Suomessa kehitetty algoritmi ennustaa työntekijän sairauspoissaoloja – työterveyshuollon uusi mullistus voi ennustaa poissaolot jopa kuuden vuoden päähän

AOP työ, rakennus, työntekijä, katutyö
Algoritmi on kehittäjiensä mukaan maailman ensimmäinen laatuaan. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 30.12.2019 04:59

MTV UUTISET – STT

Sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä ennustavan algoritmin lupaillaan tuovan pienimuotoisen mullistuksen työterveyshuoltoon lähivuosina. Se pystyy kehittäjiensä mukaan ennustamaan eri riskiryhmien poissaoloja jopa kuuden vuoden päähän.

Algoritmin kehittivät yhteistyössä Evalua-tutkimusyhtiö, Terveystalo ja Tampereen yliopisto. Terveystalo osti Evaluan kokonaisuudessaan tänä syksynä.

Ennustustekniikan taustalla on laaja kyselytutkimus, johon osallistui yhteensä 22 000 toimihenkilöä ja työntekijää eri toimialoilta. Pisimmillään vastaajia seurattiin kuuden vuoden ajan. Algoritmi on kehittäjiensä mukaan maailman ensimmäinen laatuaan.

Kun tekniikka on tutkimusmateriaalin avulla saatu valmiiksi, sen hyödyntäminen on jatkossa paljon nopeampaa.

– Noin puolen vuoden tai vuoden tarkasteluvälillä on realistista odottaa tuloksia, arvioi STT:lle kehittämisessä mukana ollut dosentti Simo Taimela Evaluasta.

Suuret säästöt mahdollisia

Algoritmi ei ennusta yksittäisen työntekijän poissaoloja. Sen sijaan se sijoittaa yksilöt riskiryhmiin kyselyvastausten ja seurannan perusteella. Näiden ryhmien todennäköisyydet poissaoloille tai pidemmälle työkyvyttömyydelle se sitten laskee.

– Henkilö saa työterveydessä palautteen oman profiilinsa mukaan. Silloin voi saada ennakkoon neuvoja ongelmiin, jotka on pystytty tunnistamaan, Taimela sanoo.

Yksilökohtainen tieto ei koskaan mene työnantajalle, mutta ryhmätason tietoa on saatavilla. Tämä voi auttaa työnantajaa korjaamaan mahdollisia ongelmia työpaikalla.

Pitkän aikavälin tavoitteena on, että ongelmien ennustaminen vähentää sairauspoissaoloja. Tällä on terveyden lisäksi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

– Arvioimme, että koko Suomessa vuotuinen säästöpotentiaali tekemättömän työn aiheuttamissa kustannuksissa on 1,5 miljardia euroa, sanoo työterveyden ylilääkäri Unto Palonen Terveystalosta tiedotteessa.

Suomalaisryhmän tutkimus julkaistiin marraskuussa International Archives of Occupational and Environmental Health -lehdessä.

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä