Työkyvyttömyydestä kallis lasku - oikeilla panostuksilla apua kilpailukykyloikkaan

2:11img
Julkaistu 17.11.2015 19:15
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyydestä yksityisen puolen yrityksissä aiheutuu vuositasolla suorina kustannuksina jopa 5 miljardin lasku.  Kustannukset ovat Tekemättömän työn vuosikatsauksen mukaan keskimäärin seitsemän prosenttia yritysten maksamasta palkkasummasta.

Tekemättömästä työstä eli käytännössä suorien sairaus- ja tapaturmapoissaolojen, vakuutusmaksujen ja työterveyskustannusten summasta aiheutuu vuosittain työntekijää kohden noin 2650 euron kustannus. Kun mukaan lasketaan välilliset kustannukset ja kokonaissummaa tarkastellaan koko Suomen osalta nousee hintalappu moninkertaiseksi.

Vaikka kustannukset ovat nousseet edellisvuodesta hieman, ovat työterveyshuoltoon panostaneet yritykset pystyneet kuitenkin pienentämään merkittävästi tekemättömästä työstä aiheutuneita kustannuksia.  Tänään Tekemättömän työn vuosikatsauksen ohjausryhmä palkitsikin esimerkillisesti työkykyjohtamiseen sitoutuneita yrityksiä.

Meyer Turun telakalla viime vuosien panostukset työkykyjohtamiseen ja työterveyshuoltoon ovat maksaneet itsensä yritykselle takaisin. Telakalla muun muassa sairauspoissaolot puolittuivat lähes puolella ja työkyvyttömyyseläkkeiden määrät ja eläkemenot laskivat yli 40 prosenttia.

Yhtiön johtava työterveyslääkäri Heikki Kaukavuori sanoo, että yhtiö on tietoisesti tehnyt vahvaa yhteistyötä laajasti vakuutusyhtiöiden, yhtiön johdon sekä työntekijöiden ja muiden toimijoiden kanssa työkyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.  Telakalle on perustettu erillinen kuntoutustiimi, ja erityisen tärkeää on ollut myös työntekijöiden tietoisuus hoitoon panostamisesta.

- Jos siellä joukossa yksi ihminen saa tällaisen uudelleenkouluttautumisen tai uudelleensuuntautumisonnistumisen, niin siellä koko yhteisö havainnoi, minullakin on mahdollisuus päästä vastaavaan, mikäli itselle käy esimerkiksi terveyden kannalta huonosti, Kaukavuori kertoo.

Kaukavuoren mukaan henkilökohtaisen tason lisäksi yritykselle koituneet säästöt ovat olleet mittavia.

- Jos ajatelleen yrityksen kannalta tai yhteiskunnankin kannalta niin rahasäästöt on olleet todellakin huomattavia. Puhutaan miljoonista euroista pidemmällä aikavälillä.

Tuottavuusloikka kaikille?

Telakkayhtiön lisäksi tunnustuksen saivat tänään energiateollisuuden palveluyritys Empower, Osuuskauppa Suur-Savo ja Atria.

Atria kykeni vähentämään tekemättömän työn kokonaiskustannuksia palkkasummaan nähden yli viidellä prosenttiyksiköllä. Säästöt ovat konkreettisia ja esimerkkien uskotaan kannustavan muitakin yrityksiä panostamaan työterveyteen.

- Meillä on sellaisia edelläkävijäyrityksiä ja kun saavutamme kriittisen massan, niin kyllä tämä työkykyjohtaminen. menee koko Suomessa läpi, tutkimuksen yhden toteuttajatahon, Terveystalon johtaja Lasse Parvinen uskoo.

Työkykytoiminnassa nähdäänkin suuri mahdollisuus, aina varteenotettavana keinona hallituksen kaipailemaa kilpailukykyloikkaa myöden.

- Kun parhaimmat organisaatiot ovat onnistuneet vähentämään kokonaiskustannuksia viidellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2008, niin se tarkoittaa suoraan viittä prosenttiyksikköä lisää viivan alle - vuosittain. Nämä organisaatiot ovatkin siis jo ottaneet hallituksen tavoitteleman tuottavuusloikan työkykyä johtamalla, Parvinen sanoo.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä uskoo, että asiaan ollaan heräämässä myös yrityksissä.

Tarvitaan kaikkien eri tahojen panosta ja sitä yhteistä henkeä tiedostamaan kuinka mittavasta asiasta on kyse. Ja kyse ei ole vain taloudellisesta puolesta vaan myöskin ihmisen ja työntekijän inhimillisestäkin näkökulmasta, Mäntylä muistuttaa.

Tekemättömän työn vuosikatsauksen toteuttivat yhteistyössä Terveystalo, Työterveyslaitos, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, tilintarkastusyhtiö PwC sekä työeläkevakuutusyhtiöt Elo, Etera, Ilmarinen, If, Varma ja Veritas.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa