Suomessa jyllää voimakas RS-virusepidemia – vaarallinen etenkin pienille lapsille

6:40img
Julkaistu 02.03.2018 15:15
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Suomessa jyllää parhaillaan neljä erilaista influenssavirusta. Niiden lisäksi liikkeellä on niin sanottua tavallista flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia viruksia.

Tavallisia flunssaviruksia on jopa satoja erilaisia. Niiden yleisyydestä ei kuitenkaan ole olemassa tarkkoja tilastoja, sillä tavallisen flunssan aiheuttajaa ei yleensä testata, eikä sen takia useinkaan tarvitse hakeutua edes lääkärin vastaanotolle.

Tänä vuonna kuitenkin on todettu erityisen runsaasti RS-virusta, joka voi olla vaarallinen etenkin pienille lapsille.

RS-virusepidemioita ilmenee sykleissä joka toinen vuosi, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma.

Marraskuun alun jälkeen RSV-tartuntoja on tartuntatautirekisteriin ilmoitettu 5 991. Vastaavana aikana viime kaudella eli talvella 2016–2017 tartuntoja oli 847. 2015-2016 talvikaudella tartuntoja oli 4 544.

– Puhutaan 5–6-kertaisista määristä epidemiavuosina, Lakoma sanoo.

RS-virus aiheuttaa flunssan tavoin ylähengitystieinfektioita. Aikuisilla oireet jäävät usein lieviksi.

Pienille lapsille RSV voi aiheuttaa vakaviakin infektioita, jotka vaativat herkemmin sairaalahoitoa kuin flunssavirukset yleensä.

Neljä eri influenssavirusta

Suomessa esiintyy tällä hetkellä neljää eri influenssavirusta, kahta erilaista influenssa A-virusta ja kahta eri B-virusta. Oireiltaan ne eivät kuitenkaan eroa toisistaan.

Useimmiten joku influenssaviruksista nousee valtavirukseksi, ja muita virustyyppejä ilmenee huomattavasti vähemmän, kertoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

– Viime kaudella influenssa B -tartuntoja ei juurikaan havaittu, kun taas influenssa A -viruksesta H3N2-alatyypin virus oli erittäin merkittävä valtavirus. Nyt on sekä A:ta että B:tä, Ikonen sanoo.

Kun liikkeellä on useampaa virustyyppiä, on mahdollista sairastaa kahta eri influenssaa jopa yhtä aikaa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

– Sekin on mahdollista, että sairastaa kauden alussa yhden ja kauden lopussa toisen. Tämä on myös todennäköisempää kuin se, että niitä sairastetaan samanaikaisesti.

Oireiden pitkittyessä lääkäriin

Influenssan voi tunnistaa varmasti vain laboratoriotesteillä, vaikka oireet saattavatkin usein olla tavallista flunssaa rajummat.

– Influenssan oireet ovat usein nopeasti alkava kuume, huonovointisuus ja lihassärky, mutta on myös henkilöitä, joilla oireet ovat hyvin lievät tai jopa oireettomatkin.

Lääkäriin on syytä hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, jos oireet pitkittyvät tai ilmenee vakavampia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilan heikentymistä. Oireiden pitkittymistä ei kuitenkaan kannata odottaa, mikäli yleistila heikkenee äkillisesti.

– Kannattaa seurata sitä omaa oloa ja kuntoa ja harkita sen mukaan lääkärin vastaanoton tarpeellisuutta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa