksen arviointia omassa työpaikkaselvityksessään, muistuttaa tarkastaja Marjo Vänskä.
Työterveyslaitos kertoo tärinätaudin tavallisimmin ilmenevän sormien valkosormisuudella kylmäaltistuksessa (Raynaudin oire). Oireita voivat olla myös käsien puutuminen ja kömpelyys. Käsiin kohdistuvalle tärinälle altistutaan työskenneltäessä moottorikäyttöisillä käsityökoneilla.
Meluvamma puolestaan tarkoittaa kuulon pysyvää vauriota.
Lue myös: Näin keskittymishäiriöt syntyvät työpaikoilla – tutkija tutusta järjestelystä: "Hölmöläisen hommaa"
Voimassa olevia asetuksia ei noudateta
Voimassa olevat työpaikoille asetetut melu- ja tärinäasetukset ovat olleet voimassa jo lähes kaksi vuosikymmentä. Puutteet eivät siis selity viimeaikaisilla muutoksilla.
– Liian usein työpaikoilla esiintyvä melu kuitataan sillä, että työntekijät käyttävät kuulosuojaimia. Tärinän osalta puolestaan todetaan, että sille ei oikein voi mitään, Vänskä ihmettelee.
Vänskän mukaan työpaikoilla, joilla toiminta-arvot ylittyvät, tulee laatia torjuntaohjelma ja työstää riskinhallintakeinoja.
– Ensi sijassa tulevat tekniset torjuntakeinot, muutokset työtapoihin ja työmenetelmiin ja vasta viimekädessä etsitään sopivat suojaimet käyttöön. Toisaalta sopivilla suojaimilla voidaan ostaa aikaa teknisten torjuntakeinojen toteutukselle, Vänskä linjaa.
9:06